18 mars 2009

Arla släcker lampan (och förnuftet)


Arla gör en pr-kupp för att stödja Världsnaturfondens mastodontprojekt Earth Hour där miljoner människor uppmanas att släcka ljuset. Varför? För att politiker världen över ska införa ännu mer vansinniga resursslösande åtgärder för att stoppa/minska utsläppen av koldioxid. Samma visa om och om igen. Vart finns alla rationellt tänkande människor? Inte på pr-avdelningar i varje fall.

Arla gör sina gröna mjölkpaket svarta för att....tja, för att sälja mer mjölk och bygga mer på sin miljöprofil. Och kanske påminna oss svenskar om det fasansfulla med att ha elektricitet.

Som jag skrev förra året om det här jippot så finns det ett land som praktiserar Earth Hour inte bara 1 timma per år utan varenda timma per år - Nordkorea.

Det finns nog en anledning till att Världsnaturfonden kallat hela grejen Earth Hour och inte Earth Day eller Earth Week. Vem vill frivilligt leva i mörker en hel dag eller en hel vecka? Inte många. Och när timman är slut så finns det ju alltid elektricitet till hands, bland annat tack vare kolkraftverk och kärnkraftverk. Två kraftkällor som till alla buds stående medel skall stoppas.

Mänskligheten har under den mesta tiden levt i kompakt mörker. År 2009 är det fortfarande miljarder människor som tyvärr saknar tillgång till elektricitet. Att då släcka lampan i en manifestation för att rädda klimatet ter sig obegripligt för mig.

Okej, dags för ett tankeexperiment. Utgå från följande fakta:

I Afrika saknar, enligt FN, 650 miljoner människor tillgång till elektricitet.

Tänk er sedan att en representant från Världsnaturfonden informerar om Earth Hour i en fattig by i ett land söder om Sahara. Han eller hon ger följande tips till byborna:
  1. Släck belysningen hemma och tänd några levande ljus. Bivaxljus är bäst. Annars är stearinljus bättre än paraffin.
  2. Bjud in till fest. Samla ihop ett gäng vänner till en mörkerfest. Laga klimatsmart buffé. Tänk grönt. Men framför allt: Se till att ha kul!
  3. Candle light dinner. Bjud vänner, familj eller bara den du älskar på en riktigt mysig middag.
  4. Mindfulness. Ta ett skönt bad, meditera, var en stund för dig själv.
  5. Hitta en date. (Om du är singel.) Det sägs vara klimatsmart att bo ihop.
  6. Spela högt. Samla ihop ett gäng och spela sällskapsspel.
  7. Bor du i en stad som släcker? Kolla upp vilka byggnader som din stad planerar att släcka ner, ta med dig kameran, en vän och gå ut och ta före- och efterbilder.
Gonatt på er. Jag låter lampan vara tänd i natt. Jag föredrar att vara upplyst...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Märkligt är vad det är. Verkar som vi återvänder till den mörka medeltiden. Även medeltidsveckor blommar ju upp i varenda liten håla där man kan äta kolbullar och skjuta pil. Några Klassiska veckor med högläsning från Platon eller Sokrates är väl knappast att vänta nu när folk verkar dummare än någonsin förut.

Anonym sa...

dom kan ju fimpa av produktionen i en timme så det svider lite i deras eu-finasierade plånbok.

sverige har väl ingen co2 alstrande energiproduktion i dagsläget eller? det enda som kommer att ske är väl att vatten och kärnkraftverken får strypa produktionen för att inte frekvesen ska skena

robban

Med örat mot rälsen sa...

Någon gång under 80-talet inträffade ett strömavbrott sedan nåt ljushuvud stekt ett av kraftverkens stationer i Mellansverige. Det ledde till att halva södra Sverige var utan ström i nästan ett dygn. Nio månader senare föddes det fler barn än vanligt för den tidsperioden. Vad jag vill ha sagt är att om man släcker lampan en timme blir det fler munnar att mätta och då kommer milögalningarna att skrika i högan sky ännu mer. Bra tänkt, Arla.

Själv dricker jag min mjölk från Milko och Skånemejerier.

Christopher E sa...

Bra rutet som vanligt, Skeptikern. Ska se till att tända lite mer än vanligt den kvällen.

