27 augusti 2009

En ekologisk undranFråga:
Kan man verkligen kalla blåbärssylten ovan som ekologisk när den som plockat blåbären först transporterats hit med Jumbojet från Thailand?

5 kommentarer:

Snowroller sa...

Samma sak med jordgubbarna och blåbären som marknadsförs av Hemköp under märket Eldorado. De plockas i Sverige, skickas till Polen för paketering och sänds sen tillbaka hit. Ekonomisk härdsmälta!

Skeptikern sa...

Snowroller: Härdsmälta var ordet! Jag måste skriva mer om ekologiskt för det börjar få en allt tydligare lukt av lögner, påhitt och lurendrejeri. Varenda jäkla hylla i butiken är belamrad med ekologiska (asdyra) produkter. Jag undviker dem alla!

I grevenstid sa...

Jag har skrivit om ICAs ekologiska lingon. Det är så djävla dumt och opportunistiskt det här.

Plockföretaget kan KRAV-certifiera annans mark. De tar in plockare från Thailand (det där med Jumbojet har jag inte tänkt på - den var bra) men hur ska man veta att de "ekologiska" bären verkligen plockats inom det certifierade området? Fråga Thailändaren är inte så enkelt.

Anonym sa...

Jag tror inte det är någon ekonomisk härdsmälta. För i så fall hade inte så många företag gjort det, dvs skicka råvaran från ett land till ett annat för förädling, och att den färdiga varan sedan skickas tillbaka till det land råvaran kom ifrån. Man måste komma ihåg att den svenska marknaden är pytteliten.

/Paul W

Erik L sa...

Krav och ekologist handlar om själva produkten framförallt, den ska vara giftritt odlad samt att det inte ska användas handelsgössel mm, om produkten eller dess producenter sedan transporteras har ingen betydelse. Tänk själv om en arbetare på Scan reser till Thailand en gång om året, ska det "co2 utsläppet" då räknas in i köttet? Nää!

Men det sättet att räkna berättigar faktiskt till den nya "klimatmärkningen" som tydligen är på gång. då ska man räkna in co2 utsläppen av alla transporter mm och även andra växhusgaser såsom metan av pruttande och idisslanse djur. och....var det det du ville ha?

Och förresten så är väl egentligen alla blåbär ekologiska...dom besrutas ju inte i skogen direkt.

Själv köper jag vissa ekologiska produkter tex: banan, paprika, druvor och mjölk. men andra eco produkter ofta är rena hyckleriet. så det är inget enkelt val.

Det sjuka med systemet är att producenten till nästan 100% ersätts för den ökade kostnaden som tex krav utgör via statliga bidrag, och då borde alltså KRAV podukter ha samma pris som konventionellt odlade produkter i butikshyllan? men icke! vem tar mellanskillnaden då? först ska vi alltså betala detta dyrt med skattepengar bara för att sedan köpa den då extra dyra produkten i affären! Usch, vad lättlurade politeikerna är egentligen.