18 september 2008

Den kommande energikrisen

Moderna Myter skrev om den här kortfilmen så jag känner mig manad att lägga upp den även här. Jag blir nästan mörkrädd av att se den eftersom precis samma sak kommer ske i Sverige. Konsekvenserna kommer blir katastrofala. Om folk oroas över den pågående finanskrisen så är det ingenting i jämförelse med den energikris som kommer drabba Sverige och resten av EU.

Del 1


Del 2

9 kommentarer:

Magnus sa...

Håller med om allvaret! Men precis samma sak kommer inte att ske här. Men det hade kunnat ske om vi inte haft vattenkraft.

I och med den kan vi nog t o m bygga mer kärnkraft och komma undan med EU:s knäppa regler om en viss andel "förnyelsebart" (där Storbritannien tvingas skippa kärnkraft). Dock innebär vår vindkraften astronomiska onödiga kostnader, och om vi inte är rationella i energipolitiken kommer fler än de elenergiintensiva industrier som redan lagt ner här att tvingas lägga ner! Illa nog! (Men vi lär inte få inte stora stopp mitt i vintern p g a elbrist, som britterna mycket snart lär få!)


Problemet, om jag förstått det rätt, är väl att om Storbritannien följer EU:s regler måste de ha 40 procent av sin energi från det förnyelsebara, vilket dock bara kan ge max 10-20 procent av deras normala förbrukning. Alltså minskar deras energiproduktion med säg hälften.

Det är rena vansinnet och t o m alarmisten James Lovelock säger: "The UK's need for a secure source of energy is far more important than satisfying EU or Green obligations." (Hittat hos Philip Stott.)

Jag skrev om detta här, och förslag hörs visst alltmer högljutt och brett om att bygga ny kärnkraf, vilket alltså strider mot EU:s regler. Det kommer att lösa situationen från och med om något decennium, men problemet är att de får en stor vedermöda under ett antal år.

Magnus sa...

Förresten känns det bara som en katastrof av många med klimatpolitiken.

Jag tror att cap-and-trade i USA/Kanada -- vilket jag anser är åsidosättande av gängse marknadsekonomi med äganderätt -- skulle sabotera ekonomin rejält! Ofattbart att McCain är för sådant.

Systemet anses nu även skapa handelskrig. Najs... :-(

Anonym sa...

Vad ska man säga, jag kan nu förstå att det med hjälp av propaganda gick som det gick i Tyskland.

Mikael sa...

Äganderätten - alltså de besuttnas rätt att fortsätta släppa ut koldioxid - är alltså viktigare än jordens klimat. Här börjar man ana varför högern väljer att inte tro på klimathotet.

Skeptikern sa...

Mikael: "De besuttnas rätt...". Jag blir så trött på sånt här trams. Håll andan så släpper du inte ut så mycket livsfarlig koldioxid.

KG Holmsten sa...

Politikerna skiter ju fullständigt i miljön. De gör ingenting för att förbättra den, de tar bara högre skatter och avgifter för att vi skall fortsätta skita ner, det får kosta arbete och pengar men ingen verklig vilja finns att förändra, för de tror inte på det själva!
De vet att detta är en bra kassako!
Politikerna skriker - Mer alarmister då kan vi höja skatterna och avgifterna och sattsa på energiföretag med skattemedel?
BLUFFEN OCH FLUMMET ÄR ÖRONBEDÖVANDE!

Anonym sa...

Tja? vad kan man säga mera än hjärntvättade idioter?. Funderar numera allvarligt på att sälja av allting och flytta från Sverige om den röd - gröna- röran återvänder hösten 2010. Då givetvis till ett land som inte är EU- medlem. Kanske Norge eller Alaska.. Mvh JIMMY.

Farbror Torsten sa...

Se det från den ljusa sidan:

*Om du tror det blir energibrist och höga elpriser - investera då i elbolag med egen förnyelsebar elproduktion och tjäna pengar.

*Om du tror att priserna på grödor stiger så lär efterfrågan och därmed markpriserna också stiga - investera då i jordbruksbolag utanför EU (så de slipper galna miljölagar). Dessa bolag kommer att direkt eller indirekt tjäna på prisökningarna. Black Earth Farming, kanske?!

Anonym sa...

Apropa finanskris och statsskuld. Ta och las foljande.
http://www.neweconomics.org/gen/EcologicalDebtDay23September230908.aspx
Det handlar om var "klimatbubbla" som snart brister.

/Pelle.