21 februari 2010

Hjälp mig förstå poängen med ekologisktVar och handlade mat idag på min lokala ICA-butik. Vi har alla läst om hur populärt det är att handla ekologiskt, något som lett till att var och varannan produkt nuförtiden även finns i ekologisk tappning.

Ovan är en bild på "vanliga" bananer.

Nedan ser ni en bild på ekologiska, eller "superekologiska" som ICA kallade dem. INPLASTADE.


Och så var det med flera andra grönsaker i ekologisk tappning. Inplastade.

Om vi antar att ekologiska grönsaker ska vara bättre för miljön. Hur stor blir egentligen den miljömässiga nyttan av att de sedan måste plastas in?

Här i Stockholm så är det självklart trendigt att handla ekologiskt men jag undrar lite över följande:

  • Hur har man råd att köpa ekologiskt i långa loppet med tanke på de klart högre priserna?
  • Kan folk känna någon skillnad i smak mellan exempelvis vanlig müsli för 20 kr och ekologisk müsli för 30 kr?
  • Är ekologiska produkter verkligen bättre för miljön?
  • Kan vi vara säkra på att matprodukterna som är märkta "ekologiskt" verkligen är tillverkade ekologiskt eller har tillverkarna endast höjt priset på sin produkt med 70 procent och tryckt "ekologiskt" på etiketten?
Vad tror ni?

Jag själv undviker helt och hållet ekologiska produkter i affären. Anledningen är att det är så vansinnigt dyrt. Mat i Sverige är redan dyrt på grund av EU och att sedan frivilligt betala ännu mer kan jag inte förstå logiken i.

33 kommentarer:

Carpe_Nox sa...

KRAVs historia: 1985
Den 21 februari 1985 bildas Kontrollföreningen för Alternativ Odling, en ideell, politiskt och religiöst obunden förening. Biodynamiska föreningen, Förbundet Naturenlig odling, Förbundet Organisk Biologisk Odling och Alternativodlarnas Riksförbund är de första medlemmarna. Kansliet placeras i Almarkaröd.

Min amn:
Som materialist ställer jag mig frågan: Varför bildades KRAV, då detta samhälle allenast går ut på egen-profit? Knappast för medborgarnas fromma utan för andras börsas fromma, vill jag påstå.
Jag kan tänka mig att organistationer gick samman för att nischa sig och rida på människors tankar om "godhet" och "sundhet".
Själv skiter jag i KRAV-märkningen och vandrar glatt vidare.

Anonym sa...

Jag köper aldrig ekologisk mat för att det är så fan dyrt att handla och det är samma innehåller mat vare ekologisk eller oekologisk.

Bara skiter i att köper ekologisk mat.

Findus

HCA sa...

Det jag finner lite märkligt är just att priset ska vara så mycket dyrare gällande ekologiska varor..

Om det nu vore så väldigt mycket bättre för miljö, djur, människor osv osv, skulle det inte vara helt logiskt att de varorna var momsbefriade? Ev prisstyrning från högre instans, även om jag inte gillar det. Men det är ju för en så god sak, eller?
Varför ska staten roffa åt sig en stor kaka pengar på varor som ska vara så väldigt mycket bättre för vår planet?
Bör inte det motsatta förhållandet mot för t.ex. bensin/olja/diesel gälla? På de varorna är det groteska straffslantar vi betalar, så vore det inte mer än rättvist att vi fick sas tillbaka det om vi kunde köpa ekologiska varor billigare än andra?

Ett annat alternativ vore att producenterna själva sas bytte prislista, där de ekologiska varorna fick priset som de icke ekologiska och vice versa...
Fast det är väl bara att inse att allt handlar om pengar, vinst och att lura av blåögda konsumenter mer pengar.
Allt som vanligt mao.

Förresten, någon som vet hur många sk "miljöbilar" man sålt de senaste åren? Särskilt de med de där 10 000:- i "rabatt" som staten sa sig ge.
Hur mycket fick sen staten in i momspengar för dessa bilar?
Undrar hur mycket de lyckades lura av folket, som ändå trodde att de fick ett bidrag..:):)

Anonym sa...

