23 juni 2009

Solceller i Sahara - inget för VattenfallLars G Josefsson, vd för Vattenfall, säger i en artikel i Svenska Dagbladet att han inte tror på det gigantiska solcellsprojektet i Sahara. Ett tysklett konsortium, förmodligen med Brüno i spetsen, planerar att sätta upp solpaneler i Saharas öken och transportera strömmen till Europa. Eh, behöver inte människor i Afrika den strömmen? Och hur är det med dom där sandstormarna, kommer dom inte blåsa bort alla solpaneler åt helvete?

Kostnaden för detta uppgår till smått otroliga 4,4 biljoner kronor. Cost-Benefit-analyser är numera förpassat till historieböckerna för er som undrar.

Lars är tack och lov rationell i sitt tänkande och tror att kol och kärnkraft är de enda energilösningarna som gäller i en överskådlig framtid. Exakt!!!

Tyvärr så börjar han babbla om att gräva ner koldioxid med såkallad CCS-teknik. Hur mycket energi går det inte åt för att göra detta? Gräv ner sotpartiklarna eller något verkligt miljöfarligt ämne i stället om ni nu prompt ska gräva ner något. Att gräva ner koldioxid är så puckat att jag saknar ord för det. Gräv ner hela IPCC:s kontor så har vi löst väldigt många problem till en mycket liten kostnad. Då slipper vi alla larmrapporter och kan ägna oss åt verkliga problem i stället.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Skeptikern!
Gräva ner IPCC...Hahaha!!!
Mycket förnuftigt men snälla...gräv ner VäderPälle också. Jag orkar inte höra en klimatmusikal med bandet "Nej Se Det´Regnar"
JR

Med örat mot rälsen sa...

Ja, det är nog dags att gräva ner IPCC. Sandstormarna i Sahara har en annan funktion, nämligen att de eroderar. Hur ser de panelerna ut efter ett års vindpinande? Finns solfilmen kvar tro?

Lars Kamél sa...

Om sandstormar inte blåser bort solpanelerna, så lär de åtminstone blästra dem så de blir repiga och måste bytas ut. Hur mycket kostar det att byta ut alla solpaneler efter varje sandstorm? Har det ens tagits med i beräkningarna? För att inte tala om att alla (?) länder i Saharaområdet styrs av mer eller mindre västhatande diktaturer. Ska vi lämna Europas elförsörjning i händerna på sådana?

Skeptikern sa...

Lars Kamel: Kostnader tas aldrig med i beräkningarna när politiker och populistiska företag planerar klimatåtgärder. Sånt trams får vi lämna därhän eftersom planeten måste räddas oavsett vad.

Intressant reflektion över de länder som solpanelerna ska placeras i. Vi pratar ju inte direkt om politisk stabilitet och demokrati. Bara grejen att Iran leds av en gammal gubbe utan utbildning som följer en 1300 år gammal bok är svårt att ens föreställa sig.

Anonym sa...

Det är väl bara att nått skydd fälls över solcellerna eller liknande när det är på väg att bli sandstorm? Solceller kan inte generera ström i en sandstorm ändå. Konstigt att ni inte tänker på så enkla lösningar.