20 december 2012

Elbil för 229 kr milen - Gävle kommun briljerar

Slöserimuseet läser jag om Gävle kommuns enormt kostsamma elbilssatsning. Sex stycken elbilar köptes in men nu går de varken att ladda eller köra. Kostnad: 3 miljoner kronor.

Detta katastrofala slöseri med skattepengar har naturligtvis lett till att kommunen nu vill köpa in 1000 nya bilar!

Idioter.


4 kommentarer:

Findus sa...

Hahaha Östersund är bästa med elbilar som jag läste den länk ?!?!? Nää jag har inte sett en enda elbil i Östersund för själv bor jag utanför Östersund o har aldrig sett elbil som rullar i stan..

Andreas Obenius sa...

Hej!
Angående elbil så köpte Gävle Energi AB 2st elbilar och använde i ett mycket lyckat elbils projekt tillsammans med Högskolan. Projektet handlade om attityder runtikring elbilar, om familjers bilåkande bensin kontra elbil, hur elbilar håller och går under familjs vardag vinter som sommar. Laddning, ladstolpar mm.
Projektet var väldigt lyckat och ledde till många nya saker bl.a. har vi nu flertal ladstolpar i Gävleborg så att man alltid kan få tag i ström och snabbladda.

Media skriver enbart om slöseri och förstår inte syftet med elbils projektet. Priset var 250.000 från början och dessa bilar gick tillbaka till bilhandlaren efter färdigt projekt, vad bilhandlaren säljer dessa för är egentligen upp till honom.
Medlem i styrelsen Andreas Obenius

Skeptikern sa...

@ Andreas Obenius: Tack för din kommentar.

Min inställning till elbilar och i princip allt annat som utvecklas ska göras av den privata sektorn där det finns ett kostnadstänk och framförallt vinstmotiv. Finns det en efterfrågan på elbilar så kommer den privata sektorn ta fram det så länge det är ekonomiskt försvarbart och så att kapital och resurser allokeras på ett så pass effektivt sätt att det går att göra vinst på att tillverka elbilar.

När staten "investerar" så tas pengar från den privata sektorn och spenderas på saker som bestäms av politiker. Politiker struntar helt och hållet i kostnader, lönsamhet eller effektiv resursallokering. Politiker vill spendera pengar så att det tillfälligt kan skapas några jobb, vilket ser fint ut i statistiken. De skiter fullständigt i om pengarna slösas bort eftersom de inte kan utkrävas ansvar eller drabbas själva ekonomiskt. Om projektet går åt helvete så kommer det in nya friska skattepengar som kan spenderas på andra projekt.

Jag vill inte att staten ska allokera resurserna oavsett hur ädelt syftet än må vara. Jag vill att entreprenörer och företag ska göra detta.

Anonym sa...

Det saknas några dyra projekt. Utvecklingen av en ny svensk stridsvagn som kostade miljarder. Ingen fungerande prototyp byggdes. Inget slår dock Marvikens kärnkraftverk.