27 december 2007

Pingviner dör och det är (troligen) vårt fel


Nyhetsredaktionen på TV4 har gjort några rejäla prioriteringar i nyhetsflödet och skickat en reporter till Antarktis för att prata med några pingvinforskare.

En pingvinart har minskat i antal och det "beror troligen på klimatuppvärmningen" informerar reportern oss om.

Forskaren Heather Lynch säger att "Det tyder på att det pågår något i ekosystemet som vi inte riktigt förstår." Ett problem är att det fallit mycket blötsnö de senast två åren som riskerar att begrava pingvinerna.

En annan forskare beskriver Antarktis som "... ett paradis före människans ankomst men nu är det kanske vi som förändrar det" och "vår livsstil kan påverka pingvinernas liv..."

Notera att ingen i inslaget säger mer än "troligen", "kanske", "kan påverka" etc. Det nämns inga konkreta bevis för någonting, bara rena spekulationer. Att en pingvinart minskar i antalet kan bero på mängder av olika orsaker men det är väldigt uppenbart att väldigt många forskare väljer att göra uttalanden om klimatförändringar orsakade av människan i stället för andra orsaker. (För ett par veckor sedan var det valrossarna).

Pingvinforskarna som intervjuas har fått anslag för att få bedriva sin forskning där och jag vågar satsa en slant på att de kommer få fortsätta forska där så länge de bara nämner klimatförändringar i förbifarten.

Se inslaget här, ligger i menyn till vänster. Missa inte pingvinen som slår i huvudet i isen två gånger när den ska hoppa upp ur havet. Ungefär 2 minuter och 10 sekunder in i reportaget. Intressant att TV4 visar det hela i slow motion!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk när temperaturen steg med 9 grader bara på något århundrade, när naturen försökte göra slut på den senaste istiden. Då slog nog inte så många pingviner huvudet i något, eftersom då fanns det inte så många människor. Men några människor fanns det förstås, och frågan är om det inte var något konstigt redan då? Något som var i obalans och så vidare? Det hade varit bättre om vi inte funnits, typ! Jag tror det här är essensen i det hela!!! Kärnan i själva den vetenskapliga katastrofteorin. (Kanske även i mångkulturalistisk diskurs? Men det är ju offtopic.)

Jag tror jag börjar på SVT:s nyhetsredaktion redan i morgon! Fast vet någon var man får tag i en Che-tröja, så att det inte stöter på några problem vid anställning?

Anonym sa...

:-)

Fantastiskt bra och angeläget inlägg förresten. Det är synd om pingvinerna som måste ha NSF och Oprah Winfrey ständigt i hälarna...

Vad jag har hört så har de pingviner vid det s k västantarktis som inte klarar det varmare klimatet minskat och de som klarar det ökat, men att det hela beror på flyttning! Och att detta beskrivs som utrotning förstås! Miljömuppar måste ju också leva... :P (OBS: skämtade.)

-
Jordens klimat har ju lika ändrats snabbt som i dag och varit mycket varmare än nu tidigare. Här är vad Avery/Singer skriver om Antarktis, och frågan är om det inte var chinstrap--pingviner som gillar isfria vatten som slog huvudet i isen?

"In the Antarctic, Adeilepenguins need pack ice to succeed, whereas the chinstrap penguins prefer ice-free waters. R.C. Smith found that the Adelie penguins in the West Antarctic Penninsula are declining because of the warming on the peninsula favors the chinstraps. Meanwhile the chinstraps in the Ross Sea region are suffering, because the 97 persent of Antarctica that isn't peninsula is getting colder."

Detta står på sidan 88 i Avery/Singers "Global Warming every 1500 Years", i ett stycke som tillägnas forskarna Parmesan och Yohe, och med referens till R.C. Smith et al, "Marine Ecosystem Sensitivity to Climate Change", Bioscince 49, 1999 sida 393-404.

Vidare skriver man att "[t]wo varieties of a higly mobile species have moved to the sites that favor their respective feeding and breeding requirements -- while their populations decline in the unfavorable sites."

Antarktis har ju ständigt minusgrader och man påpekar att det tar många tusentals år för att smälta Antarktis is.

Med hänvisning till R.I.L Smith et al "Vascular Plants...", Bioscince 49, 1999 sida 322-328, skriver man sedan:

"The Antarctic's only two higher-level plant species have responded to the antarctic Peninsula's warming by increasing their numbers at two widely seperated localities".


Skicka gärna denna information till TV4:s journalist. Visserligen som att mata en död guldfisk, men i alla fall...

Skeptikern sa...

Sture: Bra kommentarer! Jag skickar dock inte vidare dem till TV4 eftersom de motsäger deras CO2-övertygelse.

Också läst att Avery Singers bok säljer mer än Al Gores bok. Vet du något om det? :)