24 mars 2009

Tecken nr 7 på att världen tappat förståndet

"The Environmental Protection Agency has moved to declare that greenhouse gases are pollutants that pose a danger to the public's health and welfare. That determination, when it is made final, will pave the way for federal regulation of carbon dioxide, methane and other heat-trapping gases linked to global warming."

Tecken nr 7 behöver knappast någon vidare förklaring.

Att människor år 2009 efter fler än 300 år av "upplysning" nu vill proklamera att den gas som är avgörande för allt liv på jorden är en förorening övergår mitt förstånd och borde övergå allas förstånd. Det här är ren och skär galenskap. Om EPA får igenom det här så kan vi lika gärna kasta allt vårt sunda förnuft på en sophög och lägga oss ner och dö. Vi andas ju ut koldioxid i varje andetag så att dö känns som en "hållbar" lösning för planetens bästa. Just det, bäst att släcka lamporna också så räddar vi planeten lite till.

För var dag som går blir jag mer och mer frustrerad över hur idiotisk hela den här klimathysterin är. Man kanske borde gå en anger management-kurs..., alternativt fortsätta blogga...

Tips från Climatescam.

31 kommentarer:

Kristoffer sa...

Tack för en bra blogg! Det känns skönt att man inte är ensam om sina åsikter i denna fråga. Jag är trött och förbannad på att ständigt bli dumförklarad när jag argumenterar mot "klimatkrisen".

Folk beter sig som en arg mob mot de som är skeptiska eller avfärdar klimatkrisen. Propagandan har varit lika effektiv som den i Nazi-Tyskland på 30-talet.

Anonym sa...

"and other heat-trapping gases linked to global warming."

Menar dem då även att vattenånga ska klassas som en förorening? Det har ju bevisats att vattenånga är den största boven i dramat.

Kan bli rätt kul när dem sen förbjuder vatten precis som Penn & Teller gjorde i Bullshit! fast mest på skoj.

Globetrotter sa...

Ja, minsann! Det är ju inte klokt.

Snowroller sa...

Jag undrar när man ska ge sej på argon, helium och xenon som ju också finns i atmosfären och som vi människor ju också släpper ut.

Thomas Palm sa...

Anser du urin och skit vara en förorening? Precis som koldioxiden vi andas ut är de restprodukter från oss som är nödvändiga för växterna.

Givet valet mellan att världen tappat förståndet och att man själv gjort det är det senare betydligt sannolikare.

Anonym sa...

Kristoffer

Ja jag är också trött på det att folk tror blint på klimathotet och jag hoppas att en dag upptäcker dom att det är inte sant.

Findus

Skeptikern sa...

Thomas Palm: Skit och urin?? Vet inte riktigt hur du tänkte nu men det kanske någon annan kan reda ut...

Anonym sa...

Galen är bara förnamnet,
Har någon av er sett det här som borde vara på förstasidorna och i nyheterna överallt om våra media fungerat?

Googla, (Baxter Caught Shipping Vaccines With Live Avian Flu Virus To 18 Countries)
http://www.google.com/search?hl=sv&q=baxter+international+live+avian+flu

Anonym sa...

Ha god förtröstan! Vi är fler än det gröna byket men vi är för dåliga på att nyttja mediavärden.
Tänk vad 5-6% av väljarkåren har förstört för medborgarna bara för att dom är duktiga på att "manipulera" pressen.
Men vid minsta antydan på att ett nytt "typ" Ny demokrati skulle segla upp så blir det besvärligt för byket, och det är vad som behövs. Eller hur?
/Joakim

Thomas Palm sa...

"Skeptikern", har du inte förstått att växter inte enbart lever på koldioxid, de behöver gödsel också?

Talet om koldioxid som "livets gas" har f.ö. en mer än lovligt religiös överton.

Anonym sa...

kanske värt att veta är att av det vi andas ut är 4,5-5% CO2. Så det är inga enorma mängder. Men det är förstås avsevärt mycket mer än det som finns i atmosfären, 0.038% CO2.
Så kanske borde vi bära reningsfilter för att verkligen dra vårt lass för att hejda klimatkatastrofen i Al Gores byxor.
Så less på folk som inte orkar kolla data och fakta utan helt och blint litar på att media o politiker säger vad som är sant och objektivt.
Folk lathet möjliggör denna hysteri.

Bor förresten i E-tuna där dem nu på en skola gått alldeles för långt. Man baxnar.

Skeptikern sa...

Thomas Palm: Det hade jag verkligen ingen aning om. Det är så bra att du kommer med bra information för oss religiösa skeptiker i en icke nedsättande ton.

Jag har inte sagt "livets gas" i den här artikeln. Men att koldioxid är avgörande för allt liv på jorden är bara ett konstaterande av fakta. Samma gas är snart klassad som en förorening och det är ett tecken på att världen tappat förståndet.

Och ska vi prata religiös överton så kan väl koldioxid snarast liknas vid satan eftersom gasen får skulden för princip alla väderfenomen på jorden OCH den kommande planetära undergången.

