7 februari 2010

Korthuset börjar rämnaKorthuset är verkligen på väg att rämna. Till och med Aftonbladet ser ut att ha sått ett skeptiskt frö på sin redaktion. Hade aldrig i mina vildaste fantasier räknat med att se denna artikel högst på hemsidan.

21 kommentarer:

Anonym sa...

Det är svårt att förklara globaluppvärmning när norra halvklotet dränks i snö och is.

labbibia sa...

Hej!
Det här bara MÅSTE bero på att någon på Aftonbladets redaktion läser min blogg! ;-)

http://labbibia.wordpress.com/2010/02/04/ett-mejl-till-aftonbladet/

Skeptikern sa...

Labbibia: Bra skrivet!

På dagens löpsedel stod det om Dolph Lundgrens blodiga fest (?) Viktiga nyheter måste som sagt förmedlas till massorna.

Anonym: Japp, det föll 80 cm snö i Washington igår. Det gäller att stoppa uppvärmningen! :)

Hans Engnell sa...

De kör samma TT-artikel som DN och SvD tidigare har kört. Men ändå, det är uppmuntrande att se.

Sivan sa...

Ja kankse århundradets bluff blir avslöjad

sfish sa...

Helt otroligt... skeptisism i Aftonbladet?! Om jag inte fick se det med egna ögon så skulle jag vara mycket... just det, skeptisk.

Jesper sa...

Att de tar en TT-artikel som citerar de här två rapporterna är kanske ett försiktigt sätt att ta ett steg tillbaka med larmandet och kanske på sikt slå an en lite mer fösiktig (skeptisk?) ton.

Det de egentligen borde göra är att gå ut med en offentlig ursäkt och be om förlåtelse för att de duperat allmänheten i tio års tid (eller åtminstone försökt). Men man kan ju inte få allt :)

vänsterwiki sa...

Kylan beror på uppvärmningen. Det har min lokala pizzabagare sagt.

Snowroller sa...

Höll på att dratta av stolen när jag såg rubriken på Aftonbladet. Gick till Maggies blogg först (förlåt!) sen till din och fann då att den är ett TT-utskick som redan cirkulerat i DN och SVD. Har dessa tidningar INGA riktiga murvlar längre?

Skeptikern sa...

Hans Engnell: Aha, det är någon på TT som lyckats skriva en klimathotskritisk artikel. Vi får se hur länge skribenten ifråga får ha sitt jobb kvar. Sprida såna här villfarelser bland massorna!

vänsterwiki: all kunskap härrör från våra lokala pizzabagare så lita på honom!

big.j sa...

Jepp, korthuset håller på att rämna....

Ett totalitärt samhälle kännetecknas av att det är påtvingat medborgarna uppifrån. Totalitarism är ett modernt samlande begrepp för politiska idéer och system som förespråkar en centraliserad och absolut makt utan nödvändigtvis hänsyn till mänskliga rättigheter, folkets åsikter eller personlig integritet. Praktiserad totalitarism har uteslutet genom historien använt sig utav någon typ av censur och hämmande av yttrandefrihet hos befolkningen i det avgränsade området. Den totalitära regimen eftersträvar kontroll över alla områden av samhället och alla aspekter av individernas liv. Det totalitära samhället kopplas till att både den politiska och den ekonomiska sfären i det moderna samhället hade utvidgats till att omfatta hela folket i stället för som tidigare bara en liten elit. Den som vill utöva diktatorisk makt måste därför mobilisera folket för sin sak, därmed blir det totalitära samhället även totalitärt inom den sociala sektorn. Medlet är att allt skall avgöras på en marknad: vård, utbildning, arbetsliv, samhällsverksamhet, ja allt underställs marknaden - och därmed kapitalismen.

Kärnpunkten i totalitarismen var, och är, strävan att kontrollera, eller starkt påverka, alla medborgarnas föreställningar och aktiviteter. Alla skall stöpas i samma form och förvandlas till lydiga kuggar i det kapitalistiska systemet och dess produktionsapparat. För att uppnå detta måste man ta till vissa medel - en hårt styrd utbildning, propaganda, elitens kontroll över ekonomin och en organisering av människor efter militärt mönster. Av eliten kontrollerade massmedier har monopol på informationsspridningen och den offentliga åsiktsbildningen. Inga organisationer tillåts vara oberoende av kapitalismen eller marknaden. För att klara att förmedla budskapet tvingas kapitalismen ta till allt mer genomskinliga totalitära metoder för att hålla befolkningen i schack. I USA har vi redan ett avlysnarsamhälle, infört av president Bush genom olika lagar, exempelvis Patriot Act. I Storbritannien övervakas medborgarna av TV-kameror i det offentliga rummet. I Sverige fick vi vår FRA-lag år 2009.
Given i det totalitära samhället är också en, eller flera likvärdiga, allomfattande, utopiskt orienterade ideologier – liberalismen, kapitalismen, egoismen – som åberopar förment objektiva historiska lagar som grund för maktelitens privilegier och kapitalismens legitimitet.

Det samma gäller nog dem som tror att jorden är platt samt att det föreliggen en "klimatbluff" ;o)))

MVH
MP

Skeptikern sa...

