17 augusti 2008

Klimatutbildning i ABF:s regi


I en kommentar på Climatescam tipsade en läsare om att ABF nu anordnar en så kallad Klimatskola.

ABF har naturligtvis gjort en kritisk granskning av rådande forskning kring området, vägt de olika sidorna och formulerat en balanserad bild av denna komplexa fråga:

"Forskarna befarar att jordens medeltemperatur kan stiga med så mycket som sex grader de närmaste hundra åren - något som skulle innebära en katastrof. Även med en lägre temperaturhöjning blir konsekvenserna allvarliga, särskilt i den fattiga delen av världen. Utvecklingen går åt fel håll, och även om många forskare är överens om vad den globala uppvärmningen beror på, så är inte politikerna överens om hur problemet skall tacklas."

ABF har vidare gått igenom litteraturen på området och tagit fram en lista på böcker, rapporter och filmer som kan vara en bra utgångspunkt för studiecirklarna. Det är naturligtvis viktigt att deltagarna får information om båda sidor och en så bred kunskapsbas som möjligt. Annars blir det ju så att säga slagsida i debatten.

I materialet återfinns följande film:

"En obekväm sanning" av Al Gore

Och följande böcker:

"En obekväm sanning" av Al Gore
"Världens chans", "Jorden har feber" och "Förundran" av Stefan Edman.
"En varmare värld" av Monitor 18 och Naturvårdsverket mfl.
"Oväder" av Mark Lynas
"Undergång" av Jared Diamond
"Vädermakarna" av Tim Flannery
"Heat" av George Monbiot
"100 sätt att rädda världen" av Johan Tell
"Vilken framtid har bilen" av Per Kågesson

Tidigare i år kritiserade jag Naturvårdsverket för sin gymnasietävling där ungdomar skulle lära sig mer om klimatförändringarna. I studiematerialet användes ungefär samma källor, vilket gav eleverna en väldigt vinklad bild av det hela. ABF upprepar det hela och kör sin klimatskola och studiecirklar i hela landet. Ibland undrar jag vad syftet egentligen är med dessa så kallade utbildningar, om man nu ens kan kalla detta för utbildning, det bör snarare kategoriseras som propaganda.

Nu vet jag inte hur många deltagare som kommer lockas av ABF:s klimatskola men jag hoppas att det finns en och annan av dem som fortfarande saknar den där egenskapen som blir mer och mer sällsynt i klimathotets era - kritiskt tänkande.

13 kommentarer:

Geoffrey Goines sa...

Undergång av Jared Diamond är väl värd att läsa. Ingen annan har en chans att skriva om helheter på så bra sätt som Diamond.

Anonym sa...

Man blir så förtvivlad över all - möjligen välmenad - okunskap!
/ A

Jonas sa...

Bra artikel i Expressen
http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1268925/elisabet-hoglund-dags-att-granska-klimatforskarna

Anonym sa...

Vet att detta inte har att göra med texten men vill tipsa om att Elisabeth Höglund skrivit en krönika om klimatet.
http://www.expressen.se/kronikorer/elisabethoglund/1.1268925/elisabet-hoglund-dags-att-granska-klimatforskarna

Anonym sa...

Hej! Magnus Arvidson heter jag och jobbar som producent på samhällsprogrammet Verkligheten i P3. www.sr.se/p3/verkligheten. Skulle jag kunna få din mejl, alltså du som ligger bakom klimatbluffen? Skulle vilja fråga en sak om det går bra. Hittade inget annat sätt att kontakta dig/er än via kommentatorsfältet här.

MVH!

/Magnus

Skeptikern sa...

Magnus: Maila din fråga till skeptikern(at)yahoo.com

TheBasturd sa...

Ursäkta om jag klampar in här också och babblar på.
Men vad hände med liv and lett liv?
Om folk väljer att gå en sådan utbildning, så är det väl upp till dem. Eller handlar det om skattebetalarnas pengar igen. Efter varje argument, så drar skeptikerna till med. Ja, men det ska dem inte göra med skattebetalarna pengar. Jag börjar att tro, att det inte handlar om någon forskares resultat. Utan det rör sig om pengar för er. Annars hade ni väl inte brytt er? Som människa så kan man inte vara säker på någonting, speciellt om man tar fakta från någon annan. Det är omöjligt att vara helt säker. Du måste vara forskare själv. Jag kan ibland tvivla på den Globala uppvärmningen, men jag tror att det bara är en önsketänkande från min sida. Jag kan dock inte vara säker på forskarnas resultat, det kan ingen vara oavsett vad forskarna hävdar. Men sedan när jag tänker efter, så har jag svårt att inte tro på den Globala uppvärmningen. Ni, ni pratar bara om olja, skattebetalarnas pengar och det är bara pengar, pengar, pengar som rör runt i eran huvuden. Ni slänger aldrig någon tanke på alla andra faktorer. Som var alla era gamla kyl och frys tar vägen. Har ni sett det? Har ni sätt hur fattiga afrikaner går runt i era berg av freon? Vet ni om dem asiatiska byarna där dem folken som bor där var lyckliga en gång i tiden. Men som nu går runt med hud sjukdomar,
på grund av utsläppen från era gamla
kylskåp? dessa utslag är orsakad av giftiga ämnen och om dem då är giftiga för människan. Ja, då är dem ju giftiga för naturen också.
Men ni tror helt enkelt att allt bara är bluff och att: Nja... Att ozonskiktet tar skada av det är inte så troligt! Det är vi människor som har skapat skiten och vi gör inget mot miljön. Det är växterna som är dem onda! Hör ni inte själva hur dumt det låter? Att ozonskiktet är borta på vissa ställen är väl lögn för er också. Eftersom att ni utesluter en massa faktorer, som spelar stor roll för den globala klimatet, så är det också lättare för er till att få era teorin till att värka mer troligt. Precis som dem som åker runt och försöker att övertyga världen om att HIV/ Aids inte existerar. Ni ska inte heller sluta era kommentarer med att skriva alias: Jordens räddare. Jorden behöver inte räddas. Den ska nog repa sig. Ni kan skriva civilisationens räddare, för att det är den ni vill rädda antar jag. Det rör sig bara om pengar för er, inte om själva eko systemet eller något annat. Ni tar inte reda på fakta, ni värkar bara läsa artiklar från tidningar eller något sånt. Och nu slog det mig. Varför slösar jag min tid på att argumentera med er? Ni har ju satt er själva på andra plats och framför andras argument. Ni har ju ingen åsikt själva...

