29 augusti 2009

Kors i taket - solen påverkar klimatetSnowroller tipsade om den här artikeln i Svenska Dagbladet. Jag höll på att trilla av stolen när jag läste det helt galna påståendet i rubriken:

"Solens aktivitet påverkar klimatet".

Oroa er dock inte, artikeln är försedd med en disclaimer: "Deras forskning ifrågasätter inte att den uppvärmning som pågår nu beror på människans utsläpp av växthusgaser."

Så klart att forskarna inte får ifrågasätta AGW-teorin. Om de gör det så ryker forskningsanslagen snabbare än de hinner säga "hockeyklubba".

Det är fortfarande fascinerande att människans futtiga koldioxidutsläpp får en mer betydelsefull roll än vår närmaste stjärna när det gäller klimatet. Baltscheffsky har fortfarande inte skrivit något om molnbildningen på jorden, något som vida överstiger effekten av koldioxid för vårt klimat, men det är nog bara en tidsfråga innan Svensmark får några rader på vetenskapssidorna han också. (självklart med disclaimern ovan så att inte läsarna kommer på andra tankar).

Maggie har också nämnt denna artikel samt tagit upp originalet.

6 kommentarer:

Martin sa...

Hej

Jag är en stark förespråkare för det fria ordet och vikten av en diskussion för att komma till de riktiga slutsatserna. Men du för ju inte ens en diskussion, du är bara hatisk och trångsynt. Jag är själv allätare men efter ha läst ditt inlägg ska jag bli en helylle vegetarian. Ner med köttindustrin! Rädda klimatet från idisslare som du. Kram!

Skeptikern sa...

Martin: "Hatisk och trångsynt"? Är det trångsynt att påstå att klimatet påverkas av fler saker än människoproducerad koldioxid?

På AGW-sidan har det pratats om klimaträttegångar för oss som ifrågasätter klimathotet. En engelsk debattör skrev att flygbolagschefer borde mördas och skeptiska forskare har liknats vid nazister. Vet inte om jag är lika hatisk...

Amanda sa...

Tänk om cirka 5.5 miljarder år när solen blir en röd jätte och jorden antagligen kommer att slukas och brinna upp i evigheten, då kan man snacka om att det kommer att bli varmt. Kanske ser man en liten klimathysteriker som skriker något om att det faktiskt också blir varmt av koldioxid innan vi alla blir en härlig påskabrasa!

Anonym sa...

Nästa år kommer Svensmarks teori förhoppningsvis att testas på CERN om det inte blir uppskjutet. Så stod det i hans bok "De kylande stjärnorna".
Kalle

Skeptikern sa...

Kalle: Vi får hoppas att inga (politiska) hinder kommer i vägen för Svensmark. Han har fått slita hårt för att få sina forskningsanslag och möjligheter att testa sina teorier.

Amanda: Exakt! :)

Per-Erik Hedén sa...

Det har kommit ut en ny bok: "Global nedkylning" som kan beställas för 180 kr på följande länk
http://www.bokus.com/b/9113021214.html