28 maj 2008

Expressen målar upp en hotfull framtid


Surfade in på Expressens hemsida för att få lite balanserad information om klimatförändringarna. Möttes av följande rubriker:

"Arktis kan bli ett nytt Mellanöstern"

"Klimatförändringar kan framkalla mördarcornflakes"

"Kalfjället är på väg att försvinna"


"Båtsemestra klimatsmart"


"Klimathotet kan orsaka håravfall"


Klimatförändringar har verkligen blivit universalförklaringen för snart allting som händer på den här planeten och vi ska hela tiden varnas för än det ena än det andra. Varnas varnas varnas.

För att sammanfatta detta så vill Peter Eriksson från Miljöpartiet förhindra att människan använder naturtillgångarna i Arktis. Han varnar för att det kan bli krig och oroligheter som i Mellanöstern. Jag vet inte riktigt vem som skulle orka kriga i Arktis. Mig veterligen snittar medeltemperaturen - 15 grader under året och under början av året snittar temperaturen - 30 grader. Som vanligt finns det ingen logik i Erikssons uttalanden. För ett par år sedan ville han straffbeskatta stadsjeepar för att rädda klimatet - samtidigt som han själv körde en fet Hyundai Santa Fe...

Australiensiska forskare varnar för att klimatförändringar kan leda till att majs kommer innehålla så mycket toxiner att vi kort sagt kommer dö under frukosten av mördarcornflakes...

En professor i naturgeografi, Leif Kullman, varnar för att Sverige snart inte har något kalfjäll kvar på grund av klimatförändringarna. På 100 år har nämligen trädgränsen flyttat sig 200 meter uppåt. Han talar om en temperaturökning på 3 grader fram till 2100 och avslutar sitt resonemang med:

"Det finns ingen naturlig klimatmekanism som kan förklara det här. Den måste bero på oss människor"

Leif Leif Leif. Det har legat ett kilometertjockt istäcke över Sverige för ett par tusen år sedan. Det istäcket är borta. Om en flyttad trädgräns på 200 meter över en 100-årsperiod inte kan ha naturliga förklaringar så borde rimligtvis det mirakulöst försvunna istäcket ha trollats bort av utomjordingar.

Sedan tipsar Expressen om att åka båt klimatsmart. Jag blir så trött på att allt som är miljövänligt numera är klimatsmart. Skorven kostar 900 000 kronor och är en hybrid med el och dieselmotor. Jättebra naturligtvis men effekt på klimatet?... Ett ord: roddbåt.

Avslutningsvis så orsakar klimathotet håravfall. I artikeln nämns inget om klimatet dock, utan en engelsk studie som visar att luftföroreningar kan orsaka håravfall. Ämnet låg ändå i närheten av planetens klimat trodde nog Expressen och slängde in Klimathot i rubriken för att varna oss.

I anslutning till alla artiklar får läsarna testa hur stora miljöbovar de är. Vi är numera alla bovar, på ett eller annat sätt. Stort tack till Expressen för att ni klargör detta i varenda artikel om klimatet...

11 kommentarer:

Peter sa...

Mkt underhållande läsning... mest underhållande var dock din inledande mening: "Surfade in på Expressens hemsida för att få lite balanserad information om klimatförändringarna"..
Lysande ironi!! :)

Mårten sa...

venm skulle förresten sakna kalfjället?

I veckan ondgjorde sig en kund att det var klimatförändringarna som orsakat översvämmning i hans källare... kvällstidningarnas fördumning av folket fortsätter oavtrutet.

Gammal Hårdrockare sa...

Intressant blogg och ja, jag håller med dig!

Natrix sa...

Jag tror trädprofessorn är samme man som på 80-talet varnade för att om den fjällnära skogen höggs ner så skulle kalfjällsytan växa eftersom klimatet försämrats så att en föryngring bleve omöjlig. Om klimatet ändras är det ju inte så konstigt att en biolog följer och skildrar förändingarnas följder. Vad som förvånar mig lite är sensationsmakeriet.

Skeptikern sa...

Peter & Hårdrockaren: Tack :)

Mårten: Översvämning i källaren pga klimatförändringar. Man baxnar!

Natrix: Exakt, man förvånas över ett sådant uttalande från en professor, som borde veta bättre.

Christopher E sa...

Jag har också reagerat på ordet "klimatsmart" som hörs i tid och otid numera.

För mig är inte smart ett ord jag förknippar med all den idioti som väller oss i klimathysterins tidevarv.

Kjell G. Holmsten sa...

Professor är väl ingen "kunskapstitel" den blir man väl tilldelad. Politiskt eller opolitiskt?

Anonym sa...

Steve sa...:

Inte bara SUV-ande miljöpartister i Sverige...
I UK har "den inflytelserika Environmental Audit Committee" krävt att ransoneringskort ska införas för köp av bensin, flygbiljetter och hushållsenergi. Detta är nämligen bästa sättet att få ner CO2- förbrukningen utan att det drabbar de fattiga. Alla ska få ett kreditkort och en årlig "carbon allowance" att köpa för. När man köper bilbränsle, flygresor eller energi belastas kontot. En liter bensin räknas som 2.3 kg "carbon", 1,3 miles flygresa som 1 kg "carbon". Att köpa bensin utan att betala med kort blir kriminellt och bestraffas hårt.

Den som inte använder hela sin årsranson får sälja sitt överskott till någon annan. Priset ska styras av marknaden, och transaktionerna utföras med hjälp av ett "specialist- bolag".

Parlamentsledamöterna, som leds av Tim Yeo, Conservative, säger att förslaget skulle minska växthusgasutsläppen effektivare än "gröna skatter", green taxes.

Källa: Daily Mail 27/5. Charles Krauthammer, kolumnist i Washington Post, bekräftar att Mr Yeo & Co faktiskt har lagt fram detta förslag: "Carbon Chastity - The First Commandment of the Church of the Environment". Det är inte ett försenat aprilskämt.

Anonym sa...

Steve sa...:

Direkt ur hästens, f'låt, åsnans mun denna bekräftelse på UK-konservativ framtidsplanering:

Welcome to the Environmental Audit Committee's website

The Committee's report: Personal Carbon Trading published today (May 26), which looks at the concept of allocating individuals an allowance of marketable carbon credits, urges the Government to lead and coordinate further research into personal carbon trading. . . .

Personal carbon trading would allow individuals to surrender their credits as they made certain purchases that resulted in emissions, such as electricity and fuel. Those who needed or wanted to emit more than their allowance would have to buy extra credits from those who could emit less than their allowance, thus rewarding low-emitters.

Christopher E sa...

De har talat ett tag om det här med personliga utsläppsrätter i UK rätt länge nu.

Men det anses att idén är dödfödd nu när väljarna börjat att massivt rösta bort klimattokiga politiker som vill förstöra hushållens ekonomi med miljöskatter i olika former.

Tur är väl det, för dessa ransoneringskort är det mest totalitära och osmakliga ingreppet hittills i hela denna hysteri.

Anonym sa...

Heder åt dig som har denna blogg! Jag ger ***** 5 Stars.