11 maj 2012

Tygpåsarnas mörka baksida


Allt fler människor använder tygpåsar som de tar med sig till både mataffärer och vanliga affärer när de är ute och handlar. Ändamålet är gott eftersom man vill minska användandet av plastpåsar. Men hur många har funderat över vilka slags risker det finns med att använda tygpåsar?

Ett fotbollslag i Oregon, USA, åkte på en rejäl smäll när de smittades av ett så kallat Norovirus.

Från Smittskyddsinstitutets hemsida:

Norovirus finns i hela världen, förekommer ofta i utbrott och kan drabba alla åldersgrupper. Virus utsöndras i mycket stora mängder främst i avföringen och det kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta) via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Livsmedlet utgör i detta fall en transportör av smittämnet. Viruset har vid utbrott visat sig vara synnerligen smittsamt. Smittade personer kan vanligen sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter symtomfrihet. Långtidsbärare av norovirus är känt. Inkubationstiden är 12–48 timmar.

Hälsomyndigheten i Oregon lyckades spåra smittospridaren till en tygpåse och kunde visa att viruset fanns kvar på påsen hela två veckor efter utbrottet.

Nu innebär inte detta att alla tygpåsar bär på dödliga smittor men det är värt att tänka på historier som denna när vi dagligen informeras om hur vi kan "rädda" miljön med produkter som exempelvis tygpåsar. Det finns alltid en sida till av myntet.

Tips: Släng era tygpåsar i tvätten så är ni säkra!

Källa: MSNBC.

2 kommentarer:

Snowroller sa...

Några såna skäl har inte jag för att använda mina tygpåsar. Det är helt enkelt för att de är bättre på att bära upp tunga saker och håller bättre i regn än plast- och papperskassar.

Varför miljödravlet hela tiden ska tas upp som skäl fattar jag inte. Det räcker väl gott med det skälet jag tog upp här ovan? En del verkar inte ha alla hästar hemma i stallet, eller vad tror du?

Skeptikern sa...

Håller med dig och ett skäl till är att man i Sverige måste betala för kassen, ganska mycket också, så det tror jag också är ett skäl att använda en tygkasse. Rätta mig om jag har fel men den produkt som en mataffär har absolut störst marginal på är plastkassen man stoppar varorna i.

Men tygkassen lanseras uteslutande som ett sätt att "rädda" miljön.