20 augusti 2009

Dagens förebild: Bindeshwar PathakDr Bindeshwar Pathak från Indien har tilldelats årets Stockholm Water Prize för skapandet av en renhållningsrörelse kallad Sulabh Sanitation Movement samt för utvecklandet av mer miljövänliga toalettsystem. Se ett inslag om detta på SVT eller läs mer på DN.

Orent vatten och dåligt fungerande avloppssystem är stora problem för över 2 miljarder människor (Källa: FN) och dödar tusentals varje dag.

Världen behöver fler människor som Bindeshwar Pathak. Människor som löser och försöker lösa verkliga problem som skapar mycket lidande. Pathaks uppfinning och drivkraft har hjälpt gott och väl 1 miljon indier att få det bättre. För att fler ska få det bättre är det viktigt att vi använder våra knappa resurser där de gör mest nytta.

Om vi ska försöka göra världen lite bättre så måste vi tänka rationellt och inse att det finns vissa saker som vi inte råder över. Om en liten flicka i Indien slipper bära en hink med avföring varje dag tack vare Pathaks komposttoalett så har vi åstadkommit något. Om vi smäller upp ett vindkraftverk för 25 miljoner kronor, som dessutom står still större delen av tiden, så har vi inte åstadkommit ett jävla dugg.

5 kommentarer:

Snowroller sa...

Detta är min kandidat till ett framtida fredspris. Det är mer berättigat än nånsin Goraklets fjanterier.

Anonym sa...

Röda Korset tyckte jag var en bra idé när du uppmanade oss att skänka pengar.

Tror du den här kan falla fler på läppen: http://www.webaidshop.se/

Gardsiö

HCA sa...

Hur många sådana toaletter kan man få för dessa 25 miljoner?
Hur många liter rent vatten kan man ordna för, tja låt säga kostnaden av tio vindsnurror (250 miljoner)?
Eller hur många bostäder skulle man kunna bygga med hjälp av 2,5 miljarder (10% av den tänkta framtida vindkraftsparken på 10000 verk?
....och vilka formidabla underverk man skulle kunna åstadkomma med 25 miljarder?

(Slängde man dessutom in de styva 45 miljarder staten helt i onödan betalar bankerna i ränta varje år, så skulle man utrotat mycket fattigdom, svält och elände)

Gardsiö, en snabb kommentar bara om RK.
När de skänkt tillbaka den miljard kronor de har i "långfristiga värdepappersinnehav", då kanske jag kan tänka mig att hjälpa dem. Just ja, den miljarden gäller bara Sverige:
http://www.redcross.se/arsboken2008/downloads/arsred2008.pdf

Anonym sa...

Bara en tanke om hjälporganisationer:

Varför ska just de människor som jobbar med att hjälpa andra, jobba utan betalning?

Undrar hur många av er som är kritiska mot t.ex. RK som jobbar utan ersättning för att hjälpa till?

Gardsiö

HCA sa...

Gardsiö, antar att din senaste kommentar är pga mitt lilla förslag?
(lägg till.pdf i länkenjag angav, så ska den funka också).

Vart i det jag skrev ser du att jag påstår att de ska jobba gratis?
Dock är det en del som har fantasilöner i toppen i dessa organisationer, löner som borde sticka i ögonen rejält på alla inblandade. RK hade 496 anställda till en kostnad på 192 miljoner, där två st delade på två miljoner.

Tänk sen på alla pensionärer m.fl. som frivilligt och utan ersättning står med skrammelbössor för att de verkligen tror att pengarna går dit de ska. Det handlar om 40 000 frivilligarbetare, som ser till att rikedomar inte bara delas ut, utan även att de läggs på en växande hög. Deras insats beräknas vara värt 980 miljoner kr.

Läs om igen, min främsta kritik här handlade om den miljard RK har i värdepapper. Varför ska de ens ha sådana tillgångar? Ska dom inte hjälpa svårt utsatta, istället för att "spela" med pengarna?
Hur mycket nytta skulle denna miljard göra tror du?

Mtp att de hade verkksamhetskostnader på 783 miljoner, så innebär det lite grovt att de kunde gjort dubbelt så stor nytta om de avyttrat miljarden. Undrar vilka det är som man nekat hjälp för att istället ha sin stora kista fylld med pengar?