23 augusti 2008

Bli fadder - men för vad?Världsnaturfonden.Barnfonden.

Vad ska vi prioritera för att göra världen lite bättre?

27 kommentarer:

Magnus sa...

Man borde anmäla isbjörnsfadder-reklamen till konsumentverket för falsk marknadsföring!

TheBasturd sa...

Magnus: det borde man med barnfonden i så fall också...
Det är ingen skillnad på reklamen, bara två olika organisationer...

Christopher E sa...

thebasturd:

Går du verkligen på sånt här? Att skicka pengar till WWF har ingen som helst inverkan på en klimatförändring som pågått i samma takt sedan långt innan mänskligheten påverkade atmosfären. Inte heller behöver isbjörnen räddas, stammen har tredubblats sedan 60-talet och ökningen fortsätter.

WWF:s löfte är alltså falsk marknadsföring. De lovar saker för dina pengar som inte är korrekt.

Barnfonden däremot använder verkligen pengar till att ge fattiga barn en framtid. Det är otvivelaktigt korrekt.

Men att värdera människor lägst i eko-teologin är ju inget ovanligt.

Magnus sa...

thebasturd.

Jag vet att det inte är skillnad på reklamen, bara på verksamheten, och det är därför det inte är enligt konsumentköplagen. Den handlar om att produkters innehåll ska motsvara deras namn. Pengar för fadderbarn går till fadderbarn, men pengar till fadderisbjörnar går inte till fadderisbjörnar.

-

Skeptikern, du tycks ha fått ett alldeles eget troll. Grattis!

Anonym sa...

Thebasturd, kan du vara så vänlig och förklara dig lite bättre?
DV

Anonym sa...

Jag tycker att isbjörnar är sötare än snorungar, å andra sidan så tycks isbjörnarna bli bara fler och fler varje år. Tyvärr så ser det lika ut med snorungar...
:-)

Skeptikern sa...

Att folk ens kan prioritera isbjörnar före människor är obegripligt.

Isbjörnsungar är ju väldigt gulliga och det är väl den faktorn som gäller. Det är ju inte så att WWF kör en "bli fadder för en plattfisk".

TheBasturd sa...

Magnus och alla er andra:
Jag prioriterar inget före det andra.
Jag är varken isbjörn fadder eller fadder till ett svältande barn som kanske jobbar i ett hor hus i ett annat land.

Dock var andra människors Privata pengar går till, det lägger jag mig inte i och det borde ni inte heller göra.

TheBasturd sa...

Magnus: Om det är jag som är trollen, så säger jag tack. Hellre en troll än en hobby forskare.

Anonym sa...

thebasturd:

Jag bryr mig inte om vad folk lägger sina pengar. Däremot tycker jag illa om när man kör med falsk markandsföring. Och speciellt mycket då det är en etablerad organisation som påstår sig arbeta ideellt.

Karl-Fredrik

TheBasturd sa...

Anonym Karl-Fredrik: Vad vet du om WWF kampanj om isbjörn fadder? Har du ringt och talat med dem, har du bett dem att redovisa vad dem gör med pengarna? Eller har du bara skapat dig en egen uppfattning om detta?
Jag har inte frågat, så jag vet inte själv. Men jag är inte heller lika upprörd som ni är.

TheBasturd sa...

Vem är ni att säga att man borde prioritera en ras före den andra.
Har en människa mer värde en ett djur?
Det klart att ni tycker det, men bara för att ni tycker det, betyder inte att det är så. Ni är varken Gud eller naturen underbarn. Vad fyller isbjörnen för funktion och vad fyller människan för funktion? Tyvärr, människan fyller ingen funktion. Bara det som rör människans egna intressen.

Skeptikern sa...

TheBasturd: Börjar bli trött på dina svamlande inlägg. Om du inte värderar en människa högre än en isbjörn så känns det inte lönt att diskutera något med dig.

Thomas sa...

