5 september 2008

Hjälp! Högre havsnivå om 100 år


Det finns två saker som är konstanta.

Solen går upp varje dag.

Och SVT har en oroande klimatnyhet i sin nyhetssändning på morgonen.

I dag var det "nya forskarrön" som visade att havsnivån kommer vara mellan 80 centimeter och 2 meter högre år 2100. Inslaget avrundades med en bild på en vägkorsning med bilar som åkte i alla riktningar. Varför? Det är ju människors utsläpp som orsakar uppvärmningen och havshöjningen.

Att detta ens förtjänar att få ett inslag i en nyhetssändning är förbluffande men på inget sätt konstigt i dagens medieklimat (haha...). Så vad är problemet? Kommer människan inte hinna anpassa sig i tid under de kommande 90 åren? Och hur kan man säga sig veta vad havsnivåerna kommer vara om hela 100 år? Ska vi börja oroa oss redan nu?...

För SVT spelar det nog ingen roll vilka forskarrön som publiceras. Så länge de är oroande, alarmerande, förskräckande, katastrofala eller ja...fyll i valfritt hemskt ord. Och de ska helst kunna skyllas på människan. Att solen, havsströmmar och andra naturliga fenomen har enormt mycket större påverkan på polernas isar och havsnivåer än människans bilåkande kommer tittarna aldrig få reda på.

Häromdagen, i en påannonsering på SVT för en dokumentär om orkaner, sade berättarrösten att "orkanerna blir starkare etc etc och att vi människor delvis är skyldiga till det".

Opartisk rapportering? Tjena...

(Läs även Klimatsvammels artikel om havshöjningen)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den där modellen ligger mellan 2 och 3 gånger över IPCC:s estimat. IPCC estimat (40 till 60 centimeter) verkar inte heller troligt, exvis med tanke på det Chris E kommenterar i bloggen Klimatsvammel, nämligen att havshöjningen sedan satellitmätningar startade ligger på en hastighet av 15 centimeter per 100 år.

Här är en ganska bra global-warming-blogg (som ibland ger alarmism viss cred) visande NASA:s data i färgkarta.

Här en graf som visar hur havshöjning varierar i cykler över tid (f ö cirka 11-åriga cykler).

Anonym sa...

Mycket intressant det där med just 11 års cykler, speciellt med tanke på solens 11-åriga cykler. Frågan är ju då om det råder en jämn fördröjning mellan solens och havsnivåns cykler? Fast det kanske är oväsentligt för vi vet ju alla att det är CO2 som är den främsta klimatdrivande faktorn ;)
/Andreas

Skeptikern sa...

Andreas: Exakt! Intressant med tanke på den 11-åriga solcykeln :)

Anonym sa...

sen "glömmer" man gärna den ständiga landhöjningen, i närheten där jag bor, och titta förresen på Halland, Skåne med, dessa platta bördiga fält långt innan för kusten som en gång vart havsbotten. Jag var häromveckan ute vid Torpa söder om Borås, Där ligger ett stenhus som byggdes av ätten Stenbock på 1400-talet, vallgraven finns också kvar, men torrlagd då den nu är tre meter ovanför sjön...

magnus sa...

Nu tror man ju visst att solcykeln styr havens oscillation, med bl a El Nino och La Nina (och de kan man väl i sin tur anta påverkar havshöjning, då de t ex kraftigt påverkar atmosfärens vatteninnehåll).

Men att havshöjning oscillerar på detta vis gör den ändå rätt konstant över tid. Alarmismen rör att en långsiktig offset, ett bra stycke över dagens 20 cm per 100 år, ska inträffa, inte denna snabba oscillation (som bara kan vara intressant när värden för några få specifika år nämns).

0,8 till 2 meter havshöjning kräver typ att Grönlands-is far ut i havet, vilket denna forskning visat inte sker på det sätt som man skriver och är alarmistisk om.

Det mest alarmistiska de borde räkna med vid IPCC:s alarmistiska klimatförädring är upp till 0,5 eller 0,6 meter havshöjning, d v s en offset långt under detta. (Denna prognos var nog avsedd att "kyla ner" de som trott vad Mark Lynas, Hansen och andra alarmister skrivit om 6 meter havshöjning... ack, hur fånigt är inte detta! ;) Än värre för alarmisterna blir det om vi får liten istid...)

Om värme a'la medeltid eller sent 1900-tal fortsätter i några tusen år lär vi få flera meter högre havsnivå, som för 120000 år sedan, men lika snabb havshöjning som under Yngre Dryas kan vi aldrig få nu! Nu måste vi tålmodigt vänta på upp till 2 meter/1000 år. :-(

Unknown sa...

Här kan man läsa vad CU-Boulder's Institute of Arctic and Alpine Research tycker om havsnivån.

http://www.colorado.edu/news/r/c3cb8187d1bf611c77bbf951ffc3e96a.html