26 mars 2009

Nytt lågvattenmärke i klimatdebattenSvenska forskaren Nils-Axel Mörner liknades vid nazisten Josef Mengele (mitten på bilden) i en debatt tidigare den här månaden. Debatten anordnades på St Andrews Universitet med företrädare för ett människoskapat klimathot på ena sidan och skeptiker på andra sidan. Läs ett intressant reportage om detta på Freerepublic.

Det är inte första gången AGW-anhängare använder dessa extremt osmakliga kopplingar till nazismen och andra världskriget. Al Gore gjorde det i New York Times för precis 20 år sedan...

Tips från Greenie Watch.

8 kommentarer:

Anders Folke sa...

Rätt löjligt "argument" om man tänker efter. Ja, IKEAs möbler suger eftersom I. Kamprad en gång hyste vissa Nazitysklands-sympatier... Eller va'?

Anonym sa...

Denna ad hominem-metod att eliminera en motståndare kallas karaktärsmord och innebär att allt vad den karaktärsmördade säger eller skriver blir pestflaggat så att ingen vågar ta i hans argument för att då själv bli smittad.

Jag skickade en synopsis till prismaförlaget 1999 för att fråga om intresse fanns för min fysikupptäckt som innebär en enhetlig och begriplig fysik. Deras expert fysikern Hans Uno Bengtsson sa att han fick skrämselhicka när han förstod innebörden och avrådde förlaget.
En kort tid därefter hade han tagit med sig en (sin) psykiater och en vetenskapsjournalist till DN:s vetenskapsprofet Nostradam-Bojs och de skrev en stor karaktärsmördande artikel om "galningar som tror att dom kan något" vilket skrämt många intresserade samt stoppat mig och hindrat intresset för vetenskapens utveckling.

AJ sa...

Det verkar som om "fienden" börjar bli desperat? Man kör nu med skrämseltaktik, och försöker skrämma forskare till tystnad och lydnad. Påminner om hur det är i armén: lyd order och ifrågasätt inget du inte begriper. Håller klimathotet på att bli till ett klimatkrig? Ja, det kan man fråga sig nu när inga argument längre biter på de falska profeterna?

Anonym sa...

Den som läser debattinläggen som följer efter klimatartiklar publicerade på newsmill har väll knappast missat den ibland otroligt låga nivån på inläggen.

Karaktärsmordkampanjen som drivs mot skeptikersidan i allmänhet och Stockholmsinitiativet i synnerhet verkar i huvudsak drivas av några som kallar sig uppsalainitiativet.

Forskare och AGW-skeptiker blir felaktigt ihopkpplade med allmänt oacceptapla eller suspekta företelser som pseudovetenskap, kreationism, parapsykologi, m.m.

Det är har blivt som att den som skriker högst har rätt.


/RW

Med örat mot rälsen sa...

Mac Key hette en man som jobbade på Volvo Penta i Skövde och var som sådan expert på metaller. Efter sin pension i början av 1970-talet ägnade han sej åt sin passion, historia i kombination med arkeologi. Han hade en idé att järnet som användes under järnåldern likväl kunde ha tagits ur jorden som ur sjöar och myrar, som antagits av den tidens expertis.

Hans tes om rödjordens betydelse fick historiker och arkeologer av den gamla stammen att gå på krigsstigen. En av recensenterna av hans bok, Myten om Ubsola, sa till och med att det enda ordet som var sant i boken var Vättlösa (en socken i Västergötland där Key pekat ut rödjord som kunnat användas för anrikning av järn) och att Key borde förpassas till Restad, ett då aktivt mentalsjukhus.

Men Key fick rätt på denna punkt. En undersökning av järnet i marken i Vättlösa och i trakten av Skövde visade sej vara av samma beskaffenhet som det järn som hittats i klumpar eller i de svärd som under järnåldern exporterades till kelter och romare. Key dog 2003 med vissheten om att han hade rätt. Kommer vi att få uppleva att vi hade rätt i frågan om klimatet?

Skeptikern sa...

Anders Folke: Förstår inte riktigt din poäng där.

AJ: Håller med. Eftersom man bara har datormodeller, vars resultat inte betyder någonting, så blir det svårt att argumentera för AGW, därav desperationen i argumentationen.

Snowroller: Mycket intressant parallell!

Anonym sa...

en annan historieparalell är ju den urgamla debatten om sveriges vagga, de flesta forskare verksamma i Stockholm anser ju att det är "Sverige" från Götiska förbundets dagar, dom har till en med en falsk Birger jarl grav...
Att det sedan poppar upp rön om att det fanns stadsbyggnad och viktiga centra i andra delar avb landet avsnäses av dessa som "populistiskt" så är det slut på debatten.

Sen är det ju påfallande märklgit att AGW-Klimax-miljöfolket tycker att alla som inte tycker som det är nazister, när det är den falangen som använder rent nazisiskt retorik. undrar när media och politikeretablissemanget kommer inse att deras källor är allt annat än välmenande demokrater...

Anders Folke sa...

Det är inget argument, eller ett förfärligt svagt ett. Man kan faktiskt ha vetenskapligt på fötterna i en fråga men vara en outhärdlig hustrumisshandlare, bara som exempel. Bry er inte om de som vill koppla ihop klimatskepticism med illvilliga ideologier.

I analogi tror jag ingen längre bryr sig om S Arrhenius rasbiologiska funderingar.