25 augusti 2008

En bloggbesökares CO2-turnéEn trogen läsare och flitig kommentator vid den här och andra klimatbloggar är Christopher E. Han skickade över den här härliga bilden som sammanfattar semestern den gångna sommaren.

Å alla växters vägnar, ett stort tack för koldioxidbidraget :)

7 kommentarer:

Sonia sa...

Jag kan ha skrivit det tidigare, men det är värt att skriva igen.

Max Hamburgare har börjat märka hela sin meny i co2/produkt (eller måltid). Tips är att, som en liten aktion av civil politisk irregularitet, gå in och be om den måltid med mest klimatpåverkan.

Diggar bilden väldigt mycket - snyggt initiativ!

Peter sa...

"..for a greener planet". Klockren! :-)

Anonym sa...

Jo äter allt det som ger mest "CO2-påverkan" när jag är på Max :) Tack för semestern förresten, börjar kännas så kallt så all den där CO2:n kan komma till pass för att hindra den pågående globala avkylningen, Burr*

/Andreas

KG Holmsten sa...

Helt suverent och i min smak, snygg bild!
Jag kör bussen ofta tom genom stan!
Folk som är "klimatmedvetna" cyklar? Hur ofta får jag inte bromsa och släppa ut CO2 för växtlighetens skull för dessa cyklister.
Det är fullt med rödljus, cyklister, fotgängare som hindrar bussarna. För varje stopp går det åt minst 3 l diesel?
Vilket slöseri! Fy fan.
Nej sluta cykla i stan och ta bussen istället. Det är ekonomiskt och vi spara olja för framtiden. Sedan får naturen sig en släng av CO2!

Anonym sa...

Siffran stämmer nog per plan men inte per resenär. Läste nånstans att moderna plan släpper ut mindre koldioxid per kilometer och resenär än en bil. Vilket med lite newtonmatte skjutet från höften borde stämma. Har nån mera solida fakta så säg gärna till.

Christopher E sa...

Innan någon tror att jag är miljonär med bidrag från oljeindustrin, så kom vi över snuskigt billiga USA-biljetter på Ticket... 10800:- per person Köpenhamn-Hawaii tur och retur med långstopp i Miami och Las Vegas! Ganska otroligt. Inrikesflyg på Hawaii och hyrbilar fick vi dock fixa själva, men sådant är överkomligt i USA, liksom billiga motellrum.

Att kunna unna sig en sådan tripp utan höga inkomster kändes rätt lyxigt. Det mest klimatrelaterade på resan var annars en biltur upp till väderobservatoriet på Mauna Loa. De är riktigt djärva som jobbar där på toppen av världens största vulkan och en av de mest aktiva!

Christopher E sa...

anonym: Jag använde någon av alla dessa sidor som finns på temat "beräkna dina koldioxidutsläpp". Vi var två personer.

Själva flygplanet släpper naturligtvis ut oerhört mycket mer än denna siffra... bara bränslet innan förbränning väger ju mer, och tänk på att ett kilo bränsle genererar mer än sin egen vikt i koldioxid. Siffrorna per person är nog rimliga. Men för bilarna kan jag ha fuskat lite och räknat per person, trots att min nätta hustru inte bidrog till mer bränsleåtgång. Å andra var bilarna rätt törstiga (SUV:ar och Pontiac G6 tex) och jag utelämnade 2 timmar helikopter på Hawaii. Men det är ju bara på skoj ändå, lite fel hit och dit spelar ingen roll.