24 september 2009

KlimatbombardemangDe senaste veckorna har mediernas klimatredaktioner haft fullt upp. Varje morgon när jag kollar på nyhetssändningarna så är det minst 1 hotfull nyhet om klimatet. På kvällen när jag kommer hem så är det minst 2 hotfulla nyheter om klimatet och att jorden går mot sin undergång på grund av människans användning av fossila bränslen.

Anledningen till detta klimatdrev är naturligtvis Köpenhamnsmötet där världens politiker ska fastställa vilken temperatur som ska gälla för denna himlakropp. (Ni som är nya läsare kanske har missat att människans bidrag av 0,0012 procent koldioxid i atmosfären styr hela klimatsystemet.).

Förutom att bestämma planetens temperatur ska politikerna även fatta beslut om jordens lutning ska ändras något samt om omloppsbanan runt solen ska kortas med 5 dagar. Vissa forskare har pekat på riskerna med att korta omloppsbanan med 5 dagar så det kan bli en kompromiss där. Jag är lite osäker på om det blir något gravitationsavtal men eventuellt ska politikerna även bestämma om jordens gravitation ska stärkas något.

Så vad har hänt de senaste veckorna? Här är ett urval med blandade dumhet...nyheter:

Teknikkonsultföretaget Sweco spår att marknaden för teknik för att motverka den globala uppvärmningen är värd över 40 miljarder årligen - bara i Europa. (E24)

Flygindustrin lovar halvera sina koldioxidutsläpp med 50 procent (obs, det stod faktiskt så i artikeln!) till år 2050. SAS ska gå i bräschen och sänka utsläppen ännu mer. Ja varför inte, de har ju redan skapat miljardförluster för skattebetalarna i rätt många år nu så varför inte sänka utsläppen till noll och lägga ner i stället? (DI)

Karin Bojs listar upp 9 saker som inte får hända för att jorden ska gå under. Vår planet saknar som sagt helt anpassningsförmåga efter 4,5 miljarder års existens. Politikerna anser att 350 miljondelar koldioxid i atmosfären är bra, men 385 miljondelar är dåligt. Shit! Tänk om nivåerna stiger till 400 miljondelar. Betyder det att vi alla kommer att dö? (DN)

Johan Rockström, professor i naturresurshushållning (komposter), har chattat hos Dagens Nyheter. På frågan om varför det fokuseras så mycket på koldioxid, en av de svagare växthusgaserna så säger han att co2 har en signifikant betydelse men att det även finns andra växthusgaser som exempelvis ("metan, kvävgaser, ozon, freoner/vätekarboner, kolpartiklar"). HAN MÅSTE HA GLÖMT BORT VATTENÅNGA.

Han säger också att: "Hej, håller med, och jag anser att media har ett stort ansvar för den miss-representation av vetenskapen som basuneras ut till allmänheten - som om skeptiker var ett stort vetenskapligt fenomen, när de i verkligheten är en liten minoritet." (DN)

Martina Krüger på Greenpeace skriver i Aftonbladet att vi bara har 5-6 år kvar på oss innan det är för sent. Krügerkrasch. (Snowroller)

Svenska Dagbladet rapporterar att vattenskador är en riktig miljöbov eftersom det frigörs koldioxid motsvarande 5000 resor till Thailand. Så nu ska något som beskrivs som miljöfarligt, som inte ens är miljöfarligt, beskrivas i termer av semesterresor? Nej, vi får alla stanna hemma framöver. Det finns ju mycket att se i Örkelljunga så föreslå det för ungarna. (Climatescam)

En skola i Älmhult vill vara klimatsmart och byter ut barnens frukt mot blomkål och morötter. Hur länge dröjer det innan föräldrarna börjar smuggla in frukt via den inhägnade skolgården? Kommer de äldre barnen börja langa bananer i värsta maffiaandan? (SMP, Climatescam)

Tomtarna på Klimataktion fortsätter drömma om en värld som påminner mer om Nordkorea än något annat. De vill bland annat "mobilisera människor till manifestationer och aktioner mot klimatförändringar och klimatförändrande verksamheter." Snälla rara människor, ni kan lika gärna protestera mot solen, bara ni inte börjar halshugga människor och kasta ner deras huvuden nerför en pyramid, i era solprotester. Och vad fan är klimatförändrande verksamheter? Om jag sitter och fiser metangas hela dagen efter en rejäl portion surkål så förändrar jag klimatet. Jaja... (Roland Fransson)