Thomas Palm sa...

Skeptikern, jag ber om ursäkt för att jag trodde du använde det parodiska uttrycket "livets gas". Det var bara maggie som använde det även om du kör med snarlika termer.

Det du inte tycks ha fattat att vad som är nyttigt på en viss plats eller i vissa kvantiteter kan bli en förorening i för stora doser.

Att du kallar dig "skeptiker" är i alla händelser lustigt. Jag har aldrig sett spår av skepticism hos dig, du är totalt dogmatisk i att mer koldioxid är ofarligt

Anders Folke sa...

"Skeptikern" utan namn. Detta med CO2-problematiken har i någon mån med förstärkt växthuseffekt att skaffa. Men viktigare är det intima förbund som finns mellan energiomsättning och utsläpp - ALLA utsläpp. Eller fossil förbränning och slutpunkten den oxiderade kolatomen förbunden med två syre.

Alltså, i hela uppsättningen antropogena växthusgaser är CO2 mest och värst. Och SVÅRAST att komma tillrätta med.

Då står vi där

- I ena ringhörnan miljömuppen med vänstersympatier som vill minska energianvändning och materialflöden. I den andra miljöhuliganen som lyssnar på nyliberala Timbro och hellre skriker "dumma larm!" än vill ändra livsstil.

Fajten som ingen kan vinna. Hjälp! Måste vi vara så idiotiska?

Jordens undergång kontra livets gas... Hallå!

Tumhållning för en bättre värld och rimligare debatt.//Anders

Skeptikern sa...

I vissa kvantiteter ja men hur många miljondelar finns det i atmosfären?

Intressant att du kallar mig för dogmatisk eftersom jag ifrågasätter koldioxidens roll som allenarådande klimatförstörare. Det är ju "den andra sidan" som är dogmatisk när det gäller koldioxidens farlighet. Jag är inte dogmatisk utan rationell.

Skeptikern sa...

Anders Folke: Vad betyder det här mantrat "ändra livsstil" egentligen? Det verkar ha många olika betydelser.

Anonym sa...

Re Anders Folke
Du skriver......."- I ena ringhörnan miljömuppen med vänstersympatier som vill minska energianvändning och materialflöden."

Inga problem. Den vänstersympatiserande miljömuppen får minska sin energianvändning så mycket han vill för mig. Problemet är väl att sagde miljömupp absolut har gett sig fasen på att minska ANDRAS energianvändning också. Och då passar ju AGW som hand i handske?

Mvh Labbibia

Anonym sa...

Jag köpte en läcker tshirt när jag var i Boston för 11 år sedan. "Save the planet - kill yourself" med undertexten "Church of euthanasia". Om alla lättlurade alarmister bara kunde följa rådet så skulle världen klara sig jättebra :)

Anders Folke sa...

Skeptikern undrar vad mantrat "ändra livsstil" betyder. Ge mig fyra timmar...

Säg förresten inte "mantra", eftersom det inte är ett mantra utan ett uttryck som avser: att minska den uppdrivna konsumtionstakten i västvärlden, eftersom denna takt har stora miljökonsekvenser både här och nu och för de framtida generatioenr som vi lämnar soporna till och de tomma gruvorna till.

1) Åk till gärna till Thailand! Men ta tåget och stanna borta fem veckor kanske en gång var fjärde år. Inte två flygresor varje år.
1,5) Gynna lokalbefolkningen vid dessa resor, dvs allt inklusive-resor går fetbort.
2) Byt till en snålare bil och kör mindre. Upptäck dina benmuskler och kollektivtrafiken.
3) Köp alltid KRAV-märkt när det finns sådan mat.
3,5) Minska din köttkonsumtion. Välj gärna "naturbeteskött" från någon lokal uppfödare. Dyrt men smakrikt!
4) Köp alltid kemtekniska produkter med miljömärkning. "Falken" (Bra miljöval) är världens hårdaste och därför bästa märkning.
5) Bli egen vindelsproducent eller byt iaf till miljömärkt el. Se det som sponsning av ny teknik.
6) Tänk alltid över när du handlar ifall jag verkligen behöver denna produkt. Är TV:n kass? Kan jag köpa minne till datorn istf att kasta hela burken för att jag "är trött på den"? Kan byxorna lappas?
7) Är tid med barnen i form av en skogspromenad kanske mer värd än ett nytt TV-spel för att de ska ha "något att göra"?
8) Sätt av en del av ditt sparande till någon mindre medlemsbank. Detta tar bort lite kapital från storbankerna som villigt deltar i den globala kasinoekonomin.
9) Trimma din vatten- och energianvändning hemma. I eget hus kan ungefär 1000 åtgärder sättas in.
10) Det är bra om du verbalt försöker påverkar din omgivning, t ex vänner och kolleger. Men se det som att DU gör något bra - det är inte allas uppgift att gå runt som missionärer för ändrad livsstil.

