6 maj 2009

Angående årets Anna Lindh-pris"Det sjätte Anna Lindh-priset går till Mohamed Nasheed, Maldivernas president. President Nasheed får priset för Maldivernas stora ansträngningar att sätta människor och deras mänskliga rättigheter i centrum i debatten kring klimatförändringarna. Han belönas också för sin roll i den fredliga övergången till demokrati på Maldiverna."

"
Med en medelhöjd på 1,5 meter över havet kommer Maldiverna enligt dagens beräkningar att vara under vatten om mindre än 100 år om klimatförändringarna fortsätter i nuvarande takt. Mohamed Nasheed, som kom till makten 2008 i landets första flerpartival någonsin, arbetar målmedvetet för att sänka landets koldioxidutsläpp. För Maldiverna handlar arbetet för att hejda klimatförändringarna om att möjliggöra landets överlevnad." (Källa)

Om Mohamed Nasheed jobbat med en fredlig övergång till demokrati på Maldiverna så är väl det något som självklart ska belönas. Varför blanda in klimatförändringar i samma ordalag som mänskliga rättigheter?

Jag har skrivit om detta tidigare. Nils Axel Mörners forskning visar att havsnivån vid Maldiverna sjunkit och inte stigit. Jordens havsnivåer stiger och sjunker och har gjort så i miljarder år. Om det är något vi människor inte kan göra något åt så är det havsnivåerna på den här planeten.

Och om vi sätter det här i ett större perspektiv.

Maldiverna har i runda slängar 350 000 invånare. Det påstådda problemet är att havsnivåerna kommer stiga och dränka landet om över 100 år. För att rädda ögruppen är den enda lösningen att vi minskar våra koldioxidutsläpp. Då kommer havsnivåerna mirakulöst nog inte stiga och landet kommer räddas. Kostnaden för detta uppgår till tiotusentals miljarder kronor när alla länder implementerar sina klimatåtgärder.

Samtidigt har det sedan första januari i år dött runt 400 000 människor på grund av malaria (uppskattning baserad på 1 miljon dödsoffer årligen enligt WHO för 2006).

I verkligheten dör alla människor på Maldiverna tre gånger per år - men i Afrika.

Återigen, ska vi lösa verkliga problem år 2009 eller inbillade problem år 2109?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad jag har hört så är Nils Axel Mörner portad på Maldiverna efter som han inte tror att Maldiverna är hotat av någon havsnivåhöjning.
Så var det med den demokratin.
Ytterligare en som skor sig på AGW-teorin.
JR

Lejeune sa...

Mörner är antagligen köpt av oljeindustrin, i likhet med alla andra som inte har "rätt uppfattning".

Anonym sa...

Lejeune
AGW-tokarna är ju köpta av kålindustin, skall det vara bättre?
JR