26 juni 2012

Svinkallt, blött och pissigt - men det blir varmare...


Såg den här artikeln på DN idag. Hade vädret varit väldigt varmt och torrt så hade människan fått skulden redan i ingressen men nu är det ju tvärtom.

"– Det finns inget som tyder på några omslag den närmaste veckan. Ingen av våra datamodellkörningar har visat sådana tendenser, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI."

Nej, och datormodellerna som Lehman Brothers använde 2008 visade heller inga tendenser att subprimelånen var värdelösa...

Men oavsett hur blött, kallt och eländigt det än är så måste läsaren få inbankat i skallen att det ändå blir varmare i Sverige.

"Som DN kunde berätta i söndagens tidning har klimatet i Sverige blivit både varmare och blötare.../– Frekvensen av stormar och kraftig nederbörd ökar, det vet man, säger Caroline Leck, professor på meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet."

Vilka är "man" som vet detta?

Det jag vet är att vädret är pissigt ibland och riktigt trevligt ibland men jag lägger inte mer tankeverksamhet än så på vädret. Hur skönt vore det inte om detta smått sjukliga intresset för vädret skulle upphöra så att vi kan fokusera på något annat.

(Andra reaktioner på artikeln: Med örat mot rälsen, Climatescam)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Klimatförståsigpåarna har länge sagt att det blir mer regn i Sverige när globala klimatet blir varmare.

Dygnsmedeltemperaturen har nog inte varit så mycket lägre än en normal junimånad. Torrt väder i juni brukar innebära kalla nätter även om det är högsommarvärme på dagen.

Anonym sa...

Och jag sog den här: http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-tio-doda-i-askvader-i-usa

Så allt e inte som det ska vara herrn...

Evelina sa...

Hohoho, har läst igenom din blogg nu. Det är så roligt när okunniga människor ska ge sig på att argumentera om saker de över huvud taget inte förstår sig på. Läs en utbilndning i kemi/miljövetenskap/fysik/ekonomi och kom tillbaka sen.

Det är så mycket fel i dina argument som beror på att du saknar grundläggande förståelse så det är inte ens ngn idé att påpeka dem.

Tur de idag försöker höja kunskapsnivåerna i skolorna för det är endast genom kunskap som man har makt att förändra.

Lycka till med vidareutbildningen!

Skeptikern sa...

@Anonym: Jorden har drabbats av åska och blixtnedslag i flera miljarder år. På vilket sätt är detta åskoväder annorlunda från ett som hände för 4 miljoner år sedan?

Evelina: Läste du alla 800 inlägg?

Man kommer ganska långt med sunt förnuft och kritiskt tänkande - något som den svenska skolan inte lär ut.

Unknown sa...

Heja Evelina!

Skeptikern, vad grundar du ditt förnuft på? Att vara kritiskt tänkande innebär inte att underbygga argument med sina upprörda känslor, det innebär att kritisera utifrån kunskap. Det märks att du är upprörd, vilket tyvärr påverkar din argumentation negativt eftersom du inte har förankrat dina åsikter i vad du faktiskt vet.

Inom just det här synvinkeln på klimatfrågan vill jag bara påminna om att global uppvärmning inte är synonymt med likartad uppvärmning överallt under alla årstider (eftersom globala uppvärmningen syftar på medeltemperaturen), snarare att vädret blir mer extremt, alltså eventuellt kallare i vissa områden under vissa perioder. Finns många källor på detta, läs även dem och inte bara källor som kan vinklas för att passa ditt sinnelag.