Jag gör ett undantag för bananerna, i det de som kallas kravmärkta är precis så små som jag vill ha dem (en lagom banan i müslitallriken).
Dessutom brukar jag hitta en påse lagom omogna, så att jag kan ha 6 bananer/vecka utan att någon hinner bli riktigt mogen. Jag pallar inte övermogna bananer, för sött.

F ö kanske vi inte ska fördöma ansatser att minska användning av bekämpningsmedel. Trots allt hamnar en del på frukten/fröet och en hel del hamnar i jorden och en del tar död på nyttiga pollinerare.

Fördömandet av konstgödsel däremot är enbart fånigt för att inte tala om hysteriskräcken för sk GMO-grödor.

Börje

Carpe_Nox sa...

Vi kan default anta, med samvetet i gott behåll, att allt rörande medborgarnas väl och ve, egentligen handlar om pengar.
För erkänn, *när* har detta samhälle ömmat för människan? Kolla landsting (som ser patienterna som en konstnad), skolor (som lär ut irrläror), media (predikar pseudovetenskap och idealism) etc etc.
Varför skulle KRAV-märkning vara ett undantag?
Read my lips: Money. Det är det allt handlar om.

Wolter sa...

En liten sedelärande historia från Spanien där jag har släktingar.

En grönsakshandlare i deras lilla stad strax utanför Madrid har satsat på ekologiskt, vilket går till så här.

När alla andra grönsakshandlare går upp klockan fyra för att åka till marknaden och köpa in det bästa de kan hitta sover hon.
Hon lallar in i lugn och ro när alla köpt sitt och köper de varor som ser lite sunkiga ut, fläckar, taskig form etc. Självklart är hennes inköp billigare.

Sen säljer hon det som "ekologiskt" i sin butik och det går som tåget!
Självklart säljer hon till högre pris.

Lejeune sa...

Om vi alla åt ekologiskt, så skulle alla svälta.
Men det är kanske precis det som dom gröna misantroperna vill, om vi svälter ihjäl i stor mängd, ja då minska vårt ekologiska fotavtryck och det är ju bra för moder jord. Dom som svälter ihjäl finns långt bort i andra världsdelar, har annan hudfärg, tillber andra gudar så varför skulle dom gröna misantroperna bry sig.
Nej, låt oss svälta oss in i framtiden, i en ny grön härlig värld där ekonomisk tillväxt, ekonomisk och social utveckling är dödssynder enligt den gröna religionen.

Anonym sa...

Dom är inplastade för att inte de elaka kunderna skall kunna avidentifiera ekobananer och köpa dem till vanligbananpris. Sen är det ju så att det finns ingen skillnad alls på det ena eller andra slaget. Inte ens butiken ser någon skillnad. Lantbruksuniversitetet med sina känsliga instrument ser ingen skillnad för det finns ingen skillnad. Men att producera mat till nio miljarder människor med eko-dvs. adertonhundratalsmetoder går inte men miljörörelsen vill ju att "föroreningen människan" skall om möjligt utrotas. Vi kommer aldrig på någon rödlista. Svälten är deras vapen. Det är därför vi skall adoptera isbjörnar och avstå från teknikframsteg som effektiv energiteknik och konstgödsel och GMO.

Snowroller sa...

Tanken var nog god när nån kom den men sen har det spårat ur direkt när den skulle överföras till praktik. KRAV struntar jag i numera helt och hållet. Fina ord och fina förpackningar kan inte ersätta den känsla man får av att ha sparat en slant på att köpa konventionellt odlad mat.

Förresten, ordet ekologisk betyder ordagrant hemmalärande. Grekiska oikos, hem + logos, lära, lag eller ordning blir i vår version ekologisk. Vad har då det med dyra grödor och kött att göra?

Erik L sa...

Ekologiska produkter är en djungel!

