16 januari 2010

Haiti - en parallell till det politiska hycklerietTragedin i Haiti är det ingen som har undgått att läsa om men jag har funderat en hel del kring denna händelse. Eftersom det här är en blogg som handlar om klimatbluffen och de groteska felprioriteringar som världens politiker ägnar sig åt så går det naturligtvis att dra paralleller till en naturkatastrof som ingen kunde göra något åt.

En stor förklaring till att Haiti drabbades så hårt var ren och skär fattigdom. Haiti är ett av världens fattigaste länder och saknar helt enkelt resurser för stabilare byggnadskonstruktioner, infrastruktur, sjukvård, beredskap och allt annat som rika länder har tillgång till för att möta naturkatastrofer. Ju rikare ett land är desto bättre kan det hantera händelser som dessa. Hade en liknande jordbävning drabbat Japan så hade landet förmodligen kallat på hjälp men aldrig i sådan omfattning som den hjälp Haiti är i behov av.

För att dra en parallell till klimatpolitiken, och det här har jag skrivit mycket om, så måste vi förstå att tillgång till energi och elektricitet är a och o för att ett land ska bli rikt och höja sin levnadsstandard. Fattiga länder har inte många alternativ att välja på annat än fossila bränslen. Det är just detta energislag som västvärldens politiker och miljöorganisationer arbetar febrilt för att avskaffa, inte bara i sina egna länder men självklart i de fattiga länderna som knappt har någon energiframställning att tala om.

Klimatbistånd är ett begrepp som dykt upp. "Här får ni lite pengar till solpaneler och annat. Nåde er om ni börjar borra efter olja!". Bistånd skapar inte välstånd. Snarare tvärtom eftersom det mesta som Sida skeppar iväg hamnar i korrupta politikers fickor, för att finansiera krig och annat vidrigt.

Och det här med pengar. Läs det här noga nu:

FN vädjade för att få in 550 miljoner dollar till hjälparbetet på Haiti.

Vet ni hur mycket OECD-länderna betalade i jordbruksstöd under 2008?

265 miljarder dollar.

Inom vilken slags näring tror ni fattiga länder enklast skulle kunna börja exportera och bygga välstånd?

Jordbruksprodukter.

Samma politiker som står och pratar om hur viktigt det är att hjälpa till på Haiti är också ansvariga för att fattiga länder som Haiti förblir fattiga. De får inte exportera produkter där de har en komparativ fördel och snart kommer de heller inte få använda fossila bränslen för att få livsnödvändig elektricitet.

Vilka fler fina idéer kan våra folkvalda politiker hitta på för att leda mänskligheten ner i graven?

Hycklare

8 kommentarer:

Skeptikern sa...

OECD-källa: http://www.oecd.org/dataoecd/37/16/43239979.pdf

Anonym sa...

Bra rutet!

Gör gärna jordbrukspolitiken till ett parallellt tema för din blogg. De båda har ju så mycket gemensamt i form av planekonomisk prissättning och sofistikerad lobbyism på allra högsta nivå.

Grejen är väl helt enkelt att de ska monopolisera energi på samma sätt som de redan har monopliserat mat. Det är ju svinbönderna som bygger vindkvarnar, med lika mycket statsbidrag för svinen som för vindkvarnen.

Snowroller sa...

Jag får helt enkelt inte in i mitt huvud hur det kunde gå så snett med Haiti. Det började bra, den första självständiga staten i Karibien, men i och med alla naturkatastrofer, krig med grannen i öster och diktaturer har Haiti fortsatt att vara samma fattiga land som när det bildades för ca 200 år sen.

Det finns pengar att hämta i landet, det bevisar alla diktatorer som regerat där och sen flytt så fort det osat katt. De har tagit miljarder med sej, inte en enda spänn har folket sett där nere. Så nu denna jordbävning. Förmodligen är landet slut nu. De inser det bara inte själva. Hur ska landet kunna resa sej från detta?

Johnny sa...

Detta gigantiska slöseri med våra pengar som bara skapar överproduktion och missär. Det måste bli ett slut på alla subventioner så att skatterna kan sänkas för vanligt folk.

Elakingen sa...

Problemet för Haiti och andra länder är också att de har för stor reglering och för mycket byråkrati. De kan inte sälja mer jordbruksprodukter eftersom det är för mycket "krångel". Jag tror det var över 1000 intyg och andra formella saker som måste göras för att en person ska kunna dra igång ett vanligt företag i en fastighet. Då är det inte konstigt att Haiti är och förblir fattigt.

Skeptikern sa...

Elakingen: Precis! Om det finns problem med något i ett land så är det garanterat politiker som ligger bakom. Det är det här som är grejen. Problemet är att vi har för många politiker. Låt människor sköta sig själva, handla med varandra och kommunicera med varandra.

Anonym: Jordbruksstödet orsakar så mycket skada att det nästan inte kan greppas. Men när läste vi senast någon kritik mot EU:s jordbrukspolitik? EU spenderar 500 000 000 000 kronor varje år på ett system där alla, utom stenrika bönder, är förlorare.

Men du har rätt, jag måste nog skriva mer om vad det är som behövs för att länder ska lyfta sitt välstånd. Vänstern tror ju att det sker genom att vi tar från de rika och ger till de fattiga och så länge den ideologin får styra så kommer de fattiga garanterat att bli fattigare.

Anonym sa...

Visst var det så att EU:s jordbruksbidrag gjorde att det blev ett matöverskott här som exporterades billigt till Afrikanska länder och konkurrerade ut deras jordbruk. Sedan när det blev dålig skörd och när odlingen av etanolgrödor kom igång fattades det mat i dessa U-länder. Deras jordbruk var utslaget. Och sånt bidrar vi till! Usch!

Inge

Mårten sa...

En annan paralell, SVT uppmärksammar detta!
http://svt.se/2.22584/1.1854704/totalt_fel_i_larm_om_katastrof