20 november 2008

Pär Holmgren har skrivit en kokbokSamtidigt som klimatet på jorden befinner sig i en kylande trend sedan flera år tillbaka så varnar Pär Holmgren för att den varmare trenden (!) kommer leda till sämre skördar och elände. Nu har han krafsat ner en kokbok tillsammans med två andra personer med klimatsmart mat. Titeln är (trumvirvel).... "Mat & Klimat".

Stockholm City, som använder prefixet "klimat" i nio av tio artikelrubriker, är inte sena med att ge gratis publicitet. Ni ser själva rubriken på bilden ovan. Att vara klimatbov är inte bara att åka på semester utan också att äta mat. Särskilt kött.

Holmgren ger oss rådet att kraftigt reducera vårt intag av kött, ja egentligen vore det bättre om vi alla blev vegeterianer. Det är som sagt "mer hållbart" att äta mindre kött.

"Att byta ut en köttmåltid i veckan mot en vegetarisk gör mycket. Viltkött är koldioxidneutralt, gris och kyckling är i allmänhet bättre än nötkött och välj kött som är producerat i Sverige – helst kravmärkt"

Där har ni koldioxiden igen...

Vi ska också köpa närodlad mat. Lycka till med skördarna i Sverige om vi går in i en liten istid.

Sverige importerar också mat från andra länder men det är också dåligt för då måste ju maten transporteras. Transporter är inte bra för det påverkar klimatet.

Och så fortsätter det. Jag blir så förbannat trött på det här dravlet. Precis allt man gör i sitt liv ska beskrivas i termer av klimatpåverkan. Vart ska det sluta? Finns det någonting kvar som man kan göra utan att utmålas som en klimatbov?

I helgen blir det oxfilé och ett vin som transporterats ända från Australien!

17 kommentarer:

Anonym sa...

Bon appetit, skeptikern!

Mvh Labbibia

Magnus A sa...

Bra!

(Noterar att Pär inte vet att utredning av ekologisk odling, KRAV, visat att den ger större koldioxidemissioner än konventionell odling. Pärs slutsats påminner om politikers envisa tro på källsortering som bra för miljön, trots att forskning alltid visat motsatsen. Men Klimatet är iofs en feelgood-grej för de som mår bra av att skrämmas och skrämda som söker minska rädslan, så fakta är ovidkommande för Pär...)

Jonas sa...

Om Pär är det synd för han vet inte bättre.

Anonym sa...

Det är intressant att både P. Holmgren och Ch. Azar har ordet makt i sina boktitlar.

Makten över industrisamhällets kollaps ...
Makten över debatten ...
Makten över politiken...
Makten över energikällorna ...
Makten över utsläppsrätter ...
Makten över forskningen...
Det är mycket maktintressen i klimathysterin!
/ A

Anonym sa...

När jag var i skolåldern, på fyrtiotalet, så gjorde vi små racerbilar som vi körde med... Vågar jag säga det?
Sifontuber...Alltså CO2.
Säg för tusan inget till Pär!!! Jag har nu så dåligt samvete så jag mår dåligt.
Jag följer nu Skeptikerns exempel och sätter i mig en pava australiskt vin för att inte gå under helt.
Skål! Skeptikern
JR

Anonym sa...

Helt fantastiskt korkad artikel av nollan PH!

"Maten är en del av det system som reglerar vårt klimat..."

Man finner inga ord....

J.A

kompis_en sa...

Det känns som Pära kommer få "äta" upp den boken....

Magnus A sa...

Kan vi inte ge ut en CO2-maximerande receptbok?

Vi är ju inte de som vill typ häva ut många gånger mer CO2 än nu, så att t ex haven riskerar att spädas ut med mer än 0,5-1 procent CO2. Men för hälsans skull är det ju bra att festa till det ibland, och att i den emotionella verksamhet ätandet är släppa loss lite är nog också nyttigt. Sköna CO2-maxade rätter för brunbjörnens skull under kommande lilla istid.

Redan en baksidestext! Hör av er förlag. Jag har emissions-rika grilltips!

Anonym sa...

Jag tänkte mig kött till söndagsmiddag, till detta vin. Är själv övertygad om att just denna kombination är bäst för klimatet, mitt och andras. Bon appettit.

Skeptikern sa...

JR: Hur kunde ni använda CO2 i lådbilarna. Förstod ni inte vilken katastrofal effekt det skulle ha i framtiden!!!!???? ;-)

Anonym i slutet: Det finns en hel del fina viner från Sydafrika också. Mycket lång transportväg också :)

Leif sa...

Annars kan jag, helt seriöst, rekommendera vin från Argentina. Mycket undervärderat m.a.o. mycket kvalité för hyfsad peng.

Anonym sa...

Hej igen Skeptikern.
Nej, vi förstod inget alls på den tiden.
Tavk vare ditt råd med pavan så har koldioxidångesten lagt sig och jag mådde rätt bra tills jag slog upp tidningen i morse. En hel klimatsida från Svenska kyrkan.
En gång för några år sedan uttalade sig postchefen som hade kommit på en alldeles strålande idé ungefär så här: “Posten skall återgå till sin kärnverksamhet. När folk ser postens symbol så skall de veta att, här kan man skicka brev, här kan man hämta paket, här kan man köpa frimärken… osv.
Jag skrev till Göran Person och undrade om de anställt en halvidiot som postchef. Detta är ju sådant som folk vetat i fyra hundra år.
Nu vill kyrkan förändra världen och nu i helgen är det klimatets tur. (Varför skall alla klampa in på mitt område?)
Jag tycker att kyrkan borde återgå till sin kärnverksamhet och tala om för folk att: när ni ser ett kyrktorn så skall ni veta att, här kan ni be böner, här kan ni sjunga psalmer, här kan ni skänka kollektpengar… osv.
Ock när det gäller WWF så borde de också återgå till sin kärnverksamhet och sluta att hyra ut isbjörnar.
Likaså Pär Holmberg. Han slogan borde bli. När ni ser mig så skall ni veta att: nu blir det varmt och gott, nu blir det storm och cykloner, nu kan ni bada året runt… osv. Och sluta att skriva idiotiska kokböcker.
JR

brodeur sa...

Apropå stollar

kolla in denna

http://www.expressen.se/vader/1.1379754/ny-prognos-vintern-blir-rekordvarm

Desperationen sprider sig bland alarmisterna, hur vore de om de tog sig en titt på temperaturen i verkligheten. Det lär inte bli särskilt varmt i vinter. Det har inte blivit varmare på de senaste 10 åren och plötsligt så skall det bli "rekordvarmt".

Skeptikern sa...

Leif: Måste erkänna att jag aldrig smakat ett argentinskt vin. Ska definitivt kolla upp det nästa gång jag är på bolaget.

JR: Kyrkans masstapp av medlemmar kanske kan stoppas om de tar till det närmaste religion de kan komma, klimathotet. För egen del skulle jag vilja starta bloggen religionsbluffen också men jag har inte tid.

WWF har för länge sedan förbrukat sitt förtroende. Jag var medlem när jag var liten och då låg fokus på utrotningshotade djur. Nu ligger fokus på gulliga djur (isbjörnar) som är långt ifrån utrotningshotade.

linn sa...

Klimathotet är ingen sanning men inte heller en bluff. Jag kommer definitivt kolla i denhär kokboken. Men man behöver ju inte leva efter den som om de vore en bibel..

Anonym sa...

men snälla ni har ni något fel?

Skeptikern sa...

Anonym: Nix, har du?