Tittar man tex ekologisk mjölk så innebär det att lantbrukaren inte får använda konstgödsel eller växtskyddsmedel, samt att gården ska vara självförsörjande. Detta är inga problem att genomföra då inga svårodlade grödor används. Det enda som krävs är lite mer markbearbetning (mer diesel) för att ersätta växtskyddet, och större areal per ko för att just kunna vara självförsörjande, produkten blir precis lika bra som vid konventionell drift. Så i detta fall tycker jag att det är helt OK , men att subventionera? lägg istället på extrakostnaden på butikspriset!

Tittar man på ekologisk potatis, så är det nog något man ska undvika. Dessa odlingar drabbas hårt av brunröta mm eftersom dom inte får spruta. Denna brunröta sprider sej också till konventionella odlingar som då måste spruta ännu mer, så om en odlare odlar ekologisk potatis och hans grannar odlar konventionellt, så kommer total användningen besprutningen av bekämpningsmedel att öka! Så ekologiska potatisodlare är inte populära i potatisdistrikten.

Det dumma med ekologisk produktion är ju att om grödan drabbas av röta, svamp eller skadeinsekter, så får man bara plöja ner skiten, och hela årets skörd med all vad det innebär går förlorad. Räddar man grödan med medel så mister man sin kravcertifiering och därmed stöden (förmodligen retroaktivt).

När det gäller frukt, så är ju faktiskt ekologiskt för det mesta godare, då dom inte drivs så hårt, och ska inte innehålla giftrester i skalen mm, men det är förmodligen väldigt olika från produkt till produkt. Bananerna mm är väl inplastade för att skalen inte bär med sej gift, och då behöver dom skyddas från olika angrepp på annat sätt.

Men så finns det ju rent löjliga "ekologiska" produkter som tex Ekologisk Honung? Jaha?... det finns inget annat sätt att göra honung på än just "ekologiskt" Bin äter nektar från blommor och inga tillsatser finns i produkten? I sådana fall är det bara ett sätt av butikskedjorna att lura oss på pengarna, och vissa går på det!

# HCA
Det finns en anledning till att produkterna är dyrare, det åtgår en jäkla massa mer diesel, jordbruksmark och arbetstimmar för att producera dom! Dessutom kasseras mängder av grödor pga angrepp. Dessutom, hade inte bönderna fått bidrag så hade varorna varit rejält mycket dyrare än vad dom redan är.

Anonym sa...

Köper av princip inte ekologiska produkter.

Anonym sa...

Okej,
vill man vara cynisk inför alla initiativ till att förbättra människors liv så får man väl vara det. Men ANTA att det faktiskt funkar med kravbananerna. Då används inte i närheten så mycket bekämpningsmedel vid banantillverkningen som när vi köper vanliga bananer. Och det är något som inte bara arbetarna på odlingarna har glädje av, utan även vi konsumenter som får i oss mindre gift. Och även om det är trist med plastpåsarna kanske man totalt sett gör en större vinst iom att gifterna försvinner?

Jag gläds åt Skeptikerns inlägg för att befrämja utveckling av malariamediciner osv. KRAV-bananer är ett steg i samma riktning - men i det här fallet att fattiga människor inte ska behöva dö av gifter för att vi ska få billiga bananer.

Towe (towpe668@student.liu.se sa...

Hej. Har du någon mail man kan höra av sig till om man har frågor angående din blogg? mvh Towe

Anonym sa...

Ekologiskt betyder inte bara bra för miljö eller "klimat" men också bättre för dig eftersom det blir tillsatser och dylig.
Jag förlitar mig aldrig på eko märkning utan man måste läsa vad som står, ibland är ekologiskt av bättre kvalité och godare och ibland inte (som arla Ekologisk mjölk till ex)....
/Scott

pojoel sa...

Detta är inte avsett som ekologisk banankommentar, utan det är ett länktips till en förklarande fundering om IPCC:s glaciärer: http://www.blt.se/opinion/det-ar-sa-har-det-ligger-till(1789164).gm

brodeur sa...

Bananerna är inplastade för att de inte skall säljas som vanliga.

JAg tycker också eco är trams men just banaerna är bra. Varför ??

Jo de är mindre (som alla ekologiskt odlade saker) vilket passar min 3 årings aptit bättre. Dessutom är de faktiskt smakmässigt i topp.

