10 september 2008

Metro utbildar läsarna om orkanerKommentar någon? Ni vet nog redan vad jag tycker om artiklar som dessa.

19 kommentarer:

Sivan sa...

Media har verkligen hittat något dom kan skrämma folket ned. Enda trösten är att framtida generationer kommer att skratta åt lurendrejeriet.

Mårten sa...

Men vi skrattar inte! Då vi drabbas av hutlösa pålagor, avgifter, skatter mm för att "rädda" klimatet. Nu skall regeringen sprida ut massa miljarder i klimatbistånd också, vad nu det ska ha för reell effekt.

Anonym sa...

http://canadafreepress.com/index.php/article/4755

Jerker Andersson sa...

Så var vi tillbaka på det här med klimatminnet...

Hur kommer de senaste tropiska orkanerna i västindien ihåg att det var varmare förra året och därför ska generera en storm som om det hade varit varmare?
För i år har den global temperaturen tagit ett rejält kliv neråt bla pga La Nina.

Det är bekräftat att havens temepratur har sjunkit också enligt ARGO.

Hur kan då de senaste stormarna bero på global uppvärmning? Hur?

Anonym sa...

Metros journalister tillhör kanske några av de 1000 tals experterna det hänvisas till då det hävdas att det råder konsensus?

Eskil

Peter sa...

Ja, jag tror jag vet vad du tycker om sådana här artiklar... upplysande, välbalanserade och informativa..? :-))

Anonym sa...

Jo verkligen, tog upp detta med min lärare i meteorologi och han beskrev hela bildningsprocessen för tropiska stormar och orkaner, vilket var tämligen komplicerad! till skillnad från den som beskrivs i media. Det kommer ju hela tiden rapporter om att uppvärmning ger fler/kraftigare oväder, men om jag inte minns helt fel så fanns statistik som visade att stormarna inte blivit flera trots uppvärmningen som ägde rum fram till 1998.
/Andreas

Anonym sa...

Tänkte faktiskt maila och tipsa om detta igår. Va bra att du förekom mig.Hur kommenterar du Erland Källéns påstående om att tropiska orkaner över Atlantområdet skulle ha ökat och att det skulle bero på förhöjda havsvattentemperaturer som naturligtvis är vårt fel?
KS

Skeptikern sa...

Om människan orsakar orkaner så borde vi enligt samma logik även orsaka varenda vindpust. Och vad orsakade orkaner innan människan började använda kol och olja? På den tiden skyllde människan vädret på gudar, men nu ska vi skylla på oss själva.

Andreas: Exakt, orkanbildning är ett enormt komplext system och kan naturligtvis inte förklaras utifrån en enda faktor (människoproducerad co2). Om man tänker på klimatsystemet för hela planeten så faller hela teorin på sin egen orimlighet.

KS: Erland Källén borde känna till att det tar enormt lång tid att värma upp haven så om haven blivit varmare så beror det på orsaker som inte kan härledas till människans co2-produktion. Ska se om jag kan hitta ett klipp om detta.

Farbror Torsten sa...

Visst överdrivs orkanerna i media, men är det inte så att de i genomsnitt blivit något intensivare det senaste decenniet? Lite färre i antal, men något starkare? (Vad nu det egentligen skulle bero på, inte enbart co2 i alla fall)

Harry sa...

Googla på " National Hurricane Center ". Där finns orkanstatistik från 1851. Metro och Erland Källen pratar i nattmössan. Det har inte blivit fler och starkare orkaner.
Jag skickar idag Erland Källen statistiken.

Anonym sa...

Såg ett vetenskapsprogram i TV om att vädersystemet på jorden är ett kaotiskt system. En fjäril som viftar med vingarna i Sahara kan orsaka en orkan i USA. Det finns visst massor av knäppskallar med egna teorier om vädret. Vetenskapsmännen verkar var de allra knäppaste. Jag som trodde att det var jag. ;-)
JR

Anonym sa...

Ja ,du, skeptikern. Det är att skylla på gudarna för de styrande som fastnat i klimatnätet anser sig troligen vara gudar, eftersom de snärjer oss som månglarna i templet. Och de går väl gudarnas ärenden eller går de någon annan guds ärenden, han vars namn man inte bör säga?

Magnus sa...

Sämre väder blir det om det blir kallare. Historisk väderlek visar att det de senaste 1000 åren var sämre väder med värre stormar och skyfall under kalla perioder.

IPCC säger egentligen inte att det blir värre stormar och orkaner, men media och klimatexperter som vissa SMHI-meteorologer, Bojs, Lynas och andra gör det.

Den orkanexpert som lade fram hypotesen att varmare vatten ger kraftigare orkaner -- Kerry Emanuel -- (hans hypotes är det alarmister surrat om som något som möjligen kan hända och därför ska hanteras med försiktighetsprincipen att drakoniskt tvärstoppa vår ekonomi) har sagt att det var fel och anser nu enligt gängse grundhypotes att varmare klimat ger färre och svagare stormar:

www.chron.com/disp/story.mpl/tech/news/5693436.html

-

Antal orkaner som träffat USA sedan år 1900:

farm4.static.flickr.com/3096/2815775382_c487c1ecb1_o.jpg

Cykloners energi globalt mellan 1990 och 2008:

www.coaps.fsu.edu/~maue/tropical/tc_ace.jpg

Skeptikern sa...

En intressant aspekt är att orkaner som aldrig drar in över befolkade områden aldrig eller mycket sällan blir omskrivna i media. Att säga att orkaner är mer intensiva är en sanning med modifikation. Det bor långt fler människor i kustområden i dag än för 40-50 år sedan, vilket också gör att effekterna av en orkan blir mycket större nu än då. Och media är ju väldigt noga att bevaka naturkatastrofer nuförtiden. Minsta lilla storm hamnar på text-tv eller blir ett inslag i tv-nyheterna.

Magnus sa...

Japp. Minsta storm kan skyllas på global warming, men ibland skylls frånvaro av stormvindar på global warming. I alla fall om man behöver förklara misslyckanden:

"A team that had hoped to break the world land-speed record for a wind-powered vehicle is blaming climate change for its failure."

Per-Olof Persson sa...

Orkaner är relaterade till solaktiviteten. Länk nedan:


http://climaterealist.blogspot.com/2008/09/new-paper-us-hurricane-counts-are.html

Mårten sa...

Citat
"A team that had hoped to break the world land-speed record for a wind-powered vehicle is blaming climate change for its failure."

Hum, känner igen det där, pysslar med dragrace och kör 100 ekipage rakt fram och en går på tvären så är det alltid banans fel...

Skeptikern sa...

Per-Olof: Tack för länken. Det ska bli intressant att läsa hela artikeln när den publiceras.

Magnus: haha! Allt går att skylla på klimatet nuförtiden.