13 november 2008

...och SVT drar igång en ny klimatserie

Sveriges Television börjar sända serien "2020" nästa vecka. Så här står det på hemsidan:

"Domedagsprofetiorna har duggat tätt på senare tid. Klimatförändringarna är den största utmaning som mänskligheten stått inför. Utfiskningen, övergödningen, sopbergen och oljan som håller på att ta slut. I tidningarna dyker nya ord som klimatångest upp. Det kan kännas som att ansvaret för att lösa världsproblemen ligger på den enskilda människans axlar. Vem tappar inte modet inför den utmaningen? I programserien 2020 söker programledaren Anders Nord upp de människor som har en idé om hur vi ska bära oss åt för att klara utmaningarna. Anders besöker visionärer och experter inom olika områden och frågar hur det borde se ut år 2020.

- Det är livsfarligt om folk tröttnar på klimatdebatten och alla pekpinnar om lågenergilampor och att man ska cykla till jobbet. Jag vill förmedla en positiv känsla. Det går! Vi klarar det, säger Anders Nord, programledare för 2020.

Visst är det lätt att tappa hoppet. Men det finns människor som istället ger sig i kast med att lösa problemen. I programserien 2020 söker Anders upp de människor som har en idé om hur vi ska bära oss åt för att klara utmaningarna. Det handlar om massvis med små och stora förändringar som måste göras för att vårt samhälle och våra liv ska bli hållbara. Anders besöker visionärer och experter inom olika områden och frågar hur det borde se ut år 2020.

- Jag hoppas att folk som tittar på 2020 ska se lite ljusare på framtiden. Massor av skarpa hjärnor jobbar på högtryck för att hitta miljövänliga lösningar och nya energikällor, säger Anders.

Vi får väl se vilka slags tips det blir, vilka experter som tillfrågas och vilken utgångspunkt programmakarna har. I artikeln om programmet finns ett klipp med Johan Ehrenberg som berättar om solpanelernas förträfflighet. För att driva elen i köket har han köpt en solpanel för 80 000 kronor. Som sagt, jag vet inte vart det barkar med den här serien men något positivt kanske kommer fram...

8 kommentarer:

drömmare sa...

Om bara snön kunde komma och liksom pojken i danska sagan säga att Kejsaren är naken; Manifestera klimatbluffen.

Peter sa...

"Klimatförändringarna är den största utmaning som mänskligheten stått inför. Utfiskningen, övergödningen, sopbergen och oljan som håller på att ta slut."

Exakt vad är det de åsyftar i meningen ovan...först målar man upp "klimatförändringarna" som den största utmaningen och sen hipp som happ slänger man på lite till..?? Att oljan tar slut är ju dessutom en viss motsägelse mot att de hemska och skenande co2-utsläppen leder till vår undergång....? :)

Programserien har för övrigt redan börjat och det var väl ganska svalt klimattjat med fokus på solceller och effektiva hus (avsnitt 1).
Jag hörde dock ingen nämna kostnaden för solcellerna..

En gammal uppgift presenterades, att Sverige köper in mariginalel vilket inte längre stämmer då vi nu har ett överskott på elproduktion.

Johan sa...

Hej!

Jag undrar vad du skulle svara i en diskussion om klimatförändringar med en som arbetar med hållbar utveckling, när han säger att han inte förstår varför jag överhuvudtaget ifrågasätter det hela?! Varför jag överhuvudtaget efterlyser en mer nyanserad debatt, då det inte på något sätt spelar någon roll - är klimatet ett problem så är det och då behövs bara en riktning i frågan!? Som säger att accepterar jag inte det "faktum" att det pågår klimatförändringar, pga av människan, så tänker han inte diskutera med mig överhuvudtaget, för det är ingen poäng. Som säger att det inte finns NÅGOT skrivet av en seriös forskare som motsäger klimatförändringarna, att alla forskare är överens. Och som svar på min kommentar om att det visst finns forskare som påstår annat, så säger han att ja, då är de köpta av någon stor industri eller något... Jag blev helt matt av att prata med den här personen, för fanatismen lyste verkligen över honom och ja, det gick ju inte att diskutera alls - han hade bestämt sig för att det inte finns några som helst naturliga förklaringar till förändringar, att det inte kan finnas andra lösningar på eventuella problem, än de som miljöfanatikerna tror på. I övrigt är den här personen hyfsat vettig, röstar borgerligt (kanske inte spelar någon roll iofs) och ödmjuk i diskussioner (om det inte handlar om homosexuellas rättigheter förstås, då är det ungefär som att tala med samma vägg)... Vad säger man?

