2 november 2009

Björn Lomborg om malariaBjörn Lomborg har skrivit en artikel för Wall Street Journal angående malaria i Zambia och vilken gigantisk felsatsning klimatåtgärderna är. I stället för att försöka få så många människor som möjligt att överleva denna dödliga sjukdom vill politikerna satsa groteska summor på att styra temperaturen på planeten.

Varje timma dör 114 människor i malaria, år ut och år in, och tyvärr så är många av dem småbarn. Lägg till de hundratals miljoner människor som blir svårt sjuka varje år av malaria men som överlever. Den här sjukdomen är en mänsklig katastrof som är svår att greppa.

Jag har skrivit det många gånger tidigare men jag blir bara mer och mer upprörd över att verkliga problem ersatts av ett påhittat klimathot. 350.org samlar tiotusentals människor för att engagera sig för koldioxid i atmosfären, Greenpeace slänger brunkol framför Rosenbad, Klimataktion jonglerar i en vägkorsning, Världsnaturfonden vill att vi blir faddrar för isbjörnar och vegetarianer vill att vi ska sluta äta kött. Och alla dessa engagerade människor påstår att de är mest engagerade av allt för fattiga människor. I helvete att dom är det.

Politikerna är allra värst. De ler brett mot kamerorna, dunkar varandra i ryggen och skålar i champagne när de kommit fram till hur många miljarder i klimatbistånd som ska skickas ner till Afrikas fattiga. Här ska det byggas solpaneler och vindsnurror och fan inga kolkraftverk. Det är inte klimatsmart. Hellre döda småbarn än extra koldioxid i atmosfären.

Samtidigt så behåller politikerna tullmurarna så att fattiga länder inte kan exportera det lilla de har och de behåller det årliga jordbruksstödet på
500 000 000 000 kronor till redan välgödda bönder. Detta är ingen slump eftersom det är just export av jordbruksprodukter som kan skapa välstånd i fattiga länder och höja människors levnadsstandard. Hade det funnits ett engagemang för fattiga så hade jordbrukspolitiken avskaffats för länge sedan.

Nu är det här inlägget klart. Cirka 90 människor har dött i malaria under skrivandets stund.

15 kommentarer:

Med örat mot rälsen sa...

Malaria, rabies, diverse influensor, AIDS, lungpest, mässling, scharlakansfeber, listan är hur lång som helst på sjukdomar som får härja fritt tack vare vårt klimatarbete och den förmenta biståndshjälp vi ger från de rika länderna.

Frågan är om inte det ris vi binder om vår egen rygg kommer att riva upp ohjälpligt stora sår i alla länders respektive ekonomier.

Anonym sa...

Malaria ger inga skatteintäkter.
/Joakim

HCA sa...

Joakim har helt rätt.
Allt är ekonomi.
Tragiskt men sant.

Verkligt bistånd, existerar det egentligen?

Erik L sa...

Håller fullständigt med dej!

Tullar håller fattiga länder borta från att konkurrera på våran marknad. Största orsaken är nog stöden EU ger till våra jordbruk, som innebär att länder utanför EU inte ens kan konkurrera med lägre priser, oavsett om tullarna försvann. ett protektionistiskt system som innebär att vi inte riskerar att tappa våran produktion till länder utanför EU. Eller rättare sagt: Vi omöjliggör framsteg i uländer för att vi tvingas köpa EU producerat pga att det faktiskt är billigare, (fast vi betala egentligen dubbelt så mycket, bara att den ena halvan går via skatten till jordbrukaren) Men det är ju inget grossisterna berörs av, dom köper in EU producerat till låga priser, och vi tror att maten är så billig som prislappen visar.

Sedan ska vi satsa på uländer genom att smälla upp sol och vindkraftverk. OJ vad glada dom ska bli! (ABB, Vestas, Eon mf dom som bygger, tillverkar anläggningarna säljer elen mm alltså)

Anonym sa...

Detta är en PSYOPS samt det kommande FN:s klimatfolkmord och befolknings utrotnings agenda.. Som är en del av NWO. Styrt av en Global samvetslös Elit.