Anonym sa...

thebasturd,

Vem tror att freon inte är skadligt för ozonlagret? Vad jag vet har vi inte haft freon i kylskåp och liknande sedan början av 80-talet. Kan du visa en bild på en afrikansk, eller var det asiatisk, by som tidigare var välmående men nu lever i "berg av freon(?)"? Vad får dig att tro att folk som är skeptiska mot att människans utsläpp av koldioxid orsakar en global uppvärmning med katastrofala följder, har gamla kylskåp med freon som köldmedel?

Anledningen till att det talas om pengar är att de ofantliga summor som kan komma att läggas på koldioxidhysterin skulle kunna användas till att lösa reela problem i världen. Vill du hindra folks välstånd?

Jag håller dock med dig i ditt inlägg om att du babblar på.

Mvh,

Jan

Anonym sa...

thebasturd.
Du verkar ganska snurrig i dina kommentarer. Jag vet inte om det har med språket att göra men jag förstår dig inte. Det är lite fram och tillbaka, hit och dit över dina kommentarer. Du talar om pengar, det handlar ju om hela landets ekonomi. Absolut inte om oss som individer. Beträffande namnet "jordens räddare" så kom det till på ett sätt som du inte vet något om. Det är ironiskt menat efter en insändare jag skrev. Annars håller jag helt med dig, jorden klarar sig alldeles utmärkt själv, det var det som insändaren handlade om.
Jordens Räddare

Anonym sa...

Våra arkeloger har fastställt att klimatet i Sverige på vikingatiden var likt den växthusklimat vi talar om idag. Vad var det för något på den tiden som gav detta klimat? med tanke på tjatet om dessa bilavgaser som är den stora boven i dramat enligt exspertisen, mig veterligen fanns det inga bilar på vikingatiden. Slutsatsen måtte väl ändå bli att naturen i sig själv är boven i dramat som jag ser det.

TheBasturd sa...

Jan bannan: Jag ber om ursäkt att jag har skrivit otydligt. Är inte hemma nu och kommer inte hem på 2 månader.
Jag har ingen bild att visa eftersom att detta var en dokumentär som jag såg på svt. Det var inte bara freon dem hade blivit utsatt för, utan också kemikalier från våra moderna elektriska kyl och frys. Länder som både Sverige, Danmark har sålt sina elektroniska skräp högar till, där landets myndigheter som har köpt upp skräpet bara har dumpad det i byar.

Till jordens ironiska räddare: Jag menar att jorden klarar sig fint utan oss, med oss så har den skabb. Skabb orsakar hår förlust, vi skapar träd förlust.

Sedan, vad är poängen med att lägga pengar på något annat, när man förkortar sin tid här på jorden.
Ni tror tydligen på att man kan avverka alla skogar, samt släppa ut co2 i luften utan att planeten tar skada. Kalla mig dum om ni vill, men right back at ya!

TheBasturd sa...

Till Jan igen: Jag skrev lite fel.
Elektronisk skräp som Sverige och Danmark har betalat landets myndigheter till att ta emot.
Jobbar rätt mycket nu...

TheBasturd sa...

Tre orsaker till att ni inte kan rubba min tro på den globala uppvärmningen och att vi människor är rent av skurken på den här planeten. Eftersom jag inte vill leta upp en massa data, så väljer jag att framvisa det på detta sätt och ja, jag tror på det dem säger i dokumentär filmen:

The Planet: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1169289

Earthlings: http://video.google.com/videosearch?q=earthlings+full&sitesearch=&aq=1&oq=earthl#

Paris Hilton: http://www.youtube.com/watch?v=Ki2M3-2W-cQ
------------------------------------
Smart Stand up som en extra tillägg. OBS, Jag vet vad han snackar om ifall ni tycker att det är underligt att jag lagt till denna. Men jag lyssnar på andra teorier också. Om dem är smarta: http://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c