7 oktober 2010

Nobelpriset hyllar människans uppfinningsrikedom *(* Dock inte Fredspriset och Ekonomipriset alla gånger...)

Nu börjar pristagarna till årets Nobelpris utses och det är alltid lika fascinerande vilka upptäckter som gjorts och hur dessa har gynnat mänskligheten. Vissa upptäckter och genombrott gjordes för decennier sedan och andra har bara några år på nacken. Det är inte alltid så lätt att begripa detaljerna av en upptäckt men när man väl får läsa och höra om på vilka sätt den fått användbarhet så förstår man hur betydelsefull den är.

Det absolut mest värdefulla vi har för att tackla olika sorters problem är vår förmåga att tänka och vår ständiga strävan att hitta lösningar. I klimatdebatten tycker jag det finns alldeles för lite tillit till människans uppfinningsrikedom. Vi ska hela tiden ställa om, avveckla, stänga ner, minska, upphöra och trycka på stoppknappen trots att det skulle ha förödande konsekvenser för människans överlevnad.

Att fokuset ligger på klimatet, något som människan överhuvudtaget inte råder över, är djupt tragiskt. Fokuset borde ligga på problem som vi kan göra någonting åt. Miljö är definitivt ett oerhört viktigt område men vi måste alltid sätta saker i relation till varandra och i ett större perspektiv. Ska vi satsa X resurser på att rädda några isbjörnar, som kanske inte är hotade alls, i stället för att satsa Y resurser på malariabekämpning? Vi kan inte lösa alla problem samtidigt och vi har inte obegränsade resurser till vårt förfogande.

Om vi stänger ner kolkraften och kärnkraften, som många vill, vad blir konsekvensen då när vi vet att vi inte har några alternativ som direkt kan ersätta dessa energikällor?

Jag är övertygad om att människan kommer hitta på nya material, nya energikällor och ännu renare tillverkning av produkter. Men tills dess så kan vi inte börja ställa om, som de gröna gärna uttrycker sin avveckling av det moderna samhället. Om människan ska överleva och uppnå ett sådant välstånd som gör forskning och vidareutveckling möjlig så krävs det tillgång till billig energi, transportmöjligheter och infrastruktur. Att genomföra de föreslagna drakoniska klimatåtgärderna är som att dra undan mattan för framtida uppfinningar och vilka tjänar på det?

Jo men nu är det så här, säger en miljökämpe till mig, vi kommer att avsätta resurser för grön teknik som kommer rädda mänskligheten. Miljövänner är som bekant alltid experter på att avsätta resurser men de bekämpar just den industriella verksamhet som SKAPAR resurserna åt dem i första taget.

Hur som helst...

Ja, några hundra miljoner, kanske någon miljard hit och dit satsas på grön teknik (läs: vindsnurror som står stilla). Vad gör det för nytta när EU slösar bort över 500 000 000 000 kronor årligen på det groteskt miljöförstörande jordbruksstödet? Tänk tanken att denna lilla slant satsades på något vettigt.

Vart vill jag komma? Jo, ha lite tillit till människans förmåga att tänka. Saker och ting kommer att ordna sig. Om ni undrar varför det tar sådan tid så beror det helt och hållet på våra kära politiker som slösar bort våra resurser och ständigt sätter käppar i hjulen var helst de sätter sina klor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att stänga av Barsebäck var ett all-
varligt beslut som gjordes av poli-
tiker utan ha en aning om dessa kon-
sekvenser.
Det fick som konsekvens att Skåne dra-
bas mycket hårt i sin elförsörjning.
Politiker drivs i sin miljöengagemang
och blir förblindade av hänsyn mot
det kraftiga rörelser mot kärnkraft.
Det är en farlig och dyr miljöpolitik
som inte tar ansvar för landets el-
försörjning.
Poliker skall inte besluta i sådana
infrastrukturer som de inte klara-
rar av.
Politiker har inte den nödvändiga
kunskapen som behövs,som elförsörj-
ningen är.
Dessutom har vi inte råd att tvärstoppa ett så viktigt kraftverk
som Barsebäck var, det har kostat
skattebetalare och kommun miljardbelopp.
Vi kan inte hålla på med såna dumheter, i det här landet längre.
Nu spyr Danska kolkraftverk med ut-
släpp över hela Skåne nästan.
Otroligt 'dumt' Svenskt beslut.
Som vi får äta upp nu.
ALI.K

Anonym sa...

Bra inlägg.
Roligt att du kommit hem på sidan igen.
ALI.K.