8 september 2009

Sagan om Morphic


Anders Elgemyr på Affärsvärlden har skrivit ett mycket intressant reportage om vindkraftsbolaget Morphic. Det får bli kvällens obligatoriska läsning för er tappra bloggbesökare!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Den typ av vindkraftverk 'typ flyg-
plans propeller'är både dyrbar och
helt otidsenlig idag,att satsa på.
Bränsleceller låter 'high tech'men
den är mycket dyr att investera i,
komplicerad och dålig teknik egentligen att satsa på,dyrbar kring
utrustning krävs,man får lite ut av satsningen med den tekniken.
Glöm bränsleceller och Vindkraft i den typ som nu satsas i,slöseri med
pengar,som inte leder nån vart.
ALI K.

Snowroller sa...

Skrämmande läsning. Får mej att tänka på de delar till vindkraftverk som levereras till en vindkraftspark en bit utanför Mora. De passerar här några gånger i veckan. Kan Morphic haft del i den verksamheten?

Min mamma är helsåld på vindkraft men hon har en romantisk syn på saken att det är en ren kraftkälla. Jag har försökt påpeka riskerna, att vindmöllorna är fågelmördare och att de inte har i skogen att göra. Det viftar hon dock bort.

Skeptikern sa...

Snowroller: Man kan inte lära gamla hundar att sitta ;)

Skämt åsido. Du har helt rätt i att folk har en romantiserad uppfattning om vindkraftens förträfflighet. Det vill säga, så länge de slipper bo i närheten av dessa tinnitusmonster/fågelslaktare.

Anonym sa...

Miljardrullningen till den fullkomligt meningslösa klimatpolitiken är ofantlig. Frågan att ställa till vilken som helst politiker/instans, ex.vis Obama/EU, är: vilken är den modellerade minskningen av den modellerade temperaturökningen till följd av ditt förslag att spendera dessa pengar på klimatpolitik? Och svaret är ett och detsamma: Så gott som ingen alls. Detta kan vem som helst förvissa sig om genom att relatera ALLA föreslagna åtgärder till utsläpp o ity närmast opåverkade PPM-tal, dvs minskningar av den modellerade temperaturökningen. Detta handlar inte om att vara skeptiker eller optimist eller pessmist i det ena eller andra händseendet. Det följer direkt av enkla uträkningar vem som helst kan göra på sin miniräknare. Klimatpoltiken är enkelt o otvetydigt fullkomligt meningslös enligt de modelleringar som den själv grundar sig på.