Skeptikern sa...

Peter: Visste inte att serien redan börjat. Framgick inte av trailern jag såg häromkvällen.

Johan: Ja vad säger man?!! Du kan ju fråga honom hur klimatet kunde förändras i 4,5 miljarder år innan människan dök upp på scenen. Jag brukar nämna solen i mina argument men det får jag alltid skit för av vissa kommentatorer på bloggen. Varför? Jo, för solen kan ju inte ensamt förklara den gigantiska temperaturhöjningen på en halv grad celcius - PÅ 100 ÅR!.

Tipsa honom om den här bloggen, Climatescam, Moderna Myter, Klimvatsvammel och andra bloggar som finns i min länklista.

Jag vet sa...

peter,

Sverige har de senaste veckorna importerat mellan 1000-3000 mwh varje timme.

3 kärnreaktorer står still.

Slipar sa...

Såg på "2020" här om dagen.
det handlade bla om ett "klimatneutralt" flygbränsle baserat på biomassa!
En forskare här i sverige var visst världsledande på detta,
Hon sa att man inte skulle använda jordbruksmark som nu används för matproduktion.
inte heller skog som används för papper eller träindustri.
och eftersom vi redan i dag återvinner på nästan allt avfall så går det också bort.
...så vilken gröda skulle då bli "framtidens flygbränsle"?
Regnskog? urskog? eller...?

En liten snabb kalkyl visar att om man skulle använda svensk-odlad rågvete och göra högoktanigt bio-flygbränsle av, och sedan köra ett 747 t.o.r till thaliland så kräver detta en areal av knappt 1 kvadratkilometer! och det tar ett år innan det är återväxt igen!
på samma arealmed samma insatser hade man kunnat producerat div mat som skulle mätta 200 000 personer en dag!

Större skala av idioti har jag aldrig tidigare skådat.

Och Gissa vem betalade denna forskning då då? Jo: USA:s försvarsmakt!

hela klimathysterin verkar vara skapad an USA för egen vinnings skull! deras oljetillgångar är ju minimala, och oroligheter i mellanöstern gör dom rädda för att de ska bli utan olja, då måste en global skövling av biomassa till för att trygga usa:bränsletillgång vid ett eventuellt krig eller liknande. men deras areal räcker inte långt, så då lurar de på oss conceptet med etanol.

dessutom kan de använda klimatresonemanget till att trampa ner Kina, så de inte sticker upp och tar över herraväldet som världens största ekonomi.

Bara en liten tanke!

Slipa sa...

En liten rättelse till mitt inlägg!
det blir 2000 000 personer som kunde mättas en dag. (missade en nolla)
ett 747 plan son tankas med 50m3 högoktanigt biobränsle i vardera riktining

varje hektar åker ger 5000kg råg
jag räknar dubbel åtgång av råg dvs 5kg råg ger 1 liter mot vanlig etanol produktion (2,5kg ger 1 liter) så går det åt 1 kvadratkilometer.

man får ut 40 ton potatis på en hektar och på en kvadratkilometer blir det 4000 ton eller 4000 000kg
om varje människa äter 2 kg (det klarar man sej en dag på så räcker det alltså till 2000 000 människor.

Räkna gärna lite själv så du inte lägger ut helt galna siffror. jag är inte mattematiker utan bara bonnpöjk, så odlingen kan jag.

Klas sa...

Johan: Religion har den förmågan.
Religioner skyr Logik som pesten - så man KAN inte resonera med religiösa fanatiker.

"Normalt" religiösa eller troende personer brukar det dock gå att resonera med. Kanske inte alltid att omvända dom, men å andra sidan kanske inte du blir omvänd så lätt heller. Dock kan man hoppas på en större förståelse hos motparten i dessa fall :)

Jag hoppas innerligt att vetenskapen kan ta tillbaka miljöfrågan från religionen !
Alla argument som avvisar "skeptiker" med svepande argument, konsencus,saken är redan avgjord osv är religiösa. Vetenskapliga argument tåls och skall diskuteras, stötas och blötas. Och nya teorier skall granskas, och i vissa fall avvisas eller införlivas med den vedertagna forskningen...

/K