För att göra en parafras på skeptikern: "Att folk ens kan prioritera platt-TV före människor är obegripligt". Klä dig i säckväv och skicka alla pengar till svältande barn!

Amicus sa...

Jag har en fråga:

Thebasturd, är du efterbliven eller spelar du bara?

Jag skulle kunna sticka kniven i en isbjörns huvud och på kvällen äta köttet. Förmodligen skulle väldigt få reagera på att man ätit ett djur, några skulle reagera eftersom djuret är utrotningshotat, men skillnaden mot att äta t.ex. val är liten. Men vad tror du hade hänt om någon hade stuckit kniven i huvudet på en människa och sedan ätit köttet på kvällen?

Om du tycker att människor har samma låga värde som en daggmask, Al Gore eller en pungråtta, så är det dig det är fel på, inte oss andra.

Mårten sa...

Ja, hur används isbjörnsfadderspengarna rent praktiskt? Lära dom läsa och skriva och vaccinationer mot tropiska sjukdomar?
miljöivrarna har oftast en väldig vag aning om omfattningen av den jord dom vill rädda, när man hör argumenten om att isbjörnar drunknar för att isarna smälter... alltså Arktis är en liten bit större än Haninge kommun till ytan...

Jörgen E sa...

Fick ett inbetalningskort/reklam från WWF gällande isbjörnarna medskickat i ICA:s kundutskick (för övrigt tillsammans med en fritidsresorkatalog för Thailand/Maldiverna, ironifaktorn är skyhög!).

De skrev lite utförligare om vad de ville göra för isbjörnspengen och huvuddelen skulle gå till "informationskampanjer". Alltså mer desinformation om att isbjörnen är hotad. Tjena.

Det blir nog inget bidrag från mig, däremot kanske en Thailandsresa...

TheBasturd sa...

Än en gång till, Anonym Amicus och alla er andra. Varför ska jag tänka som ni? Varför ska jag värdera vem som är mest värd? Det är ni som är trångsynta Hobby forskare, som lite efterblivet sitter hemma och klipper ut artiklar från tidningspappret. Det är ni som placerar er i centrum och tycker att ni är viktigare än allt annat. Sedan Skeptikern, så bevisar du
en ganska torr, ego och sympatilös sida genom att skriva:

Om du inte värderar en människa högre än en isbjörn så känns det inte lönt att diskutera något med dig.
Och det bevisar hur lite du förstår om allt, som inte är innanför dina väggar. jag lider för dig...

Amicus, vill också säga till dig att det finns delar av världen där man sticker knivar i folk. Äter dem, eller säljer deras organ. Inom organ fallet, så sägs det vara friska människor, utan sympati för fattiga folk. Vem reagerar? Alla politiker vet om att problemet finns
där, men det är också brist på organ i världen. Vart är den mänskliga värdet nu?

TheBasturd sa...

Thomas: sorry, jag känner mig smickrad, men jag väljer att behålla min stil. Vill inte ta efter dig riktigt än...

TheBasturd sa...

Varsågod, se den här och jag menar hela filmen. Låt era barn se den också! Jag har aldrig sagt vem jag värderar högst. Min fråga var, vem är ni att bestämma? Ni bestämmer i era egna hem, men värden är inte din, utan allas. SE NU FILMEN! Earthlings: http://video.google.com/videosearch?q=earthlings+full&sitesearch=&aq=1&oq=earthl#

Christopher E sa...

Thomas skrev:

"För att göra en parafras på skeptikern: "Att folk ens kan prioritera platt-TV före människor är obegripligt". Klä dig i säckväv och skicka alla pengar till svältande barn!"

Det är så fiffigt att genom att köpa en platt-TV (vilket jag gjorde för några veckor sedan), tillverkad i Asien i detta fall, har jag bidragit till att ge människor arbete, så att de kan de kan föda och utbilda sina barn, så de behöver inga faddrar. Otroligt bra, va? Och genom att de tillverkar den till en rimlig kostnad, har jag ändå pengar kvar till välgörenhet... det blir bättre och bättre!

