16 juni 2012

Japan drar igång två kärnkraftverkJapan har beslutat att dra igång två av sina nedstängda kärnkraftsreaktorer, precis vad jag trodde att de skulle göra när jag skrev om detta i början på maj. Att stänga ner denna energiframställning och samtidigt ha en industri och elektricitet för 150 miljoner människor är helt orealistiskt, vilket japanska politiker förmodligen insett.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tror du om den Svenska reaktorn Oskarshamn 1?

Den har varit avstängd länge för problem med en turbin. Turbinbroblemen har orsakt flera snabbstopp.

Alt 1 är en stor renovering av turbinen blir utförd så kan verket drivas i många år till.

Alt 2 är att man kör vidare med bara åtgärdande av akuta problemen så kommer snabbstoppen att vara så tätt att det bara är frågan om några år innan reaktorn måste stängas ned för gott.

Alt 3 är som tvåan men att köra med reducerad effekt för att förhoppningsvis glesa ut snabbstoppen.

Alt 4 är att man inte fixar till turbinen alls och lägger ned reaktorn. Materialet i reaktorn är förbrukad till 90%. Det är ingen idé att hålla på att lägga ner några större undderhållskostnader när elpriserna är så låga som de är nu.

Vad tror du?

Anonym sa...

Jag är inte för kärnkraftverk. Tror inte heller att jordskalvs drabbade länder ska driva kärnkraftverk.

Dock är det något skumt med den " Rena Energin. "
Just nu i Brasilien, så upprustar Indianerna för en kommande strid. Den Brasilianska regeringen har satt igång ett massivt dam byggeri i Belo Monte.

Detta betyder att stora delar av regnskogen kommer att översvämmas och flera tusentals människor kommer att drivas till hungersnöd och död. Barn, kvinnor, djur, fiskar. You name it! Många fisk arter kommer att utrotas. Allt för en renare energi, från en dam som inte kommer att producera så mycket ström alls. Vattnet i floden flyter långsamt. Detta kommer den Brasilianska regeringen kompensera med att bygga 60 dammar till
Fler människor kommer att mördas, indian stammar kommer att utrotas, djur och fiskar.

Det som har kommit fram, är att denna massiva byggeriet är bara en täckmantel.

Företag runt om i världen, så som Tyskland, Frankrike, China och Japan vill åt resurserna i Amazonas. Det är det, den mesta av strömmen kommer att gå till. Inte till resten av Brasiliens befolkning.

Det finns den här, som är ett billigare och bättre alternativ: http://wavestarenergy.com/
Men då finns det ju ingen grund till att gå in i Regnskogen och härja.

Om Belo Monte: http://amazonwatch.org/work/belo-monte-dam

Hälsningar: Glenn

Skeptikern sa...

@ Anonym: Jag är inte så insatt i O-hamn 1-reaktorn för att ge ett kvalificerat svar. Om jag skulle välja ett av dina alternativ så blir det nog 1:an.

Anonym sa...

Till Skeptikern.

Det är tydligen så att delar i reaktortanken på O1 är skadade. OKG har ännu inte beslutat om man skall renovera verket. Det är inga större skador, men det är besvärligt att reparera för att verket måste delvis saneras från radioaktivitet innan reparationsarbeten kan utföras.
Materialet i reaktortanken är tekniskt förbrukat till 90%, så man kan förstå att OKG:s ledning tvekar.

Om skadorna i reaktortanken har samband med de många snabbstoppen har jag ingen uppfattning om.