27 oktober 2008

Gissa när isbjörnarna dör


Fotoboken"Vindar från Arktis" trycks nu upp i stora upplagor och samtliga medlemmar i WWF får ett exemplar hemskickat. Organisationen konstaterar tvärsäkert att två tredjedelar av isbjörnarna är utdöda om 42 år, på grund av den globala uppvärmningen, som vi människor orsakat. En av fotograferna

Jag tycker dessa tidsangivelser är otroligt fascinerande. Hur kommer man fram till just 42 år?

Låt oss säga att det i dag finns totalt 20 000 isbjörnar (en vanlig uppskattning är mellan 20 och 25 tusen isbjörnar). Om WWF har rätt så kommer 319 isbjörnar dö varje år från och med nu.

Då undrar jag följande:

Kommer isbjörnarna inte att föröka sig?

Kommer isbjörnarna inte anpassa sig till ett förändrat klimat? Arten är bortåt 100 000 år gammal så den har klarat av flera perioder med varmare klimat, långt varmare klimat än nu.

Om klimatet blir varmare, isar smälter och så vidare och så vidare. Hur kan man tvärsäkert veta att det är orsakat av människan och inte av naturliga fenomen som vattenströmmar, solstrålning (gud förbjude), molnbildning, undervattensvulkaner och ett oändligt antal andra faktorer.

Men...

Är det inte så att isbjörnar egentligen används bara för att de är gulliga?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Jo! Dom är ju gulliga. Dom sitter bara snällt och väntar på lite varmare väder som verkar lysa med sin frånvaro.
JR

Christopher E sa...

Varför just 42, frågar Skeptikern?

Därför att 42 är "The Answer to Life, the Universe, and Everything".

I alla fall om man rådfrågar The Hitchhiker's Guide to the Galaxy av Douglas Adams.

Verkar lämpligt att rådfråga science fiction eftersom klimathysterin också baseras på science fiction.

I den verkliga världen är det gott om is (för närvarande 30% mer än förra året) så isbjörnarna har inte bråttom att dö i vilket fall. De har dessutom funnits i minst 130 000 år och överlevt flera betydligt varmare perioder.

Vi på Kantarellen sa...

Hejsan! Jag brukar titta in hos dig emellanåt. Men nu är det dags för dig att titta in på min blogg. Jag har fått dokument av min far, där han redogör för detta med klimatförändringen. Han är snart 86 år och är utbildad inom fysik, kemi och metereoligi. Mycket intressant läsning och jag hoppas att fler än du och jag "vaknar". Det är två inlägg, där jag, med hans tillstånd kopierat hans texter

Mikael sa...

I ärlighetens namn måste ni väl inse att det är svårare för en art att anpassa sig till en snabb förändring än till en långsam?

Dessutom är ju temperaturökningen som IPCC förutser betydligt större än tidigare temperaturökningar under isbjörnens livstid.

Att det varit varmare för miljontals år sedan hjälper dock knappast isbjörnen eller för den delen någon annan djurart anpassad till dagens klimat.

Anonym sa...

JORDEN KOMMER ATT GÅ UNDER!!!!
Jag har 100% bevis på att allt kommer att gå åt helvete och jag har 100% bevis på att människan inte kan leva utan att lämna några spår efter sig!
Och jag har ytterligare bevis till 100% att vi kommer att dö ut likt dinosariur, fjäderbeprydda kloförsedda jätteödlor och liknande.
INTET NYTT UNDER SOLEN
hälsar Urbanspaceman

magnus sa...

Forskning i följande länkar visar att både permafrost [1], Grönlands is [2] och isbjörnarna klarade årtusenden av 5 grader varmare klimat.


WWF är miljö- och klimatfascister som ljuger så mycket de orkar.

IPCC:s scenarios:
Bortsett från den lilla detaljen att IPCC:s scenarios redan är totalhavererade kommer enligt dem temperaturökning till 2050 att bli max (troligen under) en grad och inga dramatiska natureffekter väntas tills dess. Issmältning, havshöjning mm ganska stabilt.

WWF:s dito:
Enligt WWF:s senaste så kallade klimatforknings-rapport kommer hela Arktis (alltså hela Arktis, inte Nordpolen) att vara isfritt mellan 2013 och 2040, men de har naturligtvis inga vetenskapliga källor för påståendet utan ljuger så mycket de orkar. Något de gör i hela den rapporten som i medierna behandlas som bästa vetenskap. Det är alarmerande!

Vi har en extremt vänster-biased media!