Här är Allan Watts hemsida http://www.cuttingthroughthematrix.com/

OBS LYSSNA NU PÅ INFORMATIONEN som börjar ca 02:37:00 In i denna ljudfil http://rss.nfowars.net/20091007_Wed_Alex.mp3

http://www.prisonplanet.com/the-alex-jones-show-l-i-v-e-october-7th-with-icke-watt-keiser.html
Mvh JIMMY.
Ps- Informations undanhållande så kallade Journalister och dom som styr Sverige är GRAVT kriminella.

Jay sa...

Fy fan vad du skrev bra!!! Håller helt med dig!

Skeptikern sa...

Joakim: Nej. En sak man inte ska glömma bort är de hundratals miljoner som drabbas av malaria men som överlever. Under sjukdomsperioden slås de ut och kan inte arbeta, odla sin mark, ta hand om sina barn eller utföra vardagliga sysslor.

Snowroller: Betänk hela hysterin med svininfluensan och vilka resurser som sätts in för att stävja detta. Trots att malaria dödat fler människor den senaste veckan än samtliga hittills registrerade fall av svininfluensa på ett år så utmålas detta som någon pandemi.

HCA: Lästips: "White Man's Burden" av William Easterly. Bistånd existerar och det finns många godhjärtade och duktiga människor som jobbar med det. Tyvärr så spelar detta ingen roll om biståndet är inriktat på fel saker, styrs på fel sätt och ges till fel organisationer.

Erik L: EU:s, USA:s, Japans och andra länders tullmurar och jordbruksstöd skapar välfärdsförluster för hela världen som är groteska.

Fråga: har du sett någon politisk ledare i Europa som tydligt gått ut och sagt att han/hon vill avskaffa tullmurarna och jordbruksstödet? Svaret blir nog nej. Politiker vill ha makt, behålla makt, ha med sig alla, inte göra någon (allra minst bönder) besviken och HEMSKT GÄRNA FOKUSERA PÅ NÅGOT ANNAT.... klimatet!

Just det, Vestas. Dags att köpa aktier i det bolaget kanske. EU kommer dränka bolaget i pengar när deras stillastående vindkraftverk ska monteras upp på savannerna i Afrika framledes.

Globetrotter: Tack :)

Anonym sa...

Oavsett om det är för klimatet eller inte, så tycker jag att alla ni kan ha dåligt samvete för att starta bilen en gång för mycket. Även om ni är trött på skuld känslan. Ni bidrar till en global sjukdom som kallas för astma. Tack vare partiklar som sprits ut i den friska luften från alla avgasrör och industrier så blir barn allt mer drabbad av allergier och astma. Deras liv blir en evig lång plåga och detta är ingen påhitt. Utan vetenskaplig fakta.

Så varför inte ändra levnads sett av denna grund om man nu påstår att man vill prioritera rätt.

Så även om våra utsläpp inte påverkar klimatet, så påverkar det utan tvekan människoliv i alla världen hörn. Men eftersom de flesta låter som en bunt moderater på denna sida, så antar jag att det ni menar med rätt prioriteringar mest handlar om pengar. Inte så mycket om liv. För att då skulle ni förstå konceptet och sambandet mellan natur, djur och människor.
Vilket ni inte gör. Ni pratar bara om pengar, inget om den rätta prioritering.

Sjukdomar skapas ofta av sanitära problem och inte av naturmässiga grunder. Något som kan förknippas med industriella nedsmutsningar bland 3e världen.

Glenn

Thomas sa...

Varför ställa just klimatåtgärder och malaria mot varandra? Varför inte istället ett motsvarande ilsket inlägg om personer som köper ny bil, smink eller TV, reser på långa semesterresor etc. Tänk vad många liv man kunde rädda med alla de pengarna!

Än värre än EU:s tullskydd för jordbruket är det sätt vi köpt fiskerätter utanför Afrika så att de boende där blir utkonkurrerade och fisken tar slut när de trålare som plundrat europeiska vatten gör om bravaden där nere.

Skeptikern sa...

Glenn: Jag har ingen bil. Cyklar oftast till jobbet eller åker kommunalt.

Partiklar som släpps ut av industrier, avgaser och annat är precis problemet och något som vi hela tiden bör sträva efter att minska. Det är jag helt för men klimatdebatten handlar inte om farliga partiklar, ämnen som orsakar cancer eller något annat. Det handlar om koldioxid, vilket är helt ofarligt.

