2 november 2008

Statusrapport: Isen i ArktisArktis isutbredning har vuxit stadigt sedan i september och är nu uppe i cirka 9 miljoner kvadratkilometer. En glädjande nyhet såklart men ingen nyhet som svensk media kommer delge allmänheten.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Har du vidare befordrat detta "journalisten" Bojs?

Kanske om vi alla hjälps åt och massmailar detta till henne så kanske hon förstår vinken att det är som vanligt i arktis igen!

/Andreas

Skeptikern sa...

Andreas: Tror nog att Bojs vidarebefordrar mitt mail till papperskorgen men om du känner dig manad så skicka ett mail med en länk! :)

Bengt Axmacher sa...

Jag gissar att kurvan avser isens utbredning i horisontalplanet. Dess tjocklek torde också ha viss betydelse, framförallt vad gäller avsmältningshastigheten på våren och försommaren.
Nu har grafen inte så bra upplösning, men för mig verkar det som att kurvorna för åren följer varandra rätt så bra om man bortser från 2007 och 2008-s minima i september. Kurvorna ligger ju nära varandra, men 2008 tycks ändå vara lägst??
Den som drar några slutsatser av detta borde nog gå om gymnasiet.

Skeptikern sa...

Bengt: Klicka på länken för mer info. För mig visar grafen två saker, dels naturliga trender (sett ur den korta mätperioden) att isutbredningen sjunker ungefär vid samma tid på året och växer efteråt.

Media har bara berättat att isen smälter så varför inte skriva en artikel om att isen växer för en gångs skull.

Magnus sa...

bengt: "men 2008 tycks ändå vara lägst??"

Den gula kurvan är 2007 och den röda 2008 va?

Om man läser pressens rubriker var det nog minst is i år, och i artiklar stod nog det att det var nästan mest is. Detta sedan 1979. Tidigare har det varit så här lite - kanske ingen - is.

När det gäller slutsatser av isförluster på anser var och varannan som kallar sig klimatolog att Arktis ständigt bevisar den värdelösa hypotesen att CO2 sabbar jordens klimat. Borde de gå om gymnasiet?

Jag har aldrig sagt att detta bevisar vare sig det ena eller det andra, men jag tycker det är roligt när Arktis is växer då de som kallar sig klimatologer ser ut som fågelholkar då. Därför kan det vara kul att presentera grafer på "den samarbetsovilliga" isen. ;)

Bengt Axmacher sa...

Med full upplösning på grafen (länken) är det klart för mig att alla linjerna ligger nÄstan exakt på samma ställe just nu. Det står också klart att algoritmen som följs vid beräkningen avser kvadratkilometer, vilket KAN vara vilseledande. Jag hoppas naturligtvis att isen återgår till gamla vanor, men vill inte betrakta det som en triumf för någon. Vi får se hur det går med solfläckarna de närmsta åren t ex. Och se hur kondensationen i moln ev ändras pga föroreningar från kolkraftverken. Det finns mycket att fundera över. Ingen anledning att förhäva sig för någon.

Anonym sa...

Så tröttsamt med ännu ett triumferande utrop: "Isen i Arktis växer!". Om jag minns rätt växte den i fjol också - liksom alla tidigare år. Är det nån som blir förvånad?

Magnus, du läste nog artikeln lite slarvigt. Bl.a. stod det så här:

"However, the scientists are very careful about drawing parallels with the present-day trend in the Arctic Ocean where the cover of sea ice seems to be decreasing.

“Changes that took place 6000-7000 years ago were controlled by other climatic forces than those which seem to dominate today,” Astrid Lyså believes."

Ingen har förnekat att Grönland eller Nordpolen haft mindre is för 7000 år sedan. Än en gång slår ni in redan öppna dörrar.

Vivalavida