24 juli 2013

Arktis is smälter - kostnad: 60 biljoner dollar! Ursäkta?


Forskare vid Cambridge och Rotterdam har dammat av gamla klimatmodeller som låg till grund för den absurda Stern-rapporten som kom för sju år sedan och kommit fram till att smältande isar i Arktis kommer leda till ökade metangasutsläpp, vilket kommer leda till kostnader på 60 biljoner dollar. Japp, 365 tusen miljarder kronor.

Fantastiskt vad man kan få fram genom att stoppa in en massa skit i en klimatmodell.

"– Havsbottnen har börjat värmas upp. Metangasen har hittills hållits på plats genom att temperaturen därnere har legat runt nollstrecket. Men nu är detta på väg att förändras", säger Peter Wadham, professor vid Cambridge Universitet.

I faktarutan till artikeln på SvD står det att metangas är en aggresiv växthusgas, ungefär som om det vore en aggressiv form av cancer. Den mest aggressiva växthusgasen alla kategorier är vattenånga...

Detta har prånglats ut via TT så samtliga Sveriges tidningar kommer ha med den här artikeln i sina webbupplagor och i papperstidningarna.

Update: Såg att Stockholmsinitiativet också skrivit om detta.

4 kommentarer:

Thove sa...

Man ska självklart värna om klimatet och vår planet men man behöver inte skrämma upp alla i onödan. I fall som detta, när det gäller så pass stora ytor och/eller temperaturer så måste man ha ett större perspektiv än vad man ofta publicerar i såna här rapporter. Temperaturen går alltid upp och ner, det är naturligt. Tror du på klimathotet? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-3382/tror-du-pa-det-stora-klimathotet

Skeptikern sa...

@Thove: Jag tycker absolut att man ska värna om miljön men klimatet kan vi inte göra något åt. Det är alldeles för komplext och eftersom klimatet först och främst styrs av solen så är det ett gigantiskt slöseri med resurser att försöka påverka det. Människan har anpassat sig efter skiftande klimat och det är det enda vi kan göra.

På din omröstning svarar en majoritet "Nej", vilket är glädjande :)

Anonym sa...

Jag har alltid sagt till dom andra t.ex mina vänner att jag tänker på vad som är viktigare saker man ska tänka är miljön och har alltid sagt att vi kan inte göra åt klimatet för det ändrar alltid i flera miljoner år som vi inte kan stoppa sorry...

// Findus

Skeptikern sa...

@Findus: Jag försökte det i början men gav upp. Gemene man inhämtar all sin kunskap från Aftonbladet och Dagens Nyheter och då är inte det lätt.