22 mars 2009

Hur var det nu med Maldiverna?Som ni säkert vet har Maldivernas president satsat stort på att landet ska bli koldioxidneutralt till 2020. Hur? Med hjälp av bland annat Mark "tårtkastaren" Lynas. Varför? För att klimatförändringarna kommer leda till havsnivåhöjningar och dränka öarna.

Svensken Nils-Axel Mörners forskning har dock visat att Maldiverna inte drabbats av någon havsnivåhöjning utan tvärtom, havsnivån har sjunkit.

Läs ett mycket intressant inlägg om detta på Wattsupwiththat, som också visar Mörners bildbevis.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Skeptikern!
Förmodar att du läst kommentarerna av Klimatdoktorn och Ingemar B på the climate scam.
Bevis är helt bortkastat på dessa människor. Det enda de skulle reagera på är om Karin Bojs skulle göra ett lappkast.
JR

Skeptikern sa...

JR: Bevis hör inte hemma i en sansad klimatdebatt! :)

Gunnar Littmarck sa...

Tackar för länken, jag har den i mina bokmärken.
Jag har reagerat ett tag på havshöjningshysterin, här i Norge gick kyrkans nödhjälp på Oslos gataor och sjön tillsammans med inflygna "stackare" från ett söderhavs öområde som inte kommer finnas i framtiden.

Vorde det så att Maldiverna sjönk ända upp till 1cm om året så skulle det ändå vara billigt och enkelt att spola upp sand så öarna låg högre.

Maldivernas ledare har länge gjort en reklamgrej av detta.
I somras gick han ut och ville köpa land i Australien... då var klimtagalningarna ut genom sina organisationer här och jämförde med att Stoltenberg köpte land av Rysslad, så norrmän ska ha någon stans att bo.

Detta var ett av de starkare bevisen hittills.

Anonym sa...

Är det inte så att ändringar havsnivån på en plats bestäms av luftttryck, global havsnivå, strömmar och om landet stiger eller sjunker? Globalt har havsnivån stigit enligt satelitmätningar. Jag har ännu inte sett någon som har motsagt detta och lagt fram bevis för att det inte stämmer. Lokalt kan det som nämnt ovan ske vissa ändringar. Lufttrycket på Maldiverna varierar en del mellan olika delar av året, men också betydligt längre trender. Det senaste decenniet har det varit högre lufttryck i det området. Gå in på Maldivernas meteorologiska instituts hemsida och ladda hem data för lufttryck och kontrollera detta om ni vill, men bevis har enligt ovanstående inlägg inte hemma i en sansad debatt så det är kanske lika bra att hoppa över det. Tryckändringen har gjort att vattennivån runt maldiverna har sjunkit, trots att den globalt har stigit. Frågan är hur det blir på Maldiverna i framtiden om en global uppvärmningen gör att havet stiger några decimeter och det dessutom blir lågt eller normalt tryck.

Anonym sa...

Hej.
Kommer Maldivernas öar verkligen att gå under havsytan ?
I så fall när ?