28 mars 2010

Firades Earth Hour på våra sjukhus?Världsnaturfonden är ju som bekant en organisation som drabbats av totalt hjärnsläpp och ingen kunde väl undgå deras hyllning till mörkret igår kväll. Jag undrar om Idiot Hour firades på de svenska sjukhusen? Någon som känner till en förlossningssal som släckte ner, en neonatalavdelning som släckte ner eller en akutmottagning som släckte lamporna i operationssalen?

Varför inte? Vi måste visa politikerna att vi menar allvar. Klimatmålen skall uppnås. Fossila bränslen ska fasas ut och ersättas med ... (fyll i valfri imaginär energikälla här)... Det här med elektricitet är en lyx som vi har haft alldeles för länge!

2010 SKA bli året då vi en gång för alla återgår till den era i människans historia som minsann var klimatsmart.

MEDELTIDEN

(som för övrigt beskrivs som The Dark Ages på engelska)

4 kommentarer:

HCA sa...

Jag undrar mest över hur man ska få de tafatta, godtrogna, okritiska och ofta rent dumma svenskarna att bli förbannade, då det är ett regelrätt folkuppror som kan ha chansen att förändra till det bättre.

Men, med en befolkning som bara sväljer allehanda skattehöjningar och efterkommande försämringar, så är väl det knappast troligt att det sker.

Vi får kanske det vi förtjänar helt enkelt?

Jesper sa...

Bra liknelse! I framtiden drivs naturligtvis respiratorer m.m. med enbart energi från örnhackare. Att de står stilla när det är kallt får man stå ut med för att rädda klimatet. Färre människor är trots allt ett av miljöorganisationernas främsta mål.

Skeptikern sa...

Jesper: "Örnhackare" :)

Jag undrar hur många läkare som vill att livsuppehållande medicinsk utrustning drivs med elektricitet från vindkraft. Om det inte blåser, ja då stannar respiratorn. Sorry men nu har vi klimatmål som ska följas och då får det bli som det blir. Dör det en och annan människa, so be it!

HCA sa...

"Birdchopper":
http://www.youtube.com/watch?v=8NAAzBArYdw&feature=related
Finns även en längre version där de försöker rädda fågeln (en gam?)..

Dock är detta ett sidospår egentligen. Det viktigaste är ju att göra känt hur extremt opålitlig vindkraft är, och att det krävs en enorm överkapacitet för att hålla en godtagbar lägstanivå för oss alla.

Dag-för-dag är det extrema skillnader, och eftersom man inte har ett bra sätt att lagra energin från bra dagar, så är just den jämna energitillströmningen A och O, om vi nu ska ha samma standard som nu dvs.
Men, iom att man propagerar för elbilar bl.a., så är ju tanken att det ska bli mer åtgång av el, samt såklart de naturliga ökningen av människor.
Effektivisering inom vissa områden kanske håller nere uppgången något, men inte allt.

Ser man då på Maud´s älsklingsalternativ vindsnurror(som delvis kan bero på hennes sons inblandning i Piteå-parken?), så har de visat på minst sagt oroväckande instabilitet.
Gå in varje dag på vindstat.nu och kolla produktionen dag-för-dag. och bli varse att det kan gå från 5% till 25% verklig effekt (räknad från installerad effekt) från måndag till tisdag exempelvis.

Januari 2010 var effekten totalt 21,29%, och Februari 17,81%. En skillnad på 3,48 %-enheter, eller mer rätt så var det 19,54% bättre i Januari...
Vad skulle ske om det i verkligheten skiljde så enormt mycket som nästan 20% i tillgången från månad till månad (dag-för-dag har ännu värre siffror)?

Någonstans måste man kapa åtgången.
Det blir inte industrin...
Inte samhället (skolor, sjukhus osv)...
Inte vissa arbetsplatser...
Kvar är våra hem, och mindre (för samhället) viktiga företag som kopplas bort helt enkelt..
Sen får vi vänta på att det blåser alt blåser mindre för att vi ska kunna få el, eller så får vi vänta tills några företag stänger för dagen.
Oavsett så måste man komam på fiffiga lösningar så att larm, kylskåp, frys, uppvärmning osv osv funkar utan el... Om vi nu ska ha sådana moderniteter framgent öht..

Alternativet är ju att ha en monstruös överkapacitet. För att säkerställa att vi har det som idag, så är det någonstans i trakterna kring ratiot 8-1 tror jag.
Det krävs alltså åtta verk á 30 miljoner för att man ska kunna garantera en verklig effekt räknat på ett verk.

Eller så gör man som Fortum gjort reklam för, och minskar effekten på vattenkraften med samma mängd som man bygger ut vindkraften. När vinden mojnar, så krämar man ur mer ur vattnet...
Fler än jag som ser den totala hjärnsmältan med den lösningen?