Anders Folke sa...

Nu kommer en motvalls. Närå, inte riktigt.

Spara energi är alltid bra. Särskilt för bortklemade västerlänningar. Men att släcka för klimatet!? Verkar i det stora hela lite krystat. Släck för lugn och ro. Lek strömavbrott med barnen. Tänd väldoftande stearinljus. Kryp ner i sängen med din älskade.

Till robban kan jag hälsa att Sveriges fossila elproduktion är genomsnittligt 4 %. Läste jag hos Vattenfall. Vi är nästan (som vanligt) bäst i klassen även där.

Anonym sa...

Hej Skeptiker.
Arla släcker lampan och "förnuftet".

Förnuftet har varit släckt länge hos vissa delar av befolkningen.
En gång i tiden skaffade jag en sommarstuga. När jag var på bibban upptäckte jag en bok om vad man skulle tänka på när man lämnade stugan för vintern. Den boken var förnuftig, några hundra sidor väldigt förnuftig. Felet var bara att man tvingades stanna i stugan över vintern efter som man aldrig blev färdig med alla förnuftiga åtgärder som måste till innan man kunde resa hem. Jag lämnade tillbaka boken och sålde stugan.

En bekant till mig skulle starta eget företag och köpte en annan förnuftig bok om "Att starta eget" Den boken var enormt förnuftig skriven av en ekonom som hade tänkt på precis allt som gick att tänka på angående "Starta eget", så det blev ju inget av med de planerna. Världen gick miste om en entrepenör och troligen många fler, beroende på hur många läsare boken nådde.
Själv startade jag eget på femtiotalet och har försöjt mig själv i hela livet tack vare att jag aldrig läste någon sådan förnuftig bok.

När jag hör alla förnuftiga klimatsmarta råd om klimatsmart mat, klimatsmart ditt och datt så kommer jag ofta att tänka på dessa idiotiska böcker skrivna av experter på än det ena än det andra som blir så jäkla förnuftiga bara för att boken skall bli så tjock så den går att kalla för en bok. Arla gör nog rätt i att släcka förnuftet, bara lamporna får lysa.
JR

Skeptikern sa...

JR: Håller med dig!

Sverige har rationaliserat bort det sunda förnuftet. Varenda tv-program, tidningsartikel och bok ska förklara för oss hur vi ska inreda vårt hem, sköta vår ekonomi, ta hand om våra barn, hur vi ska söka jobb, hur vi ska motionera, hur vi ska äta, hur vi ska träffa någon, hur vi ska uppfylla våra drömmar och listan fortsätter i oändlighet.

Tanken är inte längre att vi själva ska kunna komma fram till en lösning eller hur vi ska hantera ett problem eller frågeställning. Att lita på ens eget sunt förnuft eller instinkt eller magkänsla får jag aldrig höra någonting om.

I klimathotstider så fungerar det likadant. Folk köper ett koncept om global uppvärmning och jordens undergång utan att ens tänka en tanke på hur orimligt, ologiskt och irrationellt det är. Det behövs inga profesorstitlar eller doktorsavhandlingar för att inse att klimatsystemet är alldeles för komplext för att kunna styras av en astronomiskt liten faktor. Det som behövs är sunt förnuft.

Anonym sa...

Hej igen undrar om du har sett Alex Jones senaste film där klimatbluffen avslöjas grundligt av historiker Mvh Jimmy.
The Obama Deception HQ Full length version 1:53:40
http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

Anonym sa...

Folke, de 4% är väl det som importeras från tyskland så staten kan ha en höga skattesatsen på energi, inte för att det behövs mest bara för att de kan, det var väl därför som de byggde kabeln över till tyskland för några års sen

mvh robban

Anonym sa...

Igår skickade jag en inlägg och det tog aldrig fram till klimatbluffen? Har jag gjort fel?

Skeptiker du har läst eller?

findus

Skeptikern sa...

Findus: Jag såg aldrig någon kommentar från dig igår. Blogger gjorde någon uppdatering en kort stund på kvällen igår, vet inte om det orsakade krångel. Skriv din kommentar igen så lägger jag upp den.

Anonym: Inte sett The Obama Deception än men den finnns bookmarkad.

Anonym sa...

Tack för en bra blogg.