5 maj 2008

Apropå utsläppVulkanutbrott i Chile häromdagen. Naturens krafter är onekligen mäktiga.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket blir det i koldioxidskatt för den vulkanen? Någon här som kan räkna ut det? :)

Skeptikern sa...

Anonym: Det blir nog en ansenlig summa!

Kjell G. Holmsten sa...

Jävlar nu har den snyltat på våra koldioxidutsläpp, nu måste vi höja skatten så vi får ner våra utsläpp - hur många vulkaner lyssnar på det? Då måste vi bomba dem!

Anonym sa...

SR Ekot 05:25 | torsdag 8 maj 2008
Vulkanutbrottet kan pågå i månader - ...På tisdagen, efter en serie nya utbrott, sträckte sig den kompakta pelaren av het aska 30 kilometer upp i rymden.
/ Steve

Anonym sa...

Holy Smokes BatGoreMan!
To the Taxmobile!

Anonym sa...

Chaitén ligger innanför Chiloé-ön, en bit söder om Puerto Montt, där järnvägen från Santiago slutar. AccuWeather har bilder, inte helt nya, men de visar ju omfattningen. Röken når upp i stratosfären, vilket innebär att detta får konsekvenser för temperaturen även på längre sikt.
(Lite norrut ligger Fiordo Reñihue -- det finns alltså "fjordar" även i Chile!)
/ Steve

Anonym sa...

Askmoln från vulkanen Chaitén finns nu över sju provinser i Argentina, och även över Falklandsöarna. American Airlines och United Airlines ställer in sina flighter från Buenos Aires till USA, för att inte drabbas av problem från askmoln på ca 3500 m höjd. Inrikesflighterna till sydligaste Argentina, Patagonien, har också stoppats tills vidare. I provinsen Chubut, rakt öster om Chaitén, är boskapen drabbad: 2 av totalt 4,7 miljoner nötkreatur har fått problem p.g.a. askan. Källa: La Gaceta, Tucuman, 9 maj.
-- La Nacion, Santiago, visar (nederst) på satellitfoto hur askmolnet, som först rört sig österut, sedan svängt mot nordväst, så att även Santiago drabbas en del.
/ Steve

Anonym sa...

I området i Patagonien (Argentina) som direkt drabbas av Chaiten's utbrott bor många walesare, som fortfarande håller kontakt med det gamla landet. Därför kan icWales berätta att man har det svårt. Det är som efter ett snöfall -- men med aska i stället för snö. Luften är full av askpartiklar, så man måste bära ansiktsmask. Ute i byarna måste man dricka vatten på flaska; boskapen börjar dö av aska i luft och vatten. Man är nästan isolerad från omvärlden: Flygplatsen (Esquel) är stängd, och vägarna svårframkomliga p.g.a. askan. På andra sidan Anderna i Chile har området kring Chaiten och Futaleufu evakuerats; några envisa boskapsägare håller sig kvar, men ska nu tvångsevakueras, enligt regeringen.
-- Det som en klimatskeptiker vill jämföra med är naturligtvis Mount Pinatubo i Filippinerna, och dess utbrott 1991 som för en tid kylde ner världen.
-- Man hade kanske också väntat sig att svenska media skulle rapportera när chilenos drabbas hårt i det gamla landet... Men nej.
/ Steve

Skeptikern sa...

Steve: Än så länge så går det inte att förklara vulkanutbrott genom att skylla på mänsklig påverkan. Cyklonen i Burma däremot har Al Gore redan skyllt på människan.

Jag undrar om IPCC:s datormodeller räknar med vulkanaktivitet i sina datormodeller...

Anonym sa...

På spanskspråkiga bloggen Nuestro Clima, baserad i Chile, kommer just nu först satellitbilder från södra Burma / Myanmar, före resp. efter cyklonen.
Därefter följer två texter om Chaitén, med satellitbilder, imponerande foton och några YouTube-videos:
http://www.nuestroclima.com/blog/?p=1003
http://www.nuestroclima.com/blog/?p=995
Bilderna i den första finns i lite bättre återgivning på Flickr
Man ser bl.a. hur vackert landskapet är, här i Chiles sydliga "Región de Los Lagos".
/Steve