3 januari 2010

Journalistikens förfallSom vi alla vet så är det tunnsått med larmartiklar om den GLOBALA UPPVÄRMNINGEN i media. Jag undrar om det gått ut direktiv från tidningarnas chefsredaktörer att ingenting får skrivas om detta (med tanke på kylan) eller om journalisterna helt enkelt har semester.

Aftonbladet har investerat mycket resurser i det inbillade klimathotet och har gjort mängder med reportage. Det är rätt fascinerande att scrolla igenom tidningens specialsida om klimathotet för det verkar inte finnas ett uns av kritisk granskning. Rubrikerna försöker övertrumfa varandra i överdrifter och skulle jag läsa artiklarna utan att själv tänka till så skulle jag vara helt och övertygad om att jorden kommer gå under och att det är människan som ska bära skulden.

Borde inte någon journalist sätta sig ner, med ett öppet sinne, och skriva en artikel om Climategate och vad denna skandal kan betyda? För tänk efter, en överväldigande majoritet av världens politiker har redan och är i färd att lansera klimatåtgärder i storleksordningen tusentals miljarder dollar baserat på teorin om att det är människans koldioxidutsläpp som gör jorden varmare. Mycket lutar åt att temperaturdatan som ligger som underlag är manipulerad eller rent av fabricerad. Teorin om att människans futtiga co2-utsläpp styr klimatet har inte bevisats och sett till klimatsystemets komplexitet så är teorin totalt verklighetsfrämmande.

Vi pratar om en så omfattande och kostsam förändring av världen att fler och fler måste ifrågasätta den grund som de politiska besluten vilar på. Om besluten baseras på lögner och fantasier från ett gäng forskare som använder tvivelaktiga metoder så måste det granskas. Att klimathysterin backas upp av FN och Nobels Fredspriskommitté betyder inte att frågan ska vara skyddad från granskning.

Inom journalistiken borde granskning och källkritik vara själva grundbulten för arbetet. När det gäller klimathotet så har en till synes hel journalistkår (med några få undantag) helt och hållet okritiskt skrivit spaltmeter med alarmistiska artiklar utan någon eftertanke. Det är tragiskt. Hade journalisterna skött sitt jobb från början så hade vi garanterat inte haft en så skev rapportering i den här frågan. Stormötet i Köpenhamn hade aldrig kunnat komma till stånd om journalister detaljstuderat, kritiserat och ifrågasatt validiteten hos alla larmrapporter om klimatet.

Vi får se om vinden vänder under 2010. Med tanke på köldrekorden som slås här och var på jorden så kanske fler inser att det är något skumt med den här idén om antropogen global uppvärmning.

8 kommentarer:

Osynlige Mannen sa...

Är det inte snarare tystnad vi har att vänta? Hur många artiklar läser vi som tar upp galna-ko-sjukan eller skogsdöden nuförtiden? Eller ebola, fågelinfluensan eller atomvintern för den delen? Det kanske dröjer, men det kommer att tystna. Låt oss istället se fram emot vad som kommer härnäst, när vi nu inte samlades i massgravarna av svininfluensan! Dog vi förresten inte allihop av Tjernobyl?

Skeptikern sa...

Osynlige Mannen: Svininfluensan var verkligen ett pr-jippo som hette duga. Och slöseriet med skattepengar blev naturligtvis groteskt, precis som med allt annat staten företar sig. Hur många dog? Hur många av dom som dog var redan innan allvarligt sjuka?...

Tjernobyl ja, har för mig att det dog 56 personer, kan det stämma?

GunnarE sa...

Det här klimatscenariot borde vara mumma för studenter i historia att öva kritisk källforskning på.

HCA sa...

Är man någorlunda insatt i vissa saker, så är det alldeles uppenbart att media fallerar groteskt inom flera områden ständigt och jämt.
Sanning är inget de bryr sig om, vilket innebär att saker som objektivitet, fakta och källgranskning inte är värt ett skvatt.

Se hur man helt ignorerar en sådan sak som ett informellt "toppmöte" mellan politiker, kungligheter och företagsledare. Bilderbergkonferensen som Carl Bildt kallar den på sin blogg: http://carlbildt.wordpress.com/2009/05/14/vid-medelhavet/
Inte ett ord om detta i svensk press. Varför inte det?

Tänk om media skulle ta tag i en sådan sak som hur banker gör pengar av luft i utlåning, men ska ha tillbaka dina riktiga pengar?
Många som säger så, inkl. Anders Borg: http://www.dn.se/ekonomi/bankpaket-pa-50-miljarder-1.792942
"- Vi erbjuder bankerna 50 miljarder kronor, det betyder att bankerna i sin tur kan låna ut i storleksordningen 500-600 miljarder kronor, säger Anders Borg."

Något annat som man skyr som pesten är att kritiskt granska alla dessa "hjälporganisationer".
Ta Rädda Barnen som exempel, där de bara i Sverige har över en miljard kronor i aktier o.d.
Hur många barn har de undvikit att hjälpa för att istället fylla sitt kassavalv med pengar? det är egentligen bara att ta ett års hjälp ggr tre, så har man svaret..
Här kan man naturligtvis även lägga till WWF och deras lögnaktiga kampanj om isbjörnarna..

Så det är inte bara klimatet man anger sagor som sanningar inom, och inte bara där man ivrigt blundar för annan fakta än den som framlagts som en obestridlig sanning.

Frågan är varför det sker, varför folket ska ljugas för och varför folket inte anses vara värda att få reda på sanningarna...

Anonym sa...

Det beräknade dödstalet pga Tjernobyl var 9.000,
medan det i verkligheten blev 57 enligt mina anteckningar - om man inte räknar in de ca 200.000 aborterna som utfördes på grund av skrämselpropagandan.
Ann L-H

Snowroller sa...

Det är inte bara inom detta området som journalistiken blivit lidande. Tyvärr har (nästan) alla förvandlats till lismande "inbäddade" reportrar som återger det som kommer från officiellt håll utan att man tänker efter vad som egentligen hänt.

Snowroller sa...

På tal om tokerier i tidningarna:

http://www.expressen.se/ledare/1.1816886/ann-charlotte-marteus-dumhogern-i-klimatdebatten

Skeptikern sa...

Snowroller: Det var den dummaste artikeln jag läst på mycket länge. Tack för tipset! ska skriva om detta ikväll.

"Växthuseffekten är ett gigantiskt marknadsmisslyckande, betingat av att det inte finns något pris på atmosfären. Det inser kloka ekonomer, även liberala sådana."

Herregud!