Osynlige Mannen sa...

Låt oss inte hacka ner på den fria marknaden. Om det går att plocka ut överpriser från lättlurade konsumenter så är det väl inget fel med det? Jämför med homeopati - garanterat ofarligt (och verkningslöst). Inte långt från mitt hem har en olönsam golfbana plöjts upp till åkermark. När tillräckligt lång tid har gått (jag tror det är två år som gäller) kommer där att odlas "ekologiskt". Jag antar att det kommer att växa mycket bra på en fd golfbana. När skördarna minskar växlas till konventionell odling. När marken har laddats med gödning är det dags (med träda däremellan) för "ekologiskt" igen. Så länge som det finns idioter som betalar så... Det går att kränga handväskor och armbandsur för rena fanatsibelopp, trots att samma funktion kan fås för en spottstyver. Ja, förutom skrytfunktionen förstås. Olika människor skryter med olika saker. Se på mig, jag har en jättedyr klocka! Se på mig, jag äter ekologiska morötter! Om de vill spendera sina pengar på trams, låt dem de göra det.

peter sa...

ekologisk mat är en äffärside.
Ekologisk mat [...] är samvetsdövande delikatesser för de högre klasserna i den rika delen av världen

Skeptikern sa...

HCA: Intressant resonemang. Om politikerna nu vill främja ekologiska produkter, varför inte slopa momsen helt på dessa eller låta bönderna göra större avdrag för sin verksamhet? När det gäller miljöbilar så köpte en kollega en miljöbil för ett par år sedan för att slippa trängselskatt och få rabatten. Men han har aldrig tankat etanol utan kör på bensin...

Carpe Nox: Visst handlar det om pengar men det är egentligen inget problem. Vill människor av sin fria vilja köpa ekologiskt till ett högre pris så inte mig emot. Av kommentarer längre ner att döma så är det dyrare att odla ekologiskt och den kostnaden, precis som alla andra kostnader, hamnar till slut hos konsumenten. Förstår dock inte hur folk kan ha råd i längden. Själv köper jag tvåliterspaket med juice för 19 kr. Hälften så mycket juice som är ekologisk kostar 21 kr. Det är alltså dubbelt så dyrt att köpa ekologisk juice och i det långa loppet, smakar det så mycket bättre?

Wolter: Haha :)

Lejeune: I fattiga länder där jordbruket är hopplöst underutvecklat är ekologisk odling inte ens ett alternativ värt att tänka på. Misslyckade skördar, parasiter, skadedjur och annat elände kan (och gör) leda till att människor helt enkelt svälter ihjäl.

Erik L: Djungel var rätta ordet! Bra och intressant kommentar. Har också läst att bönder som odlar ekologiskt måste köra många fler varv med dieseltraktorn, de behöver större arealer för att odla, fler skördar riskerar att skadas av parasiter och annat. Det är just det här jag vill komma åt, när man väger in alla faktorer, hur stor miljömässig nytta är verkligen ekologiskt?

Towe: skeptikern (at) yahoo.com

Scott: Men jag har käkat mat med tillsatser, mat som besprutats och gud vet vad i väldigt många år och mår alldeles fint. Är det verkligen så farligt?

Anonym: Jag är inte cynisk, jag tyckte det bara var intressant att se ekologiska matprodukter inplastade, vilket motverkar själva syftet med ekologiskt tycker jag.

Jonas S sa...

Jag måste säga att det verkar vara en massiv trend med att köpa ekologiskmat, fast själv föredrar jag Fair traid eller kanske typ ägg som kommer från frigående höns.

Men det kostar som de ?smakar? om det nu är så bra för miljön varför är de inte moms befriade?

Men att lägga drygare skatter på bensin skulle ju inte heller gå då människor ändå måste använda bränslet för att ta sig. dessutom så skulle ju kollektivtrafiken bli dyrare då det också går på bensin och diesel

Anonym sa...

