18 oktober 2008

Arktis is nu 30 procent större än förra åretEgentligen tycker jag det är rätt ointressant att prata om Arktis isutbredning från år till år eftersom vi endast har tillförlitlig data för den senaste 30-årsperioden. Men med tanke på sommarens mediedrev om att Nordpolen skulle vara isfri redan i sommar så är det rätt intressant att isen är nästan 30 % större nu än för ett år sedan.

Precis som Anthony Watts skriver i sitt inlägg om detta så är det märkbart tyst i media om detta. Svensk media är inget undantag. Nyheter om isar som VÄXER är och förblir helt ointressant. Rent logiskt borde detta resonemang gälla:

Isar som smälter = ett tecken på klimatförändringar orsakade av människan.
Isar som växer = ett tecken på klimatförändringar orsakade av naturen.

Men å andra sidan. Vattenfall visar i sina reklamfilmer att om vi svenskar väljer "klimatsmart" elektricitet så börjar det snöa i Arktis och isbjörnarna blir jätteglada och rullar runt och är jättegulliga i snön. Så det finns ju en liten chans att istillväxten i Arktis kan bero på att svenskar har valt rätt elleverantör!! Eller ja...kanske inte....

UPPDATERING: Nu 30 minuter efter att jag publicerat det här inlägget så informerar Aktuellt i sin 18-sändning att medeltemperaturen i Arktis varit 5 grader över det normala i år. Men hör och häpna, de säger också att inget tyder på att Arktis blir isfritt som det spekulerades i i somras! Sista ordet blir dock en hänvisning till en forskare som säger att "Arktis fortfarande är sårbart...".... sårbart my ass.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Såg att Aktuellt gjorde Mp-kongressen och deras krav om 80%iga sänkningar av koldioxiden till huvudnyhet, sen kryddade de med larmrapporten från Arktis och som grädde på moset så avslutade Pär Holmgren hela sändingen med vädret...

//erik

Anonym sa...

Ja det är så ruttet detta förstörda land Sverige. Med sina vinklade köpta journalister- som gräver en grav för jobben inom DEN KRYMPANDE industrin, För en påhittad lögn. Som tack och lov inte folket i USA märker i sin media eller IDAG PÅ några skatter på - bensin, mera än rå priset på endast 6 kr litern. Svenskar är ovetande stora IDIOTER.

Mvh JIMMY

Christopher E sa...

5 grader varmare än normalt... suck!

Vad reportrarna borde frågat sig är hur man definierar vad som är normalt i Arktis? Där har varit både betydligt varmare och betydligt kallare än nu. Och då talar vi inte ens om långa geologiska perspektiv, utan om nära historisk tid.

Anonym sa...

Att Arktis varit 5 grader mildare än normalt ...Det där med "normalt" är förrädiskt. De brukar referera till en 30-årig period som kan ligga en bit tillbaka i tiden. Går vi tillbaka till 70-talet så var det helt klart kallare i Arktis men det beror bl.a. på att Nordatlantiska Oscillationen låg i ett negativt läge och att det allmänt blivit ngt varmare sen dess samt säkert fler orsaker.

Inge

Anonym sa...

Vad menade Aktuellt med 5 grader varmare temperatur på Arktis?

Alaskas har i år haft många köldrekord och glaciärer där har börjat växa för första gången på över 200 år.

Jag kollar för september månad RSS-temperaturerna (klicka på Anomaly!), och finner att det under månaden kan ha varit i snitt 4-5 grader varmare lokalt på östra Grönland, och att det även kan ha varit svagt varmare under sommarens issmältning.

Vidare 2 grader kallare än normalt i Kanada i år, ner till 4 grader kallare där september 2007, men 2 grader varmare september 2006.

2005 var det 5 grader kallare än normalt på östra Grönland, där det nu istället är 4 grader varmare.

Inget märkligt med Arktis där temperatur som vanligt varierar även inom området.

Det är alarmistisk journalistik som är fel!!!