Många borgerliga och inte minst Centerpartiet går helt på detta. Det är dags att folk står upp och kräver stopp för miljöfascismen!


--------
Ref.:

[1] Professor Eske Willerslev, Copenhagen University, beskriven i Science Daily-artikeln "Fossil DNA Proves Greenland Once Had Lush Forests; Ice Sheet Is Surprisingly Stable", 5 juli 2007.

[2] Duane Froese, University of Alberta, beskriven i AccuWeather-artikeln "Permafrost More Resilient Than First Thought?", av Brett Anderson, 5 oktober 2008.

[3] Professor Olafur Ingolfsson, University of Iceland, beskriven i BBC-artikeln "Ancient polar bear jawbone found", av Jonathan Amos, 10/12 2007.

TheBasturd sa...

Ok, strunta i den globala uppvärmningen, jag tror att jag tar kål på världen själv! http://www.youtube.com/watch?v=0RVp8Q6H9e0

Jag mår illa...

Skeptikern sa...

Christopher E: Klockren observation :)

Mikael: Vad betyder "snabb" i sammanhanget. Vi har korrekta isdata för Arktis för de senaste 30 åren, inte direkt en tillförlitlig mätperiod för att uttala sig om en "snabbare" klimatförändring. Hänvisningar till IPCC:s scenarior kan man gott ta med en nypa salt, eller tja, slänga i soporna.

Mamselamsen: ska kika på texterna ikväll.

magnus sa...

Mikael. Du skriver: "Att det varit varmare för miljontals år sedan hjälper dock knappast isbjörnen eller för den delen någon annan djurart anpassad till dagens klimat."

Du har fel att det inte varit varmare eller att förändringarna gått långsammare förut än de gör i dag. 92% av samtliga temperaturproxy-studier globalt visar för senaste 1000 år på en avsevärt varmare period före 1900-talet än varmaste temperatur på 1900-talet.

Se även denna graf från Torneträsk (källa), eller denna graf för global temperatur senaste 200 år (rekonstruktion av 16 proxydataset utifrån kvalitetskriterier; källa).

Som du bl a ser i länkarna i mitt förra inlägg anser forskarna att det var långt varmare både för 4000-7000 år sedan (holocena optimum) och för 120000 år sedan.

Klimatförändringarna mellan istid och interglaciär period, bl a för mellan 16000 och 11000 år sedan, var oerhört dramatiska, medan de vi ser nu är oerhärt vanliga för den ganska stabila interglaciära perioden.

Att du hört annat kan jag bara beklaga.

Beträffande klimathistoria, läs gärna mellan ett och tre decennier gammal litteratur, t ex Hubert Lambs "Climate History and the Modern World" eller vad som helst. Där står nästan undantagslöst motsatsen till dagens klimatpropaganda. Det finns även mycket bra att läsa i dag, och nu verksamma forskare kallas "skeptiker" och får 1000-tals sidor på internet där de ges ofta negativa personliga omdömen. Klimatforskare som tills nyligen gått i pension listas inte så ofta i klimat-vänsterns propaganda, och i princip uteslutande har de helt andra uppgifter än de påståenden du antagligen matats med.

Mikael sa...

Jo, och isbjörnarna lever ju fortfarande. Jag talar om den förväntade uppvärmningen som enligt prognoserna kommer att bli snabbare och större än under historiska värmeperioder. Dessa kommer rimligtvis att vara ett hot mot isbjörnarna, om man nu tror på dem.

Jay sa...

Ja, isbjörnarna är ju lagom gulliga. Utom när de har käkat en sälunge. För sälungar är gulliga. Också.

Anonym sa...

globetrotter. Nu ska vi inte mobba isbjörnarna för deras naturliga instinkter... Då kanske de kommer och äter upp oss. De är säkert redan irriterade över att utnyttjas av viktigpettriga småfascister till eco-snobbar.

;)

Anonym sa...

När får man se "Rädda kvalster-kampanjen"? Aldrig om jag får gissa..

Anonym sa...

Angående Naturskyddsföreningens vinlarm skriver Karin Bojs i dagens DN "Men kampanjen syftar till att skrämma upp folk, på falska grunder, och dra uppmärksamhet till föreningen. Själv tror jag att även goda syften tjänar bäst på sanning och saklighet."

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2358&a=845945

Jag ser nu med fram emot att denna nyvunna insikt angående naturskyddsorganisationer och olika typer av larm också skall få genomslag då det gäller DNs rapportering i klimatfrågan.

/Eskil

Anonym sa...

Skaffa er ett liv allihop!