19 februari 2010

Ett paradigmskifte


Såg den här artikeln på Aftonbladet, vilket ytterligare visar att vi är på väg mot ett paradigmskifte när det gäller miljö- och klimatfrågor. De så kallade "miljövännerna" har mer eller mindre sluppit undan kritik de senaste åren men nu kommer det artiklar var och varannan dag som ifrågasätter miljöpolitikens konsekvenser samt det underlag som de miljö- och klimatpolitiska åtgärderna baseras på.

Grundbulten i journalistiken måste vara förmågan att kritiskt granska olika frågor, ifrågasätta och betrakta en fråga/ett problem/en idé/en teori/ett påstående eller en åtgärd ur flera olika perspektiv. Det finns alltid flera olika sidor och alla måste belysas.

Lovsången om etanol har ingen undgått men hur många har fått läsa om vad etanolproduktionen ställer till med för fattiga människor? Vem lyfte fram deras perspektiv?

Jag är övertygad om att vi som bloggat om klimatet från en skeptisk utgångspunkt haft betydelse för det här paradigmskiftet för det blir alltmer tydligt att fler människor söker sig till andra källor än dagspressen för att ta reda på fakta.

Favorit i repris

4 kommentarer:

Fredrik N sa...

OT
Eftersom det brukar förekomma en del prat om journalisters politiska tillhörighet kommer kommer här en story inom ämnet.

En miljöpartist vill ha tillbaka sitt jobb som reporter efter fyra år i kommunalpolitiken. Men SR säger nej. http://svt.se/2.84885/1.1896701/bothorp_kan_inte_vara_reporter_hos_oss?lid=puff_1896701&lpos=rubrik

Staffan sa...

Ja, det är mycket som den industrialiserade världen har på sitt (vårt) samvete.

Lord Mockton talar om miljoner som svälter p g a våra politikers påhitt om etanolbränsle. Jag har ett inlägg om det på min blogg. Spela klippet. Det är riktigt bra.

Anonym sa...

Dom smyger snart in henna igen när snön smälter pga klimatuppvärmningen i vår.

/Joakim

Robert sa...

Etanol är miljövänligt om man producerar den miljövänligt. Problemet är att man som kund inte kan välja den miljövänliga etanolen utan får den som distributören väljer och i nio fall av tio så kommer det att bli den billigaste, läs brasiliansk. Och den är långtifrån miljövänlig.

Varför inte arbeta för att skapa en vettig miljödeklaration på alla biobränslen, http://imorgonland.wordpress.com/2010/02/21/biobranslen-maste-vara-miljovanliga-varfor-finns-ingen-miljodeklaration/. Det skulle få utvecklingen att gå mot någonting mycket bättre. Och någonting som inte ens bensin- och dieselförespråkaren Sören Wibe skulle kunna förkasta.

MVH,Imorgonland