27 maj 2009

Otillförlitlig temperaturdata från USA



Anthony Watts har skrivit en rapport om hur man mäter temperaturer i USA, temperaturdata som vägt och väger tungt när hotet från den katastrofala globala uppvärmningen kommer på tal. Räkna med att det här blir en stor nyhet i svensk media och bland svenska miljöorganisationer. Svante Axelsson sitter förmodligen och läser rapporten redan nu!

Utdrag ur sammanfattningen:

"In fact, we found that 89 percent of the stations – nearly 9 of every 10 – fail to meet the National Weather Service’s own siting requirements that stations must be 30 meters (about 100 feet) or more away from an artificial heating or radiating/reflecting heat source.

In other words, 9 of every 10 stations are likely reporting higher or rising temperatures because they are badly sited.

It gets worse. We observed that changes in the technology of temperature stations over time also has caused them to report a false warming trend. We found major gaps in the data record that were filled in with data from nearby sites, a practice that propagates and compounds errors. We found that adjustments to the data by both NOAA and another government agency, NASA, cause recent temperatures to look even higher.

The conclusion is inescapable: The U.S. temperature record is unreliable."

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett temperaturdatorer i Sverige vissa är fel placerad, vet ej om det är många som är fel. Men i alla fall några som jag har sett är fel plats.

Hemma hos min förälder där vi har temperaturen som solen skiner aldrig på den i baksidan och det känns bra att veta hur ungefär den är säkert att lita på.

findus

Med örat mot rälsen sa...

Jag är så säker på att man kan lita på termometrar i alla lägen. Jag har nämligen själv varit med om hur en helt vanlig termometer visat att temperaturen varit ganska låg och när man sen kommit ut i luften har det varit mycket varmare. Om det beror på termometern vet jag inte men jag förlitat mej på SMHIs information också och den har inte heller stämt med hur jag själv upplevt temperaturen när jag väl gått ut.

Anonym sa...

Snowroller

ja precis. Kanske jag har lite fel om temperaturdatorer. Men en sak har du helt rätt i att det kan vara olika på temperaturer på olika platser. En sak som jag har upplevde nån gång exakt samma sak som dej att jag såg på termometern visar sej varit låg sedan gick jag ut då plöstligt blir det varmare än vad man trodde.

Men som sagt att vi har termometern som visar hur det är hög eller låg i temperaturen som är i baksidan där är absolut alltid skuggan går det ganska skönt att kunna lita på den.

förresten ha en trevlig helg *ler*

findus

Skeptikern sa...

Det mest skrämmande är att en stor del av klimathysterin egentligen baseras på dessa termometrar. Anthony Watts borde prisas för sin insats tillsammans med alla frivilliga som granskat alla hundratals mätstationer.

Bosse sa...

Efter att ha skummat texten (borde förstås ha utnyttjat tillfället till att bättra på min engelska ...) känns det relevant att fråga vilka slutsatser man kan dra av undersökningen.

Hur har det sett ut tidigare? Flyttade man termometrarna till ett "varmare" ställe i slutet av 70-talet? Om inte, kan man då alls koppla ihop den globala uppvärmningen med felplacerade termometrar?

Den enda konsekvensen, i så fall, blir väl att sänka temperaturkurvan i USA något lite. I de fall man använder sig av kurvor där medianen är noll behöver man inte göra någonting!

Om IPCC har agerat efter det här resonomanget visar det att de inte suttit och sovit.