20 mars 2010

Mycket gnäll på elbolagen - lite gnäll på statenVäldigt många svenskar har blivit tvungna att begära anstånd för sina elräkningar i vinter eftersom de blivit otroligt mycket högre pga kylan.

Att nästan 40 procent av elräkningen består av skatt är ett faktum som få verkar känna till. Staten har ju till och med lagt på mervärdesskatt på energiskatten!

Ovan ser ni en bild som visar hur skattesatsen ökat de senaste 30 åren. Från 3 procent i slutet på 70-talet (då Sverige var ett av världens absolut rikaste länder...) till 35 procent i början på januari 2009.

När jag själv kollade på min elräkning i vintras (den rörliga delen) så var skatten hela 57 procent så jag vet inte riktigt hur statistiken ovan (från Ekonomifakta) har räknats ut. Möjligen har den räknat in nätavgiften, vilket gör att skattesatsen sjunker sett till den totala elkostnaden.

Som vi alla vet är användandet av energi ondska i dess renaste form så räkna med kraftiga skattehöjningar de kommande åren. Att subventionera vindkraftsmonstren i Norrland kommer kräva skattesatser som får dagens 57 procent på elräkningen att blekna i jämförelse.

4 kommentarer:

Med örat mot rälsen sa...

Så hade Gunnar Sträng mage att försöka läxa upp Astrid Lindgren när hon fick 106 % i skatt. Jag tror våra politiker är lite väl pengakära...

HCA sa...

Vi är så vana att bli fullständigt r*vkn*****de så vi reagerar inte på alla dessa extrema skatter och avgifter vi tvingas betala..

Har man en lön på 30 000:- så är det kring 32 000:- som gått till "ataten".
Arbetsgivaravgifter, sociala avgifter, skatt, moms, miljöavgifter mm mm..

Hur det ens är möjligt att missköta en ekonomi med dessa groteska inkomster så man måste ta fantasiistora lån övergår mitt klena förstånd.
Å dessa muppar går folk frivilligt och rötar på att de ska "styra" vårt land..

Undrar om en chef över ett företag som gjorde på det viset skulle vara kvar länge...:)

Anonym sa...

Är det någon som vet hur mycket man subventionerar vindkraften här uppe i norrland. Vi kommer inom några år att ha snurror överallt i vår tidigare)så vackra natur.

Anonym sa...

Tänk om politikerna skulle våga komma ut och berätta för folket vad vi egentligen betalar i skatt, vilket liv det blivit.

Först betalar man skatt på inkomst, vilken är högst i världen, sen kommer en moms på allt man köper, vilket också är grymt hög, bensinen är nästan bara skatt, elen kommer från staten (nästan all el i alla fall) som kan ses som en skatt och sen moms på den skatten.

Så det är ett under att vi har nära majoritet som vill rösta för ännu mer skatter i detta land... Helt sjukt.