Ekologisk är en odlingsform utan konstgödsel och utan bekämningsmedel, dvs jordbruk som den bedrevs innan den blev effektiv. Kobajs får man använda men inte kostgödsel som innehåller samma medel. Man får bota sjuka kor med healing men inte med antibiotika. Den som tycker att detta låter som bra metoder kan köpa ekologiskt. Utan traditionella jordbruk skulle vi ha livsmedelsbrist.

Skeptikern sa...

Jonas: Jag köper också ägg från frigående höns men i min affär så finns det inga andra alternativ. Ser dock inte detta som ekologiskt, tror nog att bönderna lyckats effektivisera äggproduktionen utan att behöva låsa in dem i trånga burar.

FairTrade har jag väldigt svårt för. Bara namnet konnoterar att det är skillnad på handel och handel. Om en vara är "rättvisemärkt" så betyder ju det att alla andra varor är orättvisa och det resonemanget faller direkt. På en fri marknad bestäms priser av utbud, efterfrågan, kundpreferenser och annat. Om en organisation går in och bestämmer att si och så högt pris är rättvist och si och så högt pris är orättvist så är det helt orimligt. En organisation kan inte "gå över" den fria marknaden, lika lite som politiker i kommunistländer kan centralplanera vad som ska tillverkas och hur mycket.

HCA sa...

Penn & Teller på ämnet ekologisk smak :):)..:
http://www.youtube.com/watch?v=8Zqe4ZV9LDs

Erik L: Jag vet varför det är dyrare, men min undran är varför de politiska styrmedlen man annars så snabbt tar till för något som är sagt vara skadligt (miljöavgifter, skatt på koldioxid(??) osv) inte används för att främja något bra..
Ekovaror är säkerligen på olika vis subventionerade, men det vore bättre att konsumenten kunde fortsätta sin vana (jaga billiga varor) och automatiskt hamna bland ekoköret.
Ifall de nu är så mycket bättre för vår planet som man påstår, och inte bara ses som en fet intäktskälla i flera led

Skeptikern: Detta med miljöbilar är allt en intressant "scam" det med...
En miljöbil kostar låt säga 210 000:-, men staten hoppar in och ger ett bidrag på 10 000:-, bilen kostar alltså "bara" 200 000:-.
Ååhh så snäll vår stat är!

Nja, det är ju inte direkt sant.
Momsen staten rakar in är 50 000:- på de 200 000:-.
Den intäkten minus de 10 000:- i bidrag ger ändå en nerrointäkt på 40 000:-.

Utan bidraget hade det blivit en större intäkt dock (52 500:-), men att säga att det är/var en kostnad för staten är ju ändå att vara väldigt vansklig med sanningen.
Tyvärr så gick många på denan "morot", och ansåg att de kunde köpa mer lullull för de 10 papp de "sparade", så staten fick ofta in de där 2 500:- också till slut...

Jag hade trott på att staten själva tror på ett klimathot pga CO2 om de här hade fimpat momsen och inte sas gått med vinst pga våra klimatfrämjande insatser..
Samma med soppan, etanol i de flesta miljöbilsfall. Väck med moms å allehanda skatter, och inga eventuella tullavgifter.
DÅ jädrar anamma kanske jag också skulle byta bort min supersnåla dieselknackare..:)

På tal om moms...
Bokmomsen är "bara" 6%. Larvigt i sammanhanget, eller?

Sen var det någon ûbersmart utredare som inte ansåg att TV-licensen kunde höjas mycket mer. Istället skulle man lägga på 25% moms! Snacka om prishöjning..:)
Förvånar mig inte om det är så snart, det är inte billigt att hålla sig med en propagandamaskin innehållande närmare 4000 personer..

Serina sa...

Jag tror att ekologisk mat har mest att göra med status. De som är lite "finare" handlar ekologisk mat och kläder av speciella märken. Här är ett avsnitt av "The Goode Family" som jag tycker är ganska roligt:

The Goode family S01E11:1/2

Någon nämnde "tillsatser" i en föregående kommentar. En av de värsta "tillsatser" som brukar nämnas är natriumglutamat (MSG, Mei Yen) ett salt som framför allt förekommer i asiatisk matlagning (t.ex. i form av ostronsåser). Detta salt framställdes först i ren form i Japan för ungefär 100 år sedan. Jag har själv fått mycket kritik av mina svenska vänner för att jag använder det i matlagningen.