Och som grädde på moset, jag har till och med hjälpt våra kära miljöskattehöjande politiker med sitt hyckleri. Genom att min TV tillverkas i Asien istället för här hemma, så får vi mindre utsläpp som då flyttas till Asien. Då behöver inte svenska arbetare köra bil till jobbet och spy ut en massa läskig koldioxid, och vår statsminister kan resa till Kina och vifta med fingret om att de måste minska utsläppen och se på Sverige som "föredöme".

Så inte behöver jag klä mig i säck och aska (och inte ser jag några alarmister göra det heller) för alla blir glada, t.o.m. kineserna, som trots våra förolämpningar skrattar åt de korkade västerlänningarna och räknar pengarna.

Ja, till och med isbjörnarna är glada... för nu kan jag se dem på TV och slipper åka upp på ekofanatiska båtturer och störa dem ideligen när de framgångsrikt ökar sin population.

De enda sorgliga var att jag skulle betala välgörenheten, var energiskatterna på el och bränsle så höjda att det blev inga pengar kvar till det... :-(

Skeptikern sa...

Thomas: Förstår inte riktigt din kommentar...

TheBasturd: När folk pratar om att djur har rättigheter precis som människan har rättigheter så är de verkligen ute och cyklar. I gårdagens nyhetssändning var det en vänsterpartist som prompt ville förbjuda försök på apor, bara för sakens skull. Att ett sådant förbud kraftigt skulle försämra förutsättningarna för människor att överleva verkar inte bekomma honom eftersom apors välbefinnande går före människors. Men det är ju som det är, folk ska värna om det ena och det andra nuförtiden utan att begripa konsekvenserna av deras agerande. Om du tycker en isbjörns liv är mer värt att engagera sig i än en liten flickas liv så får du väl tycka det men du behöver inte lida för mig...

Jörgen: Hua Hin är ett riktigt fint ställe!

TheBasturd sa...

Christopher: ledsen, men jag tror inte att du gjort någon annan mer än dig själv glad... Grattis till din nya tv, som antagligen hamnar i en sophög i afrika. Fattiga människor har redan uttalat sig att dem inte vill gå runt i skiten. Hm... mänskligt värde..?

Skeptikern: Ja, jag tycker att man kanske ska söka efter något annat att göra medicinska studier på. Jag anser att djurförsök är djurplågeri. Jag utgår från att du inte stödjer djurplågeri själv? Antar också att du inte sett dokumentären earthlings som jag länkade till...

Mänsklig värde är bara en illusion och kanske mer en filosofisk fråga.
Det är lätt att säga att man har den och tycker att man borde värdera en människa före ett djur. Men när Gunnar reser till asien och får den frihet som frugan inte vill ge honom hemma. Undra hur mycket respekt han ger en människa då?
Vad tar en liten flicka som man får göra vad man vill med i asien nu för tiden?

Skeptikern sa...

TheBasturd: Söka någonting annat att göra försök på är ju självklart eftersträvansvärt men faktum är att människan och apor är genetiskt sätt mest lika varandra så det förefaller naturligt att forskare testar mediciner på apor och inte kackerlackor. Orkar inte gå in vidare i den här diskussionen med dig så jag stannar här.

TheBasturd sa...

Skeptikern: Jag har inget behov av att gå vidare med denna diskussionen heller. Men ni borde tänka till lite mer innan ni slänger ut er något.

Det finns ingen dokumentation på att apor och människan är mest lika varandra. Forskarna har inte hittat den missade länken än. Bara så att du vet.

Skeptikern sa...

Basturd: "Men ni borde tänka till lite mer innan ni slänger ut er något". Det kom verkligen från rätt person...

TheBasturd sa...

Skeptikern: Antar att det gäller oss alla...