Jag stannar vid 10 punkter. Du har hört det förr. Det är goda saker. Börja med tre stycken. Finns förändringsviljan kommer den berömda ketchupeffekten småningom. Alla kan inte göra allt rätt, men alla kan göra något. Obs. Det är inte tråkigt att försöka, utan vanligen både lönsamt och lönande.

Nisse sa...

Varför inte ha lite kul innan
dommedagen, börja BUGGA!!!!

Anders Folke sa...

Labbibia, om grannen sprider gifter i sin trädgård så vill inte jag göra det. Dessutom påverkar hans gifter mig, eller min trädgård, eller mitt grundvatten, som mina barn ska dricka. Då påpekar jag vänligt att det kanske inte är så himla smart. Han ändrar ingenting direkt, men börjar fundera...

Toprunner sa...

Anders Folke:

Vem säljer tågresor till Thailand och hur lång tid tar det att åka tåg dit. Vad kostar det ?

Anonym sa...

Re Anders Folke
Vem har talat om att sprida gifter? Din "liknelse" haltar på båda benen. Den behöver nog en Permobil för att fungera?

Och snälla, behåll dina förnumstiga "klimatråd" för dig själv.
Jag struntar blankt i hur du lever ditt liv. Vänligen gör detsamma för mig!
Mvh Labbibia

Anonym sa...

Anders Folke!
Du är ju en riktig smarting... Börjar låta som en instruktionsbok i Starta Eget :-)
JR

Skeptikern sa...

Anders Folke: Ta tåget till Thailand???

Anders Folke sa...

Någon frågade vad det kunde innebära att tagga ner en smula. Jag försökte svara ärligt. En rak fråga förtjänar ett rakt svar. (A propos tågresor: förr åkte ryggsäcksfolket alltid transsibiriska. Har alltid lockat mig. Får väl bli ett pensionärsprojekt.)

Anonym sa...

Anders Folke.
Är det fortfarande din uppfattning att isarna smälter fortare än någonsin?

Anders Folke sa...

Om isarna... ska man ha en "uppfattning" om det? Varför? Du får googla saken, eller ring SMHI eller nå't. Det finns de som håller koll på det där.

Anders Folke sa...

Labbibia, är det svårt på riktigt att förstå att jag, du, vi påverkar omgivningen i mycket hög grad? Vi är inte bladätande gorillor, vi är inte jagande jaguarer. Vi använder material och extern energi i en sorts megaskala som inte något annat djur kommer i närheten av.

Den metall som ingår i t ex bilar och kastruller kommer någonstans ifrån. Kan den återvinnas endast till 90 % är 10 % borta från teknosfären. Och 100 % är borta från geosfären.

Den energi vi tar för given kommer i stor utsträckning från fossila bränslen (kolinnehållande lagerresurser bildade av växter för minst 50 miljoner år sedan). Bränner vi dem eller har dem som råvara (för senare förbränning) är även dessa borta. Kolet från bränslena finns nu som gasformig koldioxid i atmosfären.

I processerna slipper det ut ämnen som vi helst skulle vilja slippa. Inget av detta försvinner. Föroreningarna är ännu en baksida av myntet.

Självklart kan ingen ta sig vilka friheter som helst. Vi bör nog bry oss väldigt mycket om hur andra gör. Därför säger jag till grannen som häller RoundUp på garageuppfaten "Vet du att glyfosat i vårt eget grundvatten inte är någon hit?" Av samma anledning är det biltvättförbud och saltningsrestriktioner i vattenskyddsområdet hemmavid. (Ja, jag förstår att grannen inte sprider gifter för skoj skull, utan för att uppnå en effekt. Men det finns ett dussin mildare metoder mot ogräs. Ja, jag gillar mina grannar stenhårt. De å sin sida lyssnar vanligen på mina råd.)

Det är ingen katastrof att människor bryr sig om varandra - och vad de gör. Sociala primater håller på med sådant (!). Om någon får dåligt samvete så vet jag inte om det ska beklagas eller om den känslan kan utgöra startpunkten för ett "förbättringsarbete kring de egna metoderna".

Tja, vet inte om jag kan uttrycka det bättre. Det är säkert någon formulering som någon hakar upp sig på. Försök att höra budskapet.

Håll debatten vid liv! Internet är fantastiskt! (Och fantastiskt energisnålt.)

Anonym sa...

Anders Folke:
>>>> 7) Är tid med barnen i form av en skogspromenad kanske mer värd än ett nytt TV-spel för att de ska ha "något att göra"?

Här ramlar du ner i nån allmän civilisationskritik snarare än kritik mot "resursslöseri" (vad det nu är... vill inte riktigt ge mig in i det getingboet). Ett tv/dataspel som man kanske tom köper på nätet och laddar ner måste vara en av de minst naturresurskrävande saker som man kan köpa.

Toprunner sa...

Anders Folke:

Jag vet inte vad du går på men att råda folk att åka transsibiriska järnvägen till Thailand är ju likvärt med att ta Göteborgståget till Piteå. Tack för tipsen... jag föredrar att leva i verkligheten. M.a.o det blir flyget igen.