När jag hade en japansk väninna på besök hade jag för en gångs skull hoppats att slippa bli anklagad för att försöka förgifta min middagsgäst. Tyvärr bjöd jag henne senare på saltlakrits av ett välkänt svenskt märke. Det visade sig att salmiak är den värsta tillsats som en japan kan tänka sig. Hon reagerade även starkt på att svenskar använde farliga kemikalier som ättiksyra i matlagningen.

Jag hoppas att ni som förespråkar mat utan tillsatser och kemikalier lever som ni lär och har ett renrasigt umgänge utan utländska influenser. Jag önskar er lycka till med tanke på att det knappast finns en enda stad utan pizzeria, kinarestaurang eller sushibar numera...

Anonym sa...

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article6664428.ab

Aftonbladet fortsätter att okritiskt förmedla domedagsprofetsior. Här om Taiwan.

Anonym sa...

Att märka en vara ekologisk betyder att man kan ta ut ett högre pris av de du.bo...rna som villigt betalar.

ades sa...

Anledningen till att ekologiskt/organiskt är inplastat är för att dom inte måste besprutas.. All frukt och grönsaker som inte är i plastförpackning blir besprutade med cancer-framkallande gifter och allt möjligt skit..

Så ekologiskt/organiskt ÄR NYTTIGARE för ens hälsa..

Ingvar Sundén sa...

Bananarbetare i Centralamerika har stämt Dole på grund av att kemikalierna (som finns kvar i bananskalen - släng dem i soporna, inte i komposten om du inte vill ha gift i matjorden!) har gjort flera av dem sterila. Bara den vidriga hanteringen av människor är skäl nog att köpa ekologiska bananer, ja att helt förbjuda giftbananerna!

Leif Carlsson sa...

Hej!
Du har missat de senaste 30-40 åren. Själv har jag köpt ekologiskt under så lång tid. Jag tillhör pionjärerna och har efterhand sett hur ett mera ekologiskt odlings- och matmönster sprider sig som ringar på vattnet. Vi kan inte fortsätta med ett jordbruk som förstör möjligheterna för odling och som leder till andra svåra miljöeffekter.

Skeptikern sa...

ades: Har du några forskningsrapporter som visar att ekologiskt är nyttigare?

Jag har ätit besprutad mat sedan jag föddes och mår prima. Samma sak här, har du någon länk till forskning som visar att besprutade tomater eller annan grönsak orsakar cancer?

Hur stor blir miljönyttan om varenda liten ekologiskt odlad grönsak måste plastas in???

Leif Carlsson: I ett rikt land som Sverige som dessutom gödslas med EU:s vansinniga jordbruksstöd så är det klart att ekologiskt fungerar alldeles ypperligt. I fattiga länder där folk kämpar dagligen för att få lite mat i magen så kan inte stora skördar gå förlorade för att man inte använde bekämpningsmedel mot parasiter och annat.

Anonym sa...

Tycker hela "Eko-rörelsen" är ett hån mot 1900-talets och troligen historiens mest betydelserike man Norman Borlaug som lade grunden till den gröna revolutionen. http://en.wikipedia.org/wiki/Green_Revolution

Det är nu dags att ta nästa steg och inse att vi inte kommer att klara oss utan GMO i framtiden. Bara monopolsituationer undviks som det nuvarande läget med Monsanto.

/Andreas

Anonym sa...

Tänk på att ekologisk mat bara är ekologisk tills du svalt den, sedan blandas den ju med all annan skit. :)
Bim

Anonym sa...

"Filmen, som handlar om nicaraguanska fruktarbetare och deras rättsliga strid med Dole och bolagets användning av det förbjudna växtgiftet DBCP, väckte tidigt starka reaktioner hos Dole."
http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/stor-advokatbyra-foretrader-bananas-1.920391

http://www.lokaltidningen.net/nyheter/nyhet.php/7735