9 januari 2010

Betydelsen av energiI kalla tider som dessa börjar många förstå hur avgörande det är för vår överlevnad att ha tillgång till energi. Delar av den svenska kärnkraftsproduktionen är inte i drift för tillfället, vilket är en bidragande orsak till att elpriset på Nordpool stigit kraftigt den senaste veckan. Den kommande elräkningen kommer för många människor vara avsevärt högre än normalt. Men framgent, när politikernas klimatåtgärder börjar implementeras, så kommer denna höga elräkning bestå för mycket lång tid framöver.

I media har det pratats mycket om kärnkraften för att få energi i detta kalla Sverige. Ingen har pratat om vindkraft eller solkraft som det räddande energislaget under rådande köldknäpp...

Jag undrar hur det kommer gå för Sverige om vi går mot ett kallare klimat samtidigt som politikerna avvecklar i stället för att bygga ut kärnkraften. Vi får väl importera elen från Finlands nybyggda och högeffektiva kärnkraftverk.

Eller så blir det till att göra åkarbrasor, sova sked eller gnugga händerna snabbt mot varandra :)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lyfter på hatten för en mkt bra och underhållande artikel. =)
Mvh/Hans

Osynlige Mannen sa...

Åja, av den nuvarande elförbrukningen på 25 GW pyntar vindkraften med 0,2 GW. Det är ju, eeeh, alltid något. Det är inte utan att man förstår varför Don Quixote kämpade mot väderkvarnar. Han gillade väl inte sådan hypermodern, högeffektiv och pålitlig teknik. Vilken bakåtsträvare!

Skeptikern sa...

Hans: tack :)

Osynlige Mannen: Den store Ohly sade som bekant att kärnkraft är gammaldags. Ett uttalande som jag fortfarande skrattar gott åt.

Anonym sa...

När elräkningen skjuter i höjden måste väl människor som drabbas dra politiska slutsatser - typ Miljöpartiet kanske inte är så kul ändå...eller?

Anonym sa...

Ohly är riksdagens mest bakåtsträvande politiker, verkligt gammaldags faktiskt.

Johnny sa...

Om våra kraftsbolags direktörer vore smarta skulle de göra som Al Gore och skrämma skiten ur svenska folket genom att fixa till ett strömavbrott på några dagar eller veckor så folk fick frysa röven av sig ett tag och då jävlar skulle svenska folket skrika efter mera kärnkraft nu.