22 mars 2009

Oppositionen vänder kappan efter vind(snurrorna)Oppositionen har nu diskuterat den livsfarliga kärnkraften och beslutat att den ska finnas kvar tills dess att vindsnurror och solpaneler kan ersätta den. Inga nya och mer effektiva kärnkraftverk ska få byggas.

Hatet mot kärnkraften är verkligen en paradox. Samtliga partiledare i oppositionen är övertygade om att människans koldioxid värmer upp jorden och leder till död och förintelse. Samtidigt vill de avveckla den mest effektiva energiframställningen som släpper ut obefintliga mängder koldioxid. Vari finns logiken?

Jag ser ett Sverige framför mig där våra kärnkraftverk har jämnats med marken men där hela landskap möblerats med höga torn med snurrande propellrar. Den elintensiva basindustrin har konkurrerats ut och lagts ner eller flyttats till andra länder. Samtidigt som Sverige avvecklat sitt välstånd och blivit ett av Europas fattigaste länder så har länder som Kina och Indien vuxit och blivit världens rikaste länder. Sveriges största inkomstkälla är numera turister från ovanstående länder som besöker oss för att se hur det var förr i tiden. Vindsnurrorna kom att bli 2000-talets påskö-statyer.

Tillbakalänkning: DN1, DN2, Expressen, Aftonbladet, SvD.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Mona Sahlin har blivit utsatt for stark kritik inom partiet for sitt samarbete med MP gallande karnkraften.
Det som nu presenteras som nagon form av ny strategi ar samma gamla enfaldiga dagispladder som tidigare endast ett forsok att radda ansiktet.
Alla som forstar problemen och det omojliga i att i dag byta ut karnkraften mot vindkraft eller att elda kottar ar inte malgruppen for denna propaganda
den ar endast valpropaganda riktad till sadana som liksom Mona Sahlin inte har nagon kunnskap eller begrepp i sakfragan.
Hennes enfaldiga svammel ar ett forsok att fa motstandare inom partiet att tro hon tvingat pa Mp sin uppfattning.

Anonym sa...

Jag tänkte på att om du vill läsa det här

http://op.se/ettan/extralasning/artikelserier/klimatserien/1.860939

Findus

Anonym sa...

I Finland byggs kärnkraftverk.
Svensk energikrävande industri planerar investeringar i nya anläggningar med lång återbetalningstid.
Utan Svensk kärnkraft hamnar dessa i Finland.
EN svensk regering har knappast något val.

magnus sa...

Ja, f@sen vad deprimerande att se busslaster med kineser stå där med sina kameror och fnittra högt åt findkraftskeletten... :P

Med örat mot rälsen sa...

En lika sjuk parallell är den med svensk järnväg som på 1960-talet var världens modernaste och med komfortabla. Sen lade man ner småsträckor som ansågs olönsamma till förmån för bussen. På de stora sträckorna stod sen tiden stilla fram till dess att man upptäckte att resten av Europa började satsa på snabbtåg. Då vaknade man.

Jag vet inte vad man skyller på när det gäller problemet med att bygga snabbjärnväg i Sverige för avstånden mellan storstäderna här är inte större än mellan städerna ute i Europa. Inte heller är städerna mindre än ute i Europa. Göteborg är lika stor som Lyon i Frankrike och den staden är en viktig del av franska TGV, som kör i ca 350 km/h. X2000 har inte mycket att komma med där. Pengarna finns för snabbjärnvägar med riktiga spår för sådana. Skaka fram dom bara.

Jag ska då rakt inte rösta på de röda, inte de blå heller. De är hycklare hela bunten, inte bara inom klimatområdet utan i alla frågor som jag är engagerad i.

Anonym sa...

Problemet med kärnkraften är att det blir oavsett hur procentuellt utnyttjat det än är, enorma mängder avfall varje år som måste lagras någonstans. Jag är inte direkt positiv till att vi lämnar efter oss massvis med skräp nedgrävt i berggrunden till våra yngre generationer att städa upp efter oss. Det räcker med att den äldre generationen har lämnat efter sig skräp till oss. Vi borde istället tänka om och bara satsa på hållbara energilösningar och outtömliga energikällor såsom solenergi, vindkraft och vågenergi. Särskilt vågenergi är något jag är övertygad kommer kunna revolutionera vårat samhälle om vi vågar satsa på det. Det är bara tafatt att inte våga satsa på hållbara lösningar. Anledningen till att samhället ser ut som det gör idag är inte att vi frångått redan hållbara lösningar.. Det är att vi tror för mycket på de gamla föråldrade lösningarna och inte vågar lita på våra forskare som hela tiden tar fram nya ideér. Forskare som sedan Sverige gick in i industrialismen har gjort att Sverige hamnat på världskartan och alltid legat ett steg före alla andra länder. Vilket Japan nu pga sina forskare har gått förbi för länge sen därför att de vågar. Allting går, bara man får tillräckligt många att inse det. DET fick man förr. DET är skillnaden.

Anonym sa...

Ja man kan gråta åt eländet att politiker som tror sig gott inte har ett jota mellan öronen....hälsar UiU

Skeptikern sa...

Anonym: Det blir inga enorma mängder avfall. Gå in på Vattenfalls hemsida eller i min tidigare artikel (som jag länkar till) så ser du att det inte är särskilt många ton som producerats under de senaste 40 åren. Avfallet kapslas in och placeras 700 meter ner i urberget och därefter hälls betong över alltihopa. Vari ligger risken?

magnus sa...

Såg någonstans att kärnkraftens avfall hittills bara är en bråkdel av Globens volym, inklusive kärnkraftverkens byggnader! Men nu ses visst avfall som bränsle till nästa generations reaktorer och mellanlagras därför.