26 oktober 2010

Vestas gör storvinst - sparkar 3000 anställdaVestas gjorde ett rörelseresultat på 185 miljoner euro för tredje kvartalet i år. Samtidigt ska de lägga ner fabriker och göra sig av med 3000 anställda, främst i Danmark.

Jag undrar vad som skulle hända med företaget om de fick agera på en fri marknad som präglades av en total frånvaro av statliga subventioner. Vestas skulle förmodligen inte finnas till. Jag har mycket svårt att tro att en entreprenör skulle lyckas sälja in den här energiformen på en fri marknad såvida inte han eller hon skulle ha en så pass lönsam produkt att en vinst var möjlig.

Vindkraftsbranschen existerar enkom på grund av statliga subventioner just därför att alla vet att det inte går att få lönsamhet med den här produkten. Som vanligt får skattebetalarna stå för notan när politikerna vill dunka varandra i ryggen på något internationellt klimatmöte och skryta över hur just deras land "ställer om" till grön energi.

Jag såg ett inslag på nyheterna om den kommande, förmodligen kalla vintern, och vad som skulle hända med elpriserna. Allt fokus låg på huruvida våra kärnkraftverk skulle vara i drift eller inte. Tänk er scenariot där vi inte har några kärnkraftverk som kan hålla oss varma under vintern. I stället har vi vindsnurror från Vestas...

Verkligen lyckad omställning!

8 kommentarer:

Snowroller sa...

Lite OT: Idag är det klimatdårarnas dag. Det är tvåårsminnet av historiens dummaste parlamentsbeslut på klimat- och miljöområdet idag.

http://climatefoolsday.com/

Anonym sa...

Hej! Härlig blogg! försöker förmedla en mer nyanserad bild av al gores film till mina klasskamrater och försöker få ihop en källkritisk granskning av Al Gores film..
Just kunskapsparadigm och hur kunskap blir kunskap för den stora massan är mitt absoluta hjärteämne.. Några tips?
Johannabertilsson@live.se

Skeptikern sa...

Snowroller: :)

Johanna: Du hittar mängder av material på den här bloggen så gå in och kolla i arkiven och plocka några godbitar. Kolla även in övriga klimatbloggar (svenska och engelska) i min bloggroll så hittar du säkert massor av information du kan använda.

Den stora grejen i Al Gores film är när han presenterar en lång graf över jordens medeltemperatur och koldioxidnivåer i atmosfären. Notera att han visar graferna separat, en över och en under. Han påstår att när koldioxidnivåerna ökar så stiger temperaturen och det är det hela klimathotet bygger på.

Om du lägger samma grafer som Al Gore använder ovanpå varandra så framgår det att sambandet är det omvända. Men det är omöjligt att se om man kollar på Al Gores film. En rejäl praktlögn och det är den hela klimathysterin bygger på. Det har investerats gigantiska summor pengar och politiska åtgärder på den här bluffen och det är rätt naturligt att ingen vill erkänna att de gått på en bluff med tanke på all möda som lagts ner för att sprida den.

Lycka till med arbetet!

Christopher E sa...

Johanna;

Det är svårt att finna en bättre sammanställning av felen i Al Gores film än denna sammanställning:

Marlo Lewis (Competive Enterprise Institute)
A Sceptic's guide to An Inconvenient Truth.

Länk till pdf:
http://cei.org/pdf/5820.pdf

Lycka till med ditt projekt! Kul med individer som tänker själva.

Mailar dig länken också...

Svante sa...

Vilka energikällor är INTE subventionerade då??

Petter sa...

Men kärnkraften har vuxit fram på en fri marknad utan statliga pengar. Och kolgruvorna och oljeindustrin. Skönt.

mikael sa...

varför så skeptisk mot dessa subventioner? det behövs för att kunna sälja vindkraft och man vill använda vindkraft för att den är miljövänlig. samma sak med solkraft. priserna per kwh för vindkraft minskar för varje år, speciellt för sol. utan subventioner så hade inte denna utvecklingen av vind/solkraft kommit så långt som idag. vestas håller på att bli omsprunget av alla konkurrenter, speciellt kinesiska bolag, det dröjer inte lång tid innan vestas är ett minne blått

Skeptikern sa...

@Mikael: Det är hela felet med subventioner. De behövs eftersom produkten som tillverkas aldrig skulle tillverkas på en fri marknad eftersom det är olönsamt. Vestas går ännu sämre nu än då jag skrev den här artikeln, vilket bara bevisar detta.