14 augusti 2008

Pär Holmgren droppar visdom


Pär Holmgren pausade sin DVD-spelare med "En obekväm sanning", fixade till hårsvallet och satte sig hos Dagens Nyheter och besvarade frågor häromdagen. Här är några av frågorna med mina kommentarer:

Läsare:

"Klimatfråga. Vore det inte bra att låta en del av våra "öppna landskap" växa igen som en del i att hejda uppvärmningen? Öppna landskap får vi ju ändå i och med ökenspridningen (!) och de går ju att hugga fram igen senare om vi överlever den här krisen.."


Pär Holmgren:

"Det viktigaste är att vi slutar ta upp olja och kol ur marken. Det andra är att vi utvecklar tekniker som gör att vi kan lagra kol i marken, från atmosfärens koldioxid. Antingen genom att pumpa ner CO2 i marken, eller genom att bokstavligen lagra just kol från biomassan. Vi kommer nog behöva tänka i många olika och nya banor för att ta oss igenom det här, och det allra viktigaste just nu är så klart att inte förvärra situationen"

Skeptikern undrar: Känner Pär till något mirakelämne helt utan miljöpåverkan som kan ersätta olja och kol inom en snar framtid och med minimal omställningskostnad? Om vi slutar ta upp olja så antar jag att vi även ersätter samtliga produkter i samhället som innehåller plast. Tänka i nya banor, okej, men vafan, ska vi börja pumpa ner koldioxid i marken nu också?...

Läsare:

"Finns det några seriösa beräkningar om/när klimatet blir så pass förändrat att vi människor inte kan leva på jorden?"

Pär Holmgren

"Det beror ju helt på hur tuff politik världens politiker driver de kommande åren. Det beror i sin tur mycket på hur mötet i Köpenhamn i slutet av 2009 går..."

Skeptikern undrar: Så framtidens klimat på planeten Jorden kommer att bestämmas av politiker - i Köpenhamn - nästa år?? Tuff politik. Jo jag tackar. Det kommer bli väldigt tufft för världens fattiga i framtiden när de inte kommer få använda kol och olja för att bygga sitt välstånd och bekämpa fattigdom. De kommer också fortsätta dö av malaria, orent vatten, brist på mediciner, hiv, diareér och av andra problem som politikerna i Köpenhamn inte kommer ägna många minuter åt när de smörjer kråset med wienerbröd och pölse.

Läsare:

"Många har förtroende för FN:s klimatpanel, men inte alla. I min lokala tidning skrivs det ofta skeptiskt att man bör tvivla på deras uttalanden, samtidigt som en vän till mig säger att de underdriver problemen. Han är nyss hemkommen från en expedition på arktis och har studerat frågan mycket. Vad är din uppfattning? Är IPCC de mest trovärdiga förmedlarna av klimatvetenskap? Tack."

Pär Holmgren

"IPCC representerar den samlade kunskapen kring klimatfrågan. De har under alla år varit försiktiga i sina uttalanden, vilket i sin tur gjort att de byggt upp en stor trovärdighet. Jag kan väl ibland tycka att de är lite väl försiktiga, exv verkar ju situationen i Arktis vara "värre" än vad IPCC skriver i den senaste rapporten, men samtidigt blir det ju en enorm tyngd när "alla" forskare kan stå bakom deras rapporter. Dvs alla som publicerar forskning i vetenskapliga tidsskrifter. Sen finns det så klart ett antal "klimatdebattörer" som av en eller annan anledning väljer att uttrycka sig skeptiskt, så är det väl alltid när ett samhälle håller på att förändras."

Skeptikern undrar:  Har IPCC uttalat sig försiktigt?????? Var, när, vem??? 

Ni kan läsa hela eländet på DN:s hemsida.


12 kommentarer:

HCA sa...

Ja jösses...
Denna mannen är bara för mycket för ofta. Jag skrev :ett inläggi samma anda i Januari...

Ber om överseende för mina egna fel och brister i det skrivna..:)

Skeptikern sa...

Hca: haha! Bra artikel!

JOnas sa...

Vet inte vilka skolor den stackars pojken har innanför pannbenet, men något måste ha gått mycket snett. Man måste tycka uppriktigt synd om honom.

Peter sa...

Jag har ett förslag till Pär Holmgren hur han ensam kan rädda hela planeten från den ondskefulla koldioxiden:
Öka på hockeysvallet lite till så har du snart en co2-sänka som sväljer hela sveriges utsläpp av co2. Kanske det t.o.m. kan bli en ny trend... "klimatfrisyr"? *lol*

Anonym sa...

Herre Gud! Låt det växa ut en knapp på den karln så han går att stänga av.
Jordens Räddare

HCA sa...

Tackar..:)

Anonym sa...

VEt inte om du läst det här förut: "KLIMATPOLITIK och VÄXTHUSGASER
Orimliga åtgärder mot metan och koldioxid
hotar lantbruk, livsmedel och miljö" LÄnk: http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/72188.pdf

Mvh Jonas G.

Skeptikern sa...

Jonas G: Tack för tipset!

KG Holmsten sa...

Pär Holmgren vill gå med i A. Gores fazistiska rörelse och tjäna lite profit!
Kanske vi andra får gå i fängelse?

Anonym sa...

Pär Holmgren borde kanske oroa sig mer för sin begynnande flint...fast det är kanske det han gör? Är det hans "klimatförändring" på skulten?

Ingvar Åstrand sa...

Läs hela denna viktiga artikel
OCEANUS August 14, 2008
(The Magazine that explores the oceans in Depth)

Deeply Submerged Volcanoes Blow Their Tops
A research team led by Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) has uncovered evidence of explosive volcanic eruptions on the Arctic Ocean seafloor almost 2.5 miles deep (approximately 3,000 to 4,000 meters). Scientists did not think volcanoes submerged under such intense water pressure were capable of such violent eruptions.
“This means that a tremendous blast of carbon dioxide was released into the water column during the explosive eruption.”

Och återigen ökar behovet av att få veta hur den okända sänkan som reglerar CO2-nivån ser ut och fungerar.

Anonym sa...

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/72188.pdf

En bit av länken har fallit bort i den publicerade kommentaren.

Mvh Jonas G.