25 mars 2009

Volkswagen miljöprofilerar sigEn bloggläsare kallar mig dogmatisk eftersom jag hela tiden skriver om koldioxidens ofarlighet. Vet inte om jag är rätt person att kritisera när en hel värld är övertygade om att koldioxid är det som kommer leda till jordens undergång. Världsnaturfonden gör nu reklam för sin Earth Hour där 1 miljard människor ska slämpa lampan, för att få fler politiker att införa mer koldioxidreducerande åtgärder. Är det jag eller resten som är dogmatisk?

På en helsida i dagens Svenska Dagbladet gör Volkswagen för övrigt reklam för sin nya miljöbil. Den är säkert jättebra på många sätt eftersom den kräver mindre bränsle (biogas i det här fallet). Energieffektiva lösningar är naturligtvis jättebra även om flera verkar tro att jag är av motsatt uppfattning.

Precis som i all annan bilreklam så är det koldioxid som är säljpunkten, det enda ofarliga ämnet i avgaserna från en bil, förutom vattenånga. CO2 nämns inte mindre än 6 gånger. Inte ett ord om svaveldioxid, sotpartiklar, bensen eller andra skadliga ämnen men det kanske är för mycket begärt. Dogmatiskt var ordet.

Uppdatering:
Volkswagen kör ljudreklam på Spotify för samma bil. En kyrkokör som sjunger om koldioxid...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar just varifrån fonden får sina pengar till kampanjen. Det är så fruktansvärt patetiskt, med tanke på att större delen av världens befolkning saknar just el.
Jag kommer att tända några extra lampor den timmen.

Anders Folke sa...

20 g/km! Enastående. Kan endast uppnås med biogas, som artikelförfattaren påpekar. Avser således fossil CO2, inte totala utsläppen så där ha VW inte mist förståndet. Biogasens kol (i metanet) ingår ju i naturliga kolcykeln.

Obs (bio)gasbilar endast ett övergångsstadium pga av vi har dessa hopplösa, heta, skramlande ottomotorer.

Christopher E sa...

Bortsett från den hjärnlösa CO2-hysterin hos WV:s marknadsföringsavdelning, kan man få le lite åt den dåliga svenskan...?

"Mindre miljöpåverkan och racing i generna."

Är det mindre racing i generna också... :-) Jag som trodde de ville framhålla detta.

Har man svårt med språket, har man nog inte lättare med klimatförståelsen, heller.

Jämför med meningen "Färre bakterier och virus i sjukhusen", så förstår man tydligt missen...

Anders Folke sa...

Christopher,
Inte tror du väl att motorutvecklarna på VW nere i Tyskland formulerar svenska reklamtexter?

Reklamarna kan ha svårt med kilmatförståelsen, det är klart.

Är det förresten någon som förknippar folkvagnarna med racing? Allt utom det, skulle jag säga. Vem bryr sig? På 2000-talet?

Anonym sa...

Kör själv på biogas, ett förträffligt bränsle vi kan tillverka själva istället för att göda ryssarna med oljepengar. Ett mycket viktigt argument, ändå skuggas det över av denna "farliga" koldioxid..