26 mars 2009

Fler företag lämnar vindkraftenLäste en intressant artikel om vindkraft på Timesonline. Flera företag har börjat dra sig ur vindkraftsatsningar eftersom de inte på långa vägar är lönsamma.

I Storbritannien, under januari månad, hade vindkraften bara ett kapacitetsutnyttjande på 10 procent. Alltså, väldigt dyra investeringar som kräver enorma subventioner. Och som i slutändan inte levererar elektricitet i tillräcklig utsträckning för att vara lönsamt.

Ur ett politiskt perspektiv: Perfekt!!

6 kommentarer:

Snowroller sa...

Haha, satsningen blåser bort med vinden!

Då verkar ju den där solugnen i Spanien vara mer sansad. Det går ju inte här i norr förstås men där nere funkar sånt.

Anders Folke sa...

Då kan många glädjas åt att det går åt helvete med vindsatsningarna då. Åtminstone på vissa håll. Jag säger bara: lägg inte alla ägg i en korg. Det troliga är att vi kommer att förlita oss till många energislag i framtiden.

Anders Folke sa...

Snowroller, din åsikt att solugnen är sansad är lite kul iom att kWh-priset där nere är 4 kr. Produktionskostnad för vindelen (för delägare) är 18-21,9 öre. Vilken vann?

Nå, jämförelsen är elak. Vindenergin är utvecklad och någorlunda storskalig, medan solkraften knappt har börjat krypa. I framtiden kommer vi garrat att behöva allt: TMSR, vind, fusion, breeders, våg, biobränslen, sol osv.

Detta vet inte jag, men det är ingen särskilt svår gissning!

herc sa...

Säger bara www.vindstat.nu.

Där får man ett kvitto på hur låg verkningsgraden är på de svenska vindkraftverken

Mårten sa...

Ett lite lustigt problem med vindkraft är juatt dom måste stänga ner det när det blåser för mycket...

småskaliga vindkraftverk en ypperlig idé för lokalt bruk, som komplement kan det funka, men oftast förstår ju dessa miljömänniskor inte riktigt vidden av asaker och ting. En kompis är driftselektriker på en större industri, där har dom nån slags plasmaugn, den behöver lite kräm, fanstyget har en effekt på 7 gigawatt!!!! där räcker det liksom inte med en snurra på taket så...

samam miljömänniskor tror ju även att arktis är ett näpet isflak som isbjörnsungar trillar av ifrån. så proportioner är ju inte rikgti deras grej.

ne sa...

Är på väg att köpa andelar i ett vindkraftverk (Storuman Energi). Jag får rätten att förbruka 1000 KW för varje andel. Kalkylen ser helt ok ut om man jämför med dagens avkastning via ränta eller fonder. Visst - kalkyler bygger på utbetalda certifikat samt ev. reducerad energiskatt, så det gäller väl att inte kämpa mot väderkvarnar utan följa vindriktningen? LOL. Men - allvarligt - är det någon hund begraven i kalkylen som jag borde känna till?