2 september 2009

Växter ser ut att må bra av koldioxidSåg den här bilden på Greenie Watch. Läs mer om experimentet på CO2 Science.

Växthusodlare tillsätter ofta koldioxid för att få fart på växterna. Gasen behövs för fotosyntesen, vilket är avgörande för livet på jorden.

I tunnelbanan i dag såg jag följande budskap från Stockholms Läns Landsting. (Klicka för att se en större bild.) Läser man den texten så jämförs samma gas med avgaser från en bensindriven bil... logiskt? rationellt?...

13 kommentarer:

Anonym sa...

kolla in valfritt akvarieforum så får du se vilka mängder av co2 som krävs för att få växterna att trivas i burken :)

robban

Snowroller sa...

En gas som många av dagens viktigpettrar verkar ha andats in är lustgas, alltså dikväveoxid. För det är sannerligen mycket skämtsamma och vetenskapliga påståenden de kommer med. Kan vi inte ge dessa personer fluorväte också?

Snowroller sa...

Tänkte tipsa om en avvisad annons för Världsnaturfonden som nu läckt ut och skapar ilska i New York:

http://snowrollersden.blogspot.com/2009/09/avvisad-annons-for-varldsnaturfonden.html

Anonym sa...

"Hej du på perrongen" skitsnacket slipper jag att se eftersom jag flydde från tullhelvetets huvudstad sen flera år.
/Joakim

Anonym sa...

Hur många dör av cancer pga tunnelbanans "avgaser" dvs de pyttesmå metallpartiklar som frigörs när räls och tåg möts. Kanske är detta ett betydligt farligare sätt att resa än vad de flesta tror.Koncentrationen av dessa små partiklar är betydande i de under mark instängda utrymmena.

Anonym sa...

Jaha, där ser man att skattepengarna verkligen går till att förkorta kötiderna inom vården, och inte till förb-nnat trams!
Jag blir så j-la upprörd!

Mvh Labbibia

Skeptikern sa...

Robban: Exakt!

Snowroller: Skrämmande bild och oerhört smaklöst - som vanligt med andra ord när det gäller Världsnaturfondens propaganda.

Joakim: Gratulerar :)

Labbibia: Skattepengar slösas bort i groteska mängder. I dag läste jag att Svenska Filminstutet bekostat en porrfilm med 350 000 kr från skattebetalarna!!!

Anonym: Luften nere i tunnelbanan är förmodligen livsfarlig i det långa loppet. Men i dagens klimatfokuserade värld så handlar inte miljöproblem om sotpartiklar, cancerogena ämnen, farliga kolväten, bly eller något annat, det handlar om det enda ämnet på hela jäkla planeten som är helt ofarligt.

S-E Sundman sa...

CO2-dopning...

Mårten sa...

men hellre att dom lägger 350 papp på en P-rulle som fungerar än 15 miljarder på vindkraftverk som inte gör det.

Peter sa...

"Hej du på perrongen.. visste du att vi blåste 30.000 ggr så mycket som du tjänar på en vecka på den här annonsen om den förhatliga koldioxiden och DU betalade för kalaset!!"

:-)

Anonym sa...

Det är lite skrämmande stämning på den här bloggen. Det verkar vara en lynchstämning av folk som vill er och era barnbarn väl. Ni kanske borde ta er en funderare på vilka ni egentligen ger er på. Det kan självklart vara så att vissa ibland får saker om bakfoten. Men när det gäller att koldioxid är bra för växterna... Det är väl ingen nyhet för nån som var någorlunda vaken i grundskolan...?

Oavsett om klimathotet är en bluff eller inte. Jag ser det som att Ekologisk tänk handlar om att slå hål på myten att vi måste slösa bort pengar för att få tillväxt. Vi kanske borde kalla det för Ekonomiskt tänk istället. Och då menar jag såklart inte bara till nästa val, utan långsiktigt. Det borde ju alla kunna ta till sig inte bara sk "miljömuppar".

Skeptikern sa...

Re Anonym: Lynchstämning? Klimatalarmisten Steve Zwick sade i en intervju med Forbes nyligen att man borde bränna ner klimatförnekarnas hus...

Man skapar inte tillväxt genom att slösa bort pengar. Vet du vad tillväxt innebär?

Anonym sa...

Jo, jag vet vad man menar med tillväxt idag. Men det jag menade med mitt inlägg är att man såklart ska problematisera ordet "tillväxt", all tillväxt är inte bra tillväxt om vi t.ex. producerar vapen eller förgiftar sjöar mm. Jag menar alltså att en värld med hög produktion och hög konsumtion inte nödvändigtvis är en bättre värld än en hushållande värld.

Och vill man inte kalla den hushållande världen för ekologisk hållbar (för att det förknippas med Greenpeace och andra "miljömuppar") kan man väl istället kalla den för ekonomiskt hållbar. Vilket jag anser att en hushållande värld är. Mer ekonomisk än vad en värld som "slösar" på våra naturresurser i onödan är.

Så den positiva effekten av hysterin kring klimatet, oavsett om den är helt falsk, kommer ju kunna vara att vi blir politiskt och ekonomiskt mindre sårbara. Alltså om vi minskar vårt beroende av olja, kärnkraft, mm.

Sen kan jag hålla med om en del saker ni skriver här på bloggen. Det är ju en hysteri kring co2 som kanske inte är helt grundad.

Btw, läs tidigare inlägg av Snowroller om fluorväte så förstår du vad jag menar med lynchstämning.