26 augusti 2009

Kontraster och paradoxerRapport hade ett inslag om mannen med svininfluensa som just nu vårdas med hjälp av en konstgjord lunga på ett sjukhus i Danmark. ECMO-behandlingen går ut på att pumpa ut blodet ur högra delen av hjärtat in i en konstgjord lunga som tar bort koldioxiden. Sedan pumpas blodet in i hjärtat igen som i sin tur kan föra ut blodet i kroppen. Syftet är att lungorna och/eller hjärtat ska få vila för att underlätta patientens tillfrisknande. Läs om ECMO på Läkartidningen om ni vill veta mer.

Koldioxid är alltså något helt naturligt som vi människor har i kroppen och som vi andas ut.

Samtidigt i dagens Metro smällde Renault upp en helsida med reklam för sin nya miljöbil. Där är samma gas som finns i människans kropp något miljöfarligt. Så pass miljöfarligt att Renault känner sig tvungna att nämna koldioxid fyra gånger för att banka in budskapet.
(Klicka för större bild)

5 kommentarer:

Snowroller sa...

Får mej osökt att tänka på vad som stod på alla plastpåsar tills för en tid sen. Där stod att plastpåsarna vid förbränning blir helt miljövänliga. De blir till vatten och koldioxid. Den texten är nu borta...

Anonym sa...

Hmmmm.......
Renault är nog den bil som släpper ut minst Co2 av alla bilmärken.
Av det enkla skälet att den står på verkstaden stup i ett! En god vän till mig köpte en. Det misstaget lär han inte göra igen!

Maken till sk-tbil får man leta efter.

Mvh Labbibia

Peter sa...

Man bör naturligtvis omedelbart stänga av pumpen till mannen som är sjuk i svininfluensan. Han är en klimatbov och inget annat!!!
(och klimatet går givetvis före en enskild sjuk som behöver vård, det fattar väl vem som helst?)

:-)

Anonym sa...

Men vilken oerhört dum reflektion! Naturligtvis har ett ämne olika effekter beroende på vilket system det befinner sig i och vilka koncentrationer det handlar om. Bekräftar än en gång styrkan i klimatförnekarnas argumentationsförmåga. Tack för det!

Skeptikern sa...

Anonym: Du verkar inte fatta min reflektion så ingen skada skedd. Japp, koldioxid i för höga koncentrationer är inte bra för människan. Men nu pratar vi miljondelar inte tiondelar.

Tycker inte du att det är lite märkligt att samma gas som vi andas ut beskrivs som miljöfarlig i en bilannons?