5 maj 2012

Japan stänger ner kärnkraften

I helgen stänger Japan ner sin sista energiproducerande kärnkraftsreaktor och kommer från och med måndag nästa vecka helt stå utan denna energiform. Det är första gången på 40 år som landet står helt utan kärnkraft men huruvida landet kan kompensera för bortfallet återstår att se. Under sommaren förra året, då energiförbrukningen är som störst, lyckades man klara sig från kraftbortfall tack vare energiransonering och att industrier lade om sin produktion till natten och på helger för att jämna ut energianvändningen. Vad man då måste komma ihåg är att tsunamin och Fukushimakatastrofen precis inträffat så många människor anpassade sig till rådande omständigheter.

Det finns inget som pekar på att kärnkraften läggs ner för gott i Japan så vi får vänta och se vad som händer. Vad som står klart är dock att denna gigantiska ekonomi nu står utan den energiform som bidrar med 30 procent av landets energi.

Japans energiframställning såg 2011 ut enligt följande:

  • Oljekraftverk:                                8 %
  • Kärnkraft                                     30 %
  • Naturgaskraftverk:                        26 %
  • Kolkraftverk:                                28 %
  • Vattenkraft:                                    8 %
  • Förnyelsebart (vind & sol):           1 %

Att ersätta kärnkraften med vattenkraft är i princip omöjligt med tanke på Japans geografi. Att ersätta den med vindkraft och solpaneler är helt omöjligt. Landets enormt viktiga industrier måste ha en säker tillgång på energi och jag är nog ganska säker på att deras lobbyistorganisationer kommer jobba hårt för att politikerna kompenserar kärnkraften med tillförlitlig kol- och olje(LNG)-kraft.

Japans regering hade, innan Fukushima, planerat att utöka kärnkraften till 40% av energiframställningen år 2017 och 50 % av energiframställningen år 2030. Min gissning är att den planen kommer att återupptas. Landet kommer helt enkelt inte att klara sig utan kärnkraften oavsett jordbävningsrisken.

Källor:
Reuters - "Japan switches off last nuclear power plant; will it cope?"
U.S. Energy Information Administration - "Country Analysis Briefs Japan"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Skeptikern! =) Trevligt att se att du är back in buisness igen. Du har varit saknad. =)

Kör hårt med klimattokarna & miljöfanatikerna!

Mvh
Hans

Skeptikern sa...

@Hans: Tack tack :) Ska försöka uppdatera ett par ggr i veckan varje fall!