MP: Du beskriver ett socialistiskt/kommunistiskt samhällssystem till punkt och pricka men du kallar det för dess raka motsats: kapitalism. Mycket förbryllande.

Snowroller sa...

Det MP kallar kapitalism borde han eller hon snarare kalla oligarki vilket är resultatet av både ett socialistiskt och ett konservativt samhälle. Kapitalism är ingen politisk ideologi utan en förutsättning för att alla politiska ideologier ska kunna fungera. Alla -ismer är beroende av kapitalism. Det visste Marx som egentligen inte ogillade det utan ville använda det för att alla skulle kunna få ta del av pengarna som genereras.

Hans ideologiska motståndare ser i grunden samma sak fast på sin sida.

Ett kontrollsamhälle kan uppstå under vilken ideologi som helst, det är egentligen inte beroende av vilka -ismer som styr utan vilka personerna är som styr.

För egen del anser jag att såväl socialism som konservatism är äcklande och ett hån mot mänskligheten i och med att de ser människor som boskap och vägrar se individen bakom. De båda ideologierna är också för en stark stat, vilket inkräktar på tanken att alla människor ska vara fria. En äkta demokrati ska egentligen inte ha en president utan ett råd som styr över så få människor i varje område som möjligt. Vi har således för få länder i mitt tycke.

Skeptikern sa...

Snowroller: Håller med!

Kapitalism utgår från varje enskild individ. Socialism utgår från kollektivet där varje människa endast är en kugge i ett stort destruktivt maskineri. Det är ju inte för inte som kommunistiska och supersocialistiska länder börjar mörda sin egen befolkning i stort antal.

I Sverige finns det väldigt många socialister som förespråkar en gigantisk offentlig sektor men ingen verkar förstå att det är de kapitalistiska företagen som betalar för hela kalaset. Man kan inte njuta av äpplena om man samtidigt gör allt för att såga ner äppelträden.

FA sa...

Kan någon förklara hur man ska läsa av "world climate widget" en gång till? Tack.

Matte Västerhaninge sa...

Jag håller med dig.
Det var med oerhörd förvåning jag såg artikeln i aftonbladet själv.
Men.
Med tanke på hur mycket s**t aftonbladet vräkte ur sig före och under klimatmötet så har dom oerhört mycket att hämta igen innan mitt förtroende för den tidningen är återhämtat.

Att Jan Helin tex skulle medge att han hade fel i någon av dom skräpartiklar han ligger bakom är ännu långt in i framtiden. Om det ens händer...

Peter sa...

Jo, jag hade väntat mig att se en sån artikel i AB.. men inte förrän om kanske 3-4 år!!

Tror dock inte detta är början till slutet, AGW-styrkorna återkommer med full styrka när de samlat kraft för en andra attack. Därefter kan det lugna sig.
Lite som när våren kommer.. det kommer alltid nån snöstorm när man tror att den senaste var den sista.. ;-)

Eller kan det vara så enkelt som att WWF har slutat dra sina annonser i AB?

c_zetterstrom sa...

Rapporten som denna artikel refererar till ifrågasätteer inte den globala uppvärmningen, CO2's roll eller att den drivs av människan utsläpp. Det har alla förstått antar jag.

Däremot är det ju självklart positivt om det visar sig att konsekvenserna är mindre katastrofala än vad andra rapporter kommit fram till, och speciellt vad media ibland framställer. Vad som är exakt rätt är det väl ingen som vet och man måste begrunda denna rapport med precis lika mycket kritik som alla andra.

Vad man kan konstatera är att den totala kunskapsbasen ständigt utökas inom detta komplexa område.

Carl Z

Jesper sa...

Carl Z,

Jag tror de flesta är medvetna om att de här rapporterna inte är direkt revolutionerande åt något håll, mer än att de tonar ner den heliga kon "klimatkänsligheten" något. Det är i alla fall den uppfattning jag fått. Det som är revolutionerande skulle väl kunna vara att AB plötsligt använder en sån rubrik.

Desto värre är att det är knäpptyst om den mediastorm som pågår i England och Indien nu om IPCC (och även i andra länder, men i mindre utsräckning). När t.o.m. Guardian och BBC känner sig tvingade till eftergifter så vet man att hela helvetet brutit löst.

Skeptikern sa...

Peter: Intressant poäng om WWF:s annonseringsstopp. Måste nästan skriva en rad om det.

Anonym sa...

Alla större tidningar och tv-kanaler skriver/visar ju aldrig riktiga nyheter även om Aftonbladet och Expressen har kommit med några snedvridna halvsanningar dom senaste dagarna. Men, dom censurerar flitigt och har ju helt klart en annan agenda. Själv köper jag aldrig papperstidningen till Aftonbladet, Expressen, Svd, DN etc pga den agenda dom tydligen har (haft). Undrar ju om en totalbojkott av dessa skulle kunna få dom att skriva riktiga nyheter nångång eller är NWO-maktstruktur-kopplingen för stark? Det är vesäntligt mer om CG som kommer fram i England än i våra tidningar så dom strittar emot sanningen väldigt hårt här. Monckton bör väl ligga bra till inför nästa fredspris tycker jag.