Varför blev "vi" en bunt moderater helt plötsligt? Du börjar dra kopplingar per automatik så du kanske borde kommentera på en annan sida.

Visst handlar det om pengar men inte om pengar i sig utan vad vi ska lägga våra pengar på. Det är en knapp resurs precis som allt annat och vi måste ta ekonomiska ställningstaganden hela tiden. Ska vi satsa tusentals miljarder kronor på att kontrollera temperaturen på en himlakropp, vilket är helt och hållet omöjligt, eller ska vi satsa pengarna på att bota exempelvis malaria som är ett verkligt problem som vi kan lösa?

I Afrika, som står för de flesta av offren som dör i malaria och HIV, så finns det obetydlig industriell verksamhet. Att sjukdomar sprids och att folk har det svårt beror på fattigdom. I Sverige har vi massor av industrier men hur många dör av det? Det är ju industriell verksamhet som är grunden för välståndet, inte orsaken till fattigdomen.

Skeptikern sa...

Thomas: Jag tog malaria eftersom det är en sjukdom som skapar enormt mänskligt lidande men som samtidigt är en sjukdom som vi effektivt kan bekämpa. Detta skulle ta en bråkdel av resurser i anspråk i jämförelse med den fullkomligt vansinniga idén att bekämpa koldioxidutsläpp, som har en obefintlig påverkan på klimatet. En påverkan som dessutom endast existerar i datormodeller och inte i verkligheten. Varför tror du Al Gore vände på sambandet mellan temperaturhöjningar och koldioxidnivån i atmosfären?...

Har dålig koll på fiskerätter utanför Afrika men eftersom jag fullkomligen avskyr EU-monstret så är jag inte förvånad att det skapar en massa problem även på fiskeområdet. Säg ett problem som inte är orsakat av politiker som nästlar sig in i minsta lilla mänskliga aktivitet?

Thomas sa...

Skeptikern, du missförstår. Brukar du varje gång du handlar något fundera på om pengarna inte kunde göra bättre nytta för att bekämpa malaria? Varför skall just åtgärder mot AGW ställas mot malariabekämpning, varför inte alla andra utgifter?

Varför drar du upp Al Gore i ett rent ad hominem? Sambandet mellan CO2 och temperatur i iskärnorna är sedan att CO2 fungerar som positiv återkoppling som förstärker de små variationer som direkt orsakas av banvariationer och synkroniserar istiderna mellan halvkloten som annars skulle ligga i motfas.

"Säg ett problem som inte är orsakat av politiker som nästlar sig in i minsta lilla mänskliga aktivitet?"

Malaria? Eller menar du att politikerna hittat på den också?

Skeptikern sa...

Thomas: Du är duktig på att tolka allting så bokstavligt som det bara går. Malaria är ett exempel jag använde för att illustrera en poäng. Jag vet inte hur övertydlig jag måste vara för att du ska fatta detta.

Att jag går och handlar något är inte en handling som kan likställas med att bekämpa malaria. Förstår inte hur du kunde dra en sådan liknelse.

Politikerna ser klimatförändringar som det största hotet mot mänskligheten. De tar således enorma resurser i anspråk för att försöka bekämpa detta hot. Över 10000 delegater ska resa till Köpenhamn och diskutera lösningar på detta problem. Grejen är att klimatet inte är ett problem, det är inget vi kan göra något åt, inget vi kan påverka och definitivt inget vi ska lägga tankekraft och resurser på när vi har akuta problem att handskas med.

Malaria är inte orsakat av politiker...suck.

Olaus Petri sa...

Skeptikern, detta är lite tragikomiskt, men du vet väl att ett annat (äldre) namn på malaria är "klimatfeber"?

Sällan har det varit mer passande.

Gunnar Strandell sa...

Thomas. skärpning!
Nog vet väl du att världen var på väg att utrota malaria innan de falska larmen om påverkan på bröstmjölk och de risker det skulle innebära fick POLITIKERNA att hävda försiktighetsprincipen och totalförbjuda DDT.
Det är ändrat sedan ett par år men faktum är att det kostade livet för minst 25 miljoner människor!