Och vår käre statsminister Fredrik Gore säger i FN att planeten har feber. I förhållande till vad? Den lilla istiden som vi tack och lov kommit ur? Av alla problem i världen så väljer han att prata om det enda ingen människa någonsin kommer kunna göra någonting åt - klimatet. Men klimatfrågan är som sagt ett ovärderligt medel att tillskansa sig mer makt över folket. Lite märkligt eftersom moderaterna alltid pratar, eller kanske ska jag säga, brukade prata om människans frihet. Med den drakoniska klimatpolitiken som Reinfeldt och alla dreglar över så står människans frihet absolut längst ned på prioriteringslistan. En och annan har kommenterat att jag och andra skeptiker per definition är "höger", men ursäkta, vår statsminister kan väl inte vara mer höger OCH mer AGW-troende än vad han redan är. Alla partier och alla politiker älskar AGW. Varför? De är politiker och deras yttersta önskan är mer makt och att sitta kvar vid makten. Om AGW leder till det så är det AGW som gäller ända in i kaklet. (DN)

Och så fortsätter det, det här var bara en bråkdel av alla nyheter. TV4 hade ett långt reportage om hur dåligt det var att äta kött och om "vi egentligen behöver äta så mycket bananer" eftersom de fraktas hit med hjälp av bensindrivna fordon. Allt detta övergår mitt förstånd men lyckligtvis ser det ut som om fler och fler tröttnat på det här satans dravlet.

Slutet är som sagt nära...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har en del vänner som i vuxen ålder flydde från kommunistländerna i Östeuropa.

De får "nostalgiska" minnesbilder av propagandamaskineriet i kommunistländerna då klimatfrågan kommer på tal.

/Eskil

Bo Jonsson sa...

Karin Bojs har väl inte listat ett enda dugg. Det är är väl Rockstöm, som ledare för ett stort forskningsprojekt, som har listat. Deras rapport finns i tidskriften Nature.

Det kanske vore klädsamt om du gav dig på i första hand primärkällan Rockström, i andra hand sekundärkällan Nature. Att en vetenskapsjournalist på DN refererar till Nature är vederbörandes förbannade skyldighet, framförallt om det är en rapport med rötter i Stockholms universitet.

Kurt sa...

Fast det är ju inte Karin Bojs som listar upp 9 saker som inte får hända för att jorden ska gå under. Hon refererar endast listningen från Nature artikeln av Rockström1 et al. http://dx.doi.org/10.1038/461472a

Med örat mot rälsen sa...

Bananer är goda men metanproduktionen efter dom är inte av denna världen, speciellt inte om man har druckit vatten innan. Blomkål kan jag inte med och skulle jag varit elev nu hade jag gjort uppror.

Anonym sa...

RE: Bo Johnsson

Citat från Bojs artikel:

"4 Ozonet i stratosfären måste ned ytterligare. Men här är världen på rätt väg, tack vare tidigare internationella överenskommelser."

"6 Vatten. Max 4.000 kvadratkilometer vatten får mänskligheten förbruka varje år till konstbevattning och andra ändamål. Nu konsumerar vi 2 600 kvadratkilometer vatten."


Om Nature och Rockström mäter volym med ett ytmått och oroar sig över att ozonhalten i stratosfären minskar är det betydligt mer anmärkningsvärt än att Bojs gör det, även om det också är väldigt dåligt. Bojs är ju trots all chefredaktör för vetenskapsredaktionen i Sveriges största morgontidning.

Vi har sedan 80 talet haft en diskussion om minskad ozonhalt i stratosfären och ozonets betydelse att skydda jorden mot ultraviolett strålning. Det ledde senare till förbud mot freoner för att stoppa minskning av ozonhalten i stratosfären. Plötsligt gäller inte detta utan nu oroar man sig för ozonhalter i stratosfären inte minskar. Från vart kommer denna plötsliga omsvängning?

Och på min tid (70-talet) så var det en självklarhet att man efter naturvetenskaplig gymnasieutbildning kunde skilja mellan ytmått och volymmått. Jag undrar om det inte tom ingick i grundskoleutbildningen, men här är jag dock lite osäker.

/Eskil

Magnus A sa...

Eskil. Bra notis om ozonet. Helt obegriplig kommentar av hujedamej gästprofessor Karin Bojs.

Ingen surprice men...

Magnus A sa...

Eskil. ...och det om vattnet lika klockren politisk professurnivå.

Helt f*ck*** otroligt!

McVicar sa...

Och i Sydsvenskan stod en helt okritisk artikel om att jorden höll på att gå under. :D

Anonym sa...

Det är så bra att du finns och gör det du gör.