30 november 2007

Karin Bojs drömmer sig tillbaka till medeltiden


Chefen för DN:s vetenskapsredaktion och Al Gores trogna undersåte Karin Bojs har drömt sig bort till en värld utan koldioxidutsläpp. Snart är det som sagt stort klimatmöte på Bali (med vissa parkeringsproblem för delegaternas privatjets).

"Jag drömde om en jättesal, där statsmän satt på rad. Så skrev de på ett konvolut och reste sig och sa: Det finns inga fossila utsläpp mer, det finns ingen bensin. Och ingen känner längre till det ordet kolkraftverk."

Tänk om Karin Bojs fått bestämma för 150 år sedan. Då hade mänskligheten befunnit sig i extrem fattigdom år 2007, precis som den gjort i större delen av människans historia. Omvandlingen av kol och olja har varit av gigantisk betydelse för det välstånd som vi har idag. Det finns en otrolig naivitet i artiklar som detta. Välbetald journalist sitter i Sverige med alla bekvämligheter som finns och drömmer om en planet utan kolkraftverk och utsläpp av den livsnödvändiga och helt ofarliga gasen koldioxid.

Det finns miljarder människor som behöver energi. Energi för att kunna bygga upp det välstånd som vi har byggt upp genom olja och kol. Energi som behövs för uppvärmning, elektricitet, transporter och allt annat som krävs för att kunna leva ett liv i någorlunda bekvämlighet.

Var är förståelsen för dessa människor?

Jag tycker att Bojs ska fara ner till en fattig bondefamilj i Afrika som eldar med spillning inomhus för att värma sig och förklara för dem varför de inte ska ha tillgång till billig kol/oljebaserad energi.

I Bojs värld är en inbillad temperaturökning på en tiondels grad långt viktigare än att fattiga människor får tillgång till billig energi. Det är tragiskt om något.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet. Kämpa på.

Skeptikern sa...

anonym: tack tack!

Nelly sa...

Kolla på the 11th hour och prata med vemsomhelst. Tanken på fattiga kanske är sorglig men jag tror inte du kommer bry dig lika mycket omd em när de flyttar hit som klimatflyktingar...miljoner åt gången.

Skeptikern sa...

Nelly: fakta ur Leonardo DiCaprios totalsågade film (och megaflopp dessutom) känns inte helt trovärdigt...

Klimatet är det minsta problemet för fattiga människor. Brist på demokrati, frihandel, rättssystem, infrastruktur, rent vatten